🔴چراغ‏های آن‌طرف اتاق را خاموش کن!. ایران در معرض خطر نابودی است!

🔴چراغ‏های آن‌طرف اتاق را خاموش کن!
@sahatzist
✅کشاورزی ایران در معرض خطر نابودی است!
آنچه در زیر می خوانید تلخیصی از مصاحبه روزنامه سازندگی با عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست است که به نقل از تارنمای خبرآن لاین بازنشر می یابد. در این مصاحبه عیسی کلانتری معتقد است که بحران اول کشور بحران آب است و همه بحران های دیگر بعد از این بحران قراردارند. او همان قدر که مجدانه معتقد است: «مسئله آب را نباید قربانی مسئله‏ای مانند یوزپلنگ کرد. هر دو اهمیت دارند اما اولویت‏های کشور باید در نظر گرفته شود.» همان قدر هم بر سر صرفه جویی در مصرف انرژیتاکید دارد و مصاحبه را با این نهیب آغاز می کند که : «چراغ‏های آن‌طرف اتاق را خاموش کن»!
@sahatzist
🔻بدون مقدمه به سراغ اصل موضوع برویم؛ جنگ آب در ایران ظاهرا بسیار زود شروع شد؛ وضعیت خوزستان که مشخص است، مردم کوهرنگ همچنان آبشان را می‌‏خواهند، اصفهان آب ندارد، برازجانی‏‌ها هم معترضند، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی هم بی‏آب هستند و... فکر می‏کردید اینقدر زود به این مرحله برسیم؟

🔸خیلی هم زود نیست؛ این مشکل آب با افزایش جمعیتی که داشتیم قابل پیش‏بینی بود. مخصوصا اینکه سیاست‏‌های کلان کشور هم بر این بود تا جای ممکن از منابع آبی استفاده شود. این موضوع باعث شد منابع محدودتر، زودتر به مشکل بربخورند. معضل آب مسئله غیرقابل پیش‏بینی‌ای نبوده و نیست. میزان منابع آب یک کشور مثل یک حساب بانکی است؛ ما یک مقدار محدودی آب داریم و یک مقدار پس‏انداز، حالا براساس اینکه شما تصمیم بگیرید چقدر می‏‌خواهید مصرف کنید، مشخص می‌‏شود چقدر آب باقی می‌‏ماند. این مسئله کاملاً قابل پیش‏بینی بود، همچنین این را هم در نظر بگیرید که ما با مشکلاتی چون تغییراقلیم، کاهش سال‏ به ‏سال بارندگی و منابع ارضی بسیار کمی هم مواجه هستیم و اینها باعث می‏‌شوند روی منابع آبی فشار بیاید.
@sahatzist
🔻دقیقاً چقدر آب تجدیدپذیر داریم؟

🔸آخرین آمار وزارت نیرو برای سال آبی گذشته حدود ۸۸میلیارد مترمکعب است، این میزان امسال قطعاً کمتر شده و این عدد باید به حدود ۸۰میلیارد مترمکعب رسیده باشد.

🔻این میزان آب، برای جمعیت ۸۰میلیونی ما کافی نیست؟

🔸قطعاً نه؛ ما چیزی به اسم حقآبه زیست‏‌محیطی داریم که آن را نمی‌‏دهیم، وقتی این اتفاق نمی‏‌افتد با پیامدهای مختلفی مثل گردوخاک، خشک شدن تالاب‌‏ها و رودخانه‌‏ها و... مواجه می‏‌شویم. این اتفاقات هم فشار را روی برداشت آب‏های زیرزمینی زیاد می‏‌کند، اتفاقی که عواقب دیگری مثل فرونشست زمین و شورتر شدن آب‏‌ها دارد. از لحاظ بین‏‌المللی زمانی می‏‌گویند شما ایمن هستید که سرانه آب ۱۷۰۰ مترمکعب باشد، سرانه ما اکنون تقریباً ۱۰۰۰مترمکعب است، حتی توزیع این میزان آب هم در کشور ما نامناسب است؛ سرانه آب برای دوسوم جمعیت ایران زیر ۶۰۰ مترمکعب است، این میزان از لحاظ استانداردهای آبی «فوق بحرانی» است.

🔸حتی در برخی مناطق مثل سیستان و بلوچستان، خراسان رضوی و جنوبی و یزد سرانه آب زیر 350 مترمکعب است، از سویی سرانه آب برای یک‏‌سوم دیگر کشور که اهالی برخی مناطق شمالی و غربی هستند، بیش از 1300 مترمکعب است. میزان سرانه آب کلی کشور خودش یک مصیبت است، وقتی به شکل جزئی نگاه می‏‌کنیم وضعیت بحرانی‏تر می‏‌شود.
@sahatzist
🔻اما واقعاً چه چاره‌‏ای برای توزیع مناسب آب وجود دارد؟ همیشه اولین کاری که در این رابطه انجام شده، راهکار دم‏دستی بوده؛ انتقال آب!

🔸این انتقال آب‏ها خیلی تاثیرگذار و معنادار نیستند و فقط به اصل مسئله آسیب وارد می‏‌کند. کل انتقال‏‌های آب ما چیزی کمتر از ۲درصد منابع آب تجدیدپذیر کشور است. مسئله اصلی این است که ما باید به هر شکلی مصرف خودمان را کاهش دهیم، اینکه آب را کجا مصرف کنیم درحال‏‍‌حاضر اصلاً مطرح نیست. میزان مصرف کنونی آب در ایران بالای ۹۵میلیارد مترمکعب است و طبق استانداردهای محافظه‏‌کارانه جهانی این میزان باید به کمتر از ۵۵ میلیارد مترمکعب برسد. یعنی ما باید سالانه ۴۰میلیارد مترمکعب از مصرف آب خود را کاهش دهیم تا بتوانیم از منابع آب کشورمان محافظت کنیم.

🔻واقعاً چگونه می‏‌شود به این شدت میزان مصرف آب را در ایران کم کرد؟ مثلاً کشاورزی را کاملاً تعطیل کنیم؟ ادامه مطلب در INSTNT VIEW
@sahatzist
ساحت زیست


https://goo.gl/vGCf7M