اخلاق زمین. مطلب یکی از فصل‌های مهم کتاب «سالنامه‌ی یک شهرستان شنی» نوشته‌ی «آلدو لئوپولد» است

اخلاق زمین
@sahatzist
این مطلب یکی از فصل‌های مهم کتاب «سالنامه‌ی یک شهرستان شنی» نوشته‌ی «آلدو لئوپولد» است. لئوپولد در این نوشته مقوله‌ی اخلاقِ زمین را معرفی می‌کند و مبانی فرگشتی و اکولوژیکِ آن‌را شرح می‌دهد. این نوشته بعد از گذشت بیش از نیم قرن که از زمانِ نگارشِ آن می‌گذرد، در شمار تأثیرگذارترین مطالب نوشته شده در حوزه‌ی حفاظت از محیطِ زیست است.
منبع :مجله اینترنتی یوتوپیا
ترجمه‌: روزبه فیض

قسمت اول : کنیزهای اودوسئوس
@sahatzist
روزی که اودوسئوسِ خداوندگونه از جنگ‌های تروآ بازگشت، بیش از ده‌ دخترکِ کنیزِ سَرایش را از طنابی به دار آویخت؛ چرا که شک کرده بود در غیبتش رفتارهای نامناسبی داشته‌ بودند. هیچ‌کس او را به خاطر این‌کار به چالش نکشید. چرا که کنیزها «دارایی‌» او بودند. آن‌روز هم مانند امروز، دور انداختن آن‌چه در تملّک فرد است امری در حوزه‌ی «تدبیر و سودجویی» (expediency) به شمار می‌رفت، نه امری اخلاقی (ethics) که بتوان درباره‌ی «درستی» یا «نادرستی»‌اش سخن گفت.

البته هم‌عصران اودوسئوس در یونان با مفاهیم «درستی» یا «نادرستی» بیگانه نبودند. وفاداری همسرش در طول سال‌ها غیبت او تا روزی که عاقبت کشتی‌های سینه‌سیاه ناوگانش دریاهایِ تاریکِ شراب‌ْگون را به سوی خانه شکافتند،‌ گواهی بر این نکته است. ساختارهای اخلاقی آن روزگار، بانوان (همسران) را شامل می‌شد، اما هنوز به دارایی‌هایی از جنسِ انسان گسترش نیافته بود. طی ۳۰۰۰ سالی که از آن زمان تاکنون سپری شده، معیارهای اخلاق به حوزه‌های متعددی از کردار انسانی گسترش یافته است و به همان نسبت افقِ موضوعاتی که قبل‌ از آن در حوزه‌ی مصحلت‌هایِ سودجویانه قرار داشتند، تنگ‌تر شده است.
@sahatzist
پی نوشت :
اودیسئوس (به یونانی: Ὀδυσσεύς)، یا به تلفظ لاتین اولیس (به لاتین: Ulysses) در اساطیر یونانی فرزند لائرتز پادشاه افسانه‌ای شهر ایتاکا از جزایر دریای ایونیا و آنتیکلیا، همسر پنلوپه و یکی از برجسته‌ترین رهبران یونانیان در جنگ تروآ، و قهرمان کتاب ادیسه اثر شاعر نابینای یونانی هومر بود. وی به هوش و خرد معروف است و مثل انسان آواره‌ای است که تقدیر او را از وطن دور می‌کند.
@sahatzist

http://s1.upzone.ir/83135/photo_2016-11-07_16-44-22.jpg