🌎در چهل سالگی انقلاب کجا ایستاده ایم؟

🌎در چهل سالگی انقلاب کجا ایستاده ایم؟
@sahatzist
🔻جامعه شناسان محیط زیست هنگامی که نوبت به بررسی متغیرهای اثرگذار بر محیط زیست می رسد به سراغ پدیده هایی می روند که کمتر شناخته شده اند.برای مثال حتی مردم سالاری و دموکراسی به دلیل تسهیل دسترسی عموم مردم به منابع طبیعی می توند یکی از متغیرهای تخریب محیط زیست در نظر گرفته شود. پدیده های زیاد دیگری نیز هستند که می توانند چنین نقشی ایفا کنند. محمد مجابی، رییس کمیته محیط زیست مجمع تشخیص مصلحت نظام مصاحبه ای با خبرگزاری ایسنا انجام داده و در آن از پیشرفت ها و پسرفت ها در زمینه محیط زیست سخن گفته که به جهت جایگاه ایشان و حضور در یکی از نهادهای مهم سیاست گذاری قابل توجه است و در آن به صورت ضمنی به متغیرهای تاثیر گذار بر وضعیت امروز زیست محیطی نیز اشاره شده است.
آنچه در زیر می خوانید تلخیصی از گفته های ایشان است که بنا به ضرورت موضوع بندی، نظم طولی جملات رعایت نشده و برای هر قسمت تیترهایی متناسب با موضوع انتخاب گردیده است.

🔸استبداد یا دموکراسی فرق ندارد، ما در اقلیم خشکیم!

در بررسی شرایط محیط زیست ایران در بازه ۴۰ سال گذشته یا هر دوره زمانی دیگر، حتماً باید اقلیم خشک و نیمه خشک کشور را مد نظر قرار دهیم،به‌طور طبیعی میزان بارندگی ایران یک سوم میانگین جهانی و تبخیر، سه برابر حد جهانی است و متأسفانه در چنین اقلیمی به دلیل کاهش شدید بارش‌ها دچار خشکسالی هم هستیم، به‌طوری که از سال ۸۶ تاکنون هیچ سالی را نداشتیم که بارش‌ها در حد نرمال یا بالای نرمال باشد یعنی کشوری که خود خشک و نیمه خشک است دچار خشکسالی‌های متمادی شده است.

🔸انقلاب نظم پیشین را دگرگون می کند
وقتی در یک کشور انقلاب صورت می‌گیرد، کل چارچوب‌ها به هم می‌ریزد و تشکیل دوباره اصول و سیاست‌ها، امری زمان‌بر است... افزون بر این در کشوری که انقلاب اتفاق افتاده، روح حاکم بر جامعه به شکلی است که بیشترین بهره‌برداری از منابع صورت گیرد...میزان دسترسی عموم به امکانات و تکنولوژی نسبت به قبل از انقلاب بیشتر شده که در عین حال مصرف انرژی را بالا برده است. در همین راستا در حال حاضر ۱۷ میلیون خودروی سواری، سه میلیون خودروی سنگین و ۱۱ میلیون موتورسیکلت وارد چرخه مصرف شده است که مجموع اینها عدد قابل توجهی است و طبیعتاً باعث افزایش مصرف انرژی و در نتیجه ایجاد مشکلات گسترده در حوزه آلودگی هوا می‌شود.

🔸در شرایط جنگی محیط زیست جایگاهی ندارد
نمی‌توانیم در تحلیل وضع محیط زیست ایران، این موضوع را نادیده بگیریم که کشور ما هشت سال درگیر «جنگ» بوده است. قطعاً چنین پدیده‌ای علاوه بر تأثیرات مخرب مستقیمی که بر منابع مختلف آب، خاک و هوا می‌گذارد، باعث می‌شود که در مقطع جنگ و حتی سال‌های پس از آن، تمرکزها روی تأمین نیازهای اولیه و توسعه در راستای رفع نیازهای ضروری باشد

🔸نقش افزایش ۴۶ میلیونی جمعیت ایران و فشار به منابع آب و انرژی
طی ۴۰ سال گذشته جمعیت ایران از ۳۵ میلیون نفر به ۸۲ میلیون نفر رسیده و رشد جهشی جمعیت، لاجرم بارگذاری توسعه‌ای را افزایش داده است. کمترین تأثیر این افزایش جمعیت، «میزان مواد غذایی تولید شده» است که در قبل از انقلاب ۳۵ میلیون تن بود اما همین امسال میزان تولید به ۱۲۰ میلیون تن یعنی چهار برابر رسیده است، طبیعتاً افزایش تولیدات غذایی، فشار روی منابع آب و انرژی را به حد قابل توجهی بالا برده است.

🔸تحریم ها مصرف ما را بالا می برند
شرایط کشور ما به‌گونه‌ای است که نمی‌توانیم به سمت آزاد شدن نرخ محصولات و کالاها حرکت کنیم درحالی‌که اگر همه محصولات نرخ آزاد داشته باشند، میزان مصرف آن‌ها به شدت کاهش می‌یابد.باید در نظر داشته باشیم که کشور ما طی چهل سال گذشته تحریم بوده است، آن هم تحریم ناجوانمردانه. تحریم‌هایی که قطعاً اثرگذار بوده است. نمونه بارز این تأثیرات در مورد حامل‌های انرژی است. در حال حاضر هم بر خلاف ادعای کشورهای دیگر، تحریم‌ها شامل مواد غذایی و دارویی نیز می‌شود. چون انتقال ارز با مشکل مواجه است و در زمینه اقلام اساسی مثل دارو هم دچار مشکل هستیم.

🔸متشتت هستیم!
یکی از مهمترین مشکلاتی که به محیط زیست کشور ما آسیب زده، اعوجاج در تصمیم‌گیری‌ها است. به این معنا که که در دولت‌ها و مجالس مختلف، نحوه ورود به محیط زیست متفاوت بوده است. در یک دولت محیط زیست نسبتاً با اهمیت بوده و در دولتی مسائل محیط زیست به‌طور کامل کنار گذاشته شده است حتی دوره‌ای داشتیم که شورای عالی محیط زیست به‌طور کامل منحل شد . برای مثال د