🌎تعهداتمان به توافق پاریس هوشمندانه نیست!

🌎تعهداتمان به توافق پاریس هوشمندانه نیست!
@sahatist
آنچه می خوانید قسمت هایی از مصاحبه خبرگزاری مهر با کیان گودرزی است که توسط این خبر گزاری «یک کارشناس سیاست‌گذاری انرژی» معرفی شده است. برای خواندن متن کامل این مصاحبه می توانید از لینک انتهای مطلب استفاده کنید.

🔸 تاثیر توافق نامه بر اقتصاد کشور بستگی دارد به تعهدی که ما می‌دهیم. توافق نامه پاریس این طور طراحی شده که هر کدام از کشورها داوطلبانه میزانی تعهد به کاهش انتشار می دهند و می توانند بگویند من میزان انتشارم را به عدد خاصی می رسانم یا میزان انتشارم را نسبت به عدد کنونی کم می کنم یا شدت انتشار را کم می کنم و همه این حالت ها ممکن است.
@sahatist
🔸درباره الزام آور نبودن تعهدات باید گفت که کشورها خودشان داوطلبانه مدل تعهدشان و میزانش را انتخاب می‌کنند اما بعد از این که کشورها این موضوع را مشخص کردند دیگر یک الزام است. یعنی اگرچه توافق پاریس یک توافق داوطلبانه است به این معنی که خودمان تعهد خودمان را انتخاب می کنیم اما به محض این که این را گفتیم دیگر تعهد است و باید آن را اجرا کنیم.

🔸ما اگر تعهد خوب بدهیم ممکن است که خیلی اثری روی رشد اقتصادی مان نداشته باشد و مانع توسعه اقتصادی مان نشود ولی اگر هوشمندانه عمل نکنیم و برنامه اقدام ملی NDC را خوب طراحی نکنیم و اهداف و نوع برنامه اقدام ملی‌مان را درست انتخاب نکنیم می تواند محدود کننده اقتصادمان باشد و روی رشد اقتصادی مان اثر بگذارد.

🔸به نظر من برنامه اقدام ملی ما خوب انتخاب نشده است. با توجه به اینکه ما آزاد بودیم در این که میزان تعهدمان را انتخاب کنیم این برنامه اقدام ملی که گفته ۴ درصد یا به روایتی ۱۲ درصد زیر سناریوی پایه میزان انتشارمان را خواهیم آورد این خوب نیست و بر اساس محاسباتی که ما کردیم اگر مثلا در این دوره ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ رشد اقتصادی در حدود ۶ تا ۸ درصد داشته باشیم این تعهد می تواند ما را اذیت کند و مانع از رشد اقتصادی مان شود.
@sahatist
🔸ظاهرا این جوری است که در طراحی INDC ما گفتند که به دنیا اعلام می کنیم که اگر بخواهید ما ۴ درصد انتشارمان را کاهش بدهیم باید اینقدر به ما پول بدهید، چون در توافق‌نامه پاریس کمک‌های مالی پیش‌بینی شده است، منتهی نکته ای که هست، این است که آن چیزی که اصل برنامه اقدام ملی است میزان تعهد است. دنیا نگاه نمی کند به این که آیا کمک‌های مالی که درخواست کرد به او دادیم یا نه. کاهش میزان انتشار تعهد ماست و ربطی به این که پول می خواهیم یا پول دادن یا ندادن آن‌ها ندارد. اگر گفتیم این پول را بدهید و ندادند ما باید خودمان این پول را سرمایه‌گذاری کنیم و تعهدمان را ایفا کنیم.

🔸هوشمندی بعضی کشورها مثل عربستان در برنامه اقدام ملی‌شان این است که خیلی اهداف غیر کمی و نسبتا کیفی و از جنس اقدام و کنش گفته‌اند؛ یعنی اهدافی که شاید قابل اندازه گیری نیست و می تواند محل مناقشه و بحث باشد؛ بنابراین دست خودشان را باز گذاشتند برای اینکه بگویند ما به تعهدمان عمل کرده‌ایم یا نه ولی وقتی شما می گویید هدف کمی مشخص قابل اندازه گیری را برآورد کرده‌اید دعوایی نیست بالاخره یا شما آن هدف را محقق کردید یا نکردید اما اینکه بگویید تلاش می کنم بهره‌وری انرژی را افزایش بدهم اینجا اگر دعوا شود ممکن است سازمان ملل به شما بگوید بهره‌وری را پیگیری نکرده‌اید شما ممکن است بگویید پیگیری کرده‌ام و دیگر اینجا قابل بحث است و کسی نمی‌تواند به شما چوب بزند. این هوشمندی دوم است که ما این را هم نداشتیم. یعنی ما سعی می کنیم به توافق ملحق شویم اما برنامه اقدام ملی مناسبی را طراحی نکرده‌ایم.
@sahatist
🔸نکته دیگر این است که این حرف مطرح شده که موضوع تغییر اقلیم یک موضوع مرتبط با امنیت جهان است و باید شورای امنیت در موردش تصمیم گیری کند. البته زمزمه ای است که جدی نیست و هنوز آنقدر تصویر عملی و تصویر اجرایی ندارد ولی حرفش شنیده می شود بنابراین این هم یکی از احتمالات است و باید آماده باشیم چیزی شبیه NPT به ما بگویند که شما اگر به تعهدتان عمل نکنید پرونده‌تان را به شورای امنیت ارجاع می دهیم چون اقلیم موضوع مهمی است و کسانی که اقلیم را خراب می کنند ذیل فصل هفت یا چیزهای شبیه آن بروند.
@sahatist
🔸تا سه سال بعد از اجرایی شدن توافق، که اکنون تقریبا یکی دو سال از این ماجرا می گذرد، اصلا هیچ کشوری نمی تواند درخواست بدهد که از توافق بیرون بیاید. بعد از آن اگر درخواست بدهی