این مطلب تلخیص قسمتی از مصاحبه نشریه قلمرو با رامین جهانبگلو درباره علل بی توجهی به محیط زیست در میان روشنفکران و نخبگان کشورهای ت

این مطلب تلخیص قسمتی از مصاحبه نشریه قلمرو با رامین جهانبگلو درباره علل بی توجهی به محیط زیست در میان روشنفکران و نخبگان کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه از جمله ایران است.
@sahatzist
قسمت آخر:

🔵بگذارید سؤالم را طور دیگری مطرح کنم. آیا در ادیان توحیدی و انسان شناسی این ادیان که انسان مرکز جهان است و همه طبیعت برای او خلق شده است، مثل تصور ماقبل کپرنیکی که هنوز در میان سنت یهای ما وجود دارد،چقدر این نگاه با عقل ابزاری مدرن آمیخته می شود؟
@sahatzist
✅خب در همان نگاه در مسیحت، مثلا آدمی مثل سن فرانسیس هست که مناجات برای حیوانات دارد. یعنی می شود دین ابراهیمی داشت، اما همراه با یک نگاه عرفانی نگرش طبیعت گرایانه داشت. مرجع سن فرانسیس خود هم مسیح هست. این چگونه به وجود آمده است؟ این از دل همین سنت آمده است. این مناجات بر می گردد موعظه مسیح بر سر کوه. به نظرم این معنویتی که در ادیان ابراهیمی هست اجازه می دهد رابطه متعادلی با طبیعت داشته باشیم.

🔵یعنی در واقع غلبه فکر فقهی باعث می شود که ما نگاه طبیعت گرایانه نداشته باشیم؟

✅بله درست است. باید معنویت را از فقه جدا کرد. در بودیسم مثلا معنویت به مراتب نقش مهمتری بازی میکند تا در دینی فقهی. من حتی فکر می کنم مدرنتیه آمده و بر این نگرش فقهی سوار شده است در آخر قرون وسطا. در جاهایی ما تلفیق نگاه فقهی و مدرن را داریم، مثل مورد مارتین لوتر.
ترکیب کالوینیسم و پروتستانتیسم با سرمایه داری. آنها با سلطه سرمایه داری و انباشت سرمایه داری مشکل ندارند و می گویند برای آخرت انسان خوب است.
@sahatzist
پی نوشت ساحت زیست: رابطه بین ادیان توحیدی و رفتارهایی که باعث تخریب طبیعت می شوند موضوعی به شدت مناقشه انگیز است.این موضوع برای اولین بار توسط لین وایت در دهه 60 در آمریکا مطرح شد. وی ادعا می کرد که باور" اشرف مخلوقات " بودن انسان باعث شده است تا ادیان توحیدی به پیروان خود اجازه هر دخل و تصرفی در طبیعت را به انسان بدهند در حالی که ادیان ماقبل توحیدی برای تک تک موجودات عالم اعم از کوه و رود و جانوران وحشی روح قائل بودند و به همین جز در مواد اضطرار حاضر به آسیب رساندن به آنان نبودند . البته همبستگی بین اعتقاد به ادیان توحیدی و بی توجهی به محیط زیست تقریبا در اکثر آزمون ها تجربی نتوانسته معنی داری لازم کسب کند. علاوه بر آن کسانی همچون اوئیس مانکریف معتقدند متغیرهایی مثل شهرنشینی، مردم سالاری و امکانات نهفته در ذات فناوری همگی متغیرهایی هستند که حتی بیشتر از اعتقاد به ادیان توحیدی قادر به تبیین بحران محیط زیست کنونی هستند.
@sahatzist
ساحت زیست

http://uupload.ir/files/qfh0_eshowe-kwazulu-natal-south-africa-12-2003-zulu-dancing-zulus-traditional-bbhe1r.jpg