⛔️🔴 امنیتی شدن محیط زیست‼️؛ بحران محیط زیست، عامل ناآرامی‌های اجتماعی و سیاسی ایران

⛔️🔴 امنیتی شدن محیط زیست‼️؛ بحران محیط زیست، عامل ناآرامی‌های اجتماعی و سیاسی ایران
@sahatzist
🔻میزان بارندگی به کمترین حد خود در ۵۰سال اخیر رسیده، خشکسالی درازمدّت در ۹۰درصد مساحت ایران استمراریافته و تأمین آب شرب و کشاورزی در سال ۹۷ با تردیدهایی جدّی مواجه شده است. روند فزاینده‌ی مهاجرت‎های اقلیمی و جابه‎جایی جمعیت و همین‌طور اعتراضات گاه و بی‌گاه به بحران‎های محیط زیستی، سبب شده جنس برخورد حکومت با نهادها و کنشگران این حوزه تغییر کند. فعّالیت محیط‌زیستی دیگر حوزه‎ای بی‎خطر و لوکس به شمار نمی‌آید. بازیگران این عرصه دیگر نه طبقه‌ی متوسط متجدّد، بلکه همان مردمانی هستند که بحران‎های زیست‌محیطی زندگی‌ و معیشت‌شان را تهدید می‎کند. در یک سال گذشته تهدیدهای زیست‌محیطی بارها به مثابه میانجی ناآرامی‎های اجتماعی و سیاسی عمل کرده است.
@sahatzist
🖋مطلب پیش‌رو ترجمه‌ای‌ست از مقاله‌ی «جیمز دورسی» (روزنامه‌نگار حوزه‌ی خاورمیانه) که از امنیتی‎شدن حوزه‌ی محیط‌زیست در ایران می‎گوید و این‌که چرا قاصدان خبرهای بد زیست‌محیطی در ایران خود را در خطّ آتش می‌یابند.
@sahatzist
🔻چند ماه پس از اعتراضات سرتاسری در ایران، اکنون مقامات حکومتی تلاش می‌کنند تا خطر مسائل زیست‌محیطی را کم کنند، این مسائل از زمره‌ی همان مسائلِ زیست‌محیطی‌ای هستند که در سال ۲۰۱۱ به شورش مردم سوریه و در نهایت به جنگ داخلی در آن‌جا انجامید. ایران نیز چون سوریه با خشکسالی‌ای دست به گریبان است که در ۱۰ سال گذشته بخش وسیعی از خاک آن را تحت تأثیر قرار داده است. متعاقب این خشکسالی میزان بارندگی به کمترین حدّ خود در نیم قرن گذشته رسیده است. در سال‎های اخیر دغدغه‌های زیست‌محیطی مردم در اعتراضات به ویژه در اعتراضات ایرانیان عرب و آذری بروز و ظهور یافته است.
@sahatzist
🔻با توجه به تغییرات منطقه‌ای و جهانی (به‌ویژه روی کار آمدن ولیعهد تازه‌ی عربستان -محمّد بن سلمان-، مخالفت تیم اجرایی دونالد ترامپ با جمهوری اسلامی، و انتصاب جان بولتون به مقام مشاور امنیت ملّی ترامپ) توجه به ناآرامی‌ها در میان اقلیت‌های قومی که تقریباً نصف جمعیت ایران را تشکیل می‌دهند، اهمیت مضاعفی پیدا کرده است.
@sahatzist
🔻جان بولتون خواهان استراتژی تغییر رژیم در ایران است و در همان حال مواضع خود را با گروه اپوزیسیون مسأله‌دار ایران [سازمان مجاهدین خلق] هماهنگ می‌کند. در همان حال گمان می‌رود که شاهزاده محمّد بن سلمان به شکل ضمنی با این اعتراضات همدل است اگر چه تاکنون در خصوص حمایت از خطّ‌مشی سرنگونی‌طلبان سکوت کرده باشد. از سوی دیگر ایران همواره در سال‌‏های اخیر عربستان سعودی را به حمایت تسلیحاتی از گروه‎های بلوچ و کُرد متهم کرده است.
@sahatzist
🔻با این همه، نگرانی در خصوص فرسایش محیط‌زیست و پیامدهای سیاسی آن، بیش از ترسِ دخالت قدرت‌های خارجی در ناآرامی‌های ایران است. در ماه گذشته تظاهرکنندگان در استان اصفهان پس از حضور در خیابان برای اعتراض به مسئله‌ی کمبود آب با نیروهای امنیتی درگیر شدند. این اعتراضات سه ماه بعد از اعتراضات سرتاسری‌ ضدّحکومتی که برای چندین هفته‌ی کل ایران را فراگرفته بود روی داد.
@sahatzist
⭕️برای خواندن ادامه مطلب بر لینک زیر کلیک کنید.👇
yon.ir/nmLp0