الهیات و محیط زیست. بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم

الهیات و محیط زیست
بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم
قسمت چهارم: آهای پاپ! زمین خواهر من نیست!
@sahatzist
این مطلب تلخیصی از سفرنامهٔ نائومی کلاین فعال محیط زیستی به واتیکان است که از تارنمای ترجمان اقتباس گردیده است. نائومی کلاین، روزنامه‌نگار و فعال اجتماعی کانادایی برای سخنرانی در کنفرانسی مطبوعاتی دربارهٔ نامهٔ اخیر پاپ فرانسیس دربارهٔ محیط زیست و سمپوزیوم دو روزه در همین رابطه به واتیکان سفر کرده است. به چالش کشیدن انسان‌محوری، جایگزین شدن زمین مادر با خدای پدر، واژگونی قرن‌ها سنت تفسیری که آشکارا با طبیعت دشمنی می‌کرد، جدی شدن تلقی‌های سوسیالیستی از آموزه‌های مسیح و تغییر در جغرافیای قدرتِ کلیسا، همه و همه تغییرات رادیکالی است که واتیکان دچار آن شده و توجه کلاین را به خود جلب کرده است.
@sahatzist

همراهان شام امشب من تنی چند از بزرگ‌ترین دردسارسازان درون تشکیلات کلیسا درچند سال اخیر هستند، کسانی که آموزه‌های سوسیالیستی مسیح را جدی گرفته‌اند. «پاتریک کارولان»؛ مدیراجرایی شبکهٔ اقدام فرانسیسکن‌ها** در واشنگتن یکی از آن‌هاست. کارولان درحالی که لبخند پهنی می‌زند به من می‌گوید ولادیمیر لنین در اواخر عمرش گفته بود که آنچه انقلاب روسیه واقعاً نیاز دارد بلشویک‌های بیشتر نیست، بلکه ده تا "فرانسیس آسیزی"*** است.
@sahatzist
حال به ناگاه اوضاع عوض شده و این آدم‌ها که همیشه از کلیسا بیرونی باقی می‌ماندند، می‌توانند دیدگاه‌هایشان را با قدرتمند‌ترین کاتولیک جهان، با رهبر مذهبی ۱،۲ میلیارد انسان، به اشتراک بگذارند. پاپ جدید فقط با نام‌گذاری خود نبود که همه را غافلگیر کرد-هیچ پاپی پیش از او نام فرانسیس نداشت- بلکه به نظر می‌رسد که او عزم خود را جزم کرده است تا رادیکال‌ترین آموزه‌های فرانسیسکن‌ها را از نو احیاء کند. «موئما دمیراندا۹»، یک رهبر اجتماعی قدرتمند در برزیل که صلیب چوبی فرانسیسکن‌ها را بر سینه دارد، می‌گوید: «احساس می‌کنم عاقبت کسی صدای ما را شنید». تغییرات واتیکان برای مک‌دونا تکان دهنده‌تر بوده‌اند، او می‌گوید: «آخرین باری که من برای شنیدن سخنرانی پاپ به واتیکان آمدم، سال ۱۹۶۳ بود». سه تا از پاپ‌ها مردند بدون آنکه به سخنرانیشان بروم.
@sahatzist
مک دونا می‌گوید ما به نحوی به مسائل زیست محیطی می‌پردازیم گویی این مسائل در سنت کاتولیک از پیش مطرح بوده‌اند، درحالی که هیچ استمراری درکار نیست. ما داریم عملاً آن الهیات گذشته را کنار می‌گذاریم. (این‌‌ همان نکته‌ای است که بسیاری از محافظه‌کاران نیز به آن اشاره کرده‌اند، تیتر یکی از روزنامه‌های راست افراطی این بود: پاپ فرانسیس، زمین خواهر من نیست). مک دونا گرچه درخصوص بخش‌نامه پاپ هیجان زده است، اما ترجیح می‌داد که بخش‌نامه در به چالش کشیدن این ایده که زمین به مثابه هدیه‌ای برای انسان خلق شده است، بیشتر پیشروی می‌کرد. زمین چطور می‌تواند موهبتی از آن آدمی باشد، وقتی که ما می‌دانیم که میلیارد‌ها سال پیش از ورود انسان به عالم وجود داشت؟
@sahatzist
از مک دونا می‌پرسم که انجیل چطور می‌تواند این چالش‌های بنیادین را تاب آورد- آیا این تغییرات الهیاتی بنیادین سبب نمی‌شود تمامی انجیل از دست برود؟ مک‌دونا شانه بالا می‌اندازد و می‌گوید که متن انجیل در حال تکامل است و باید در بستر تاریخی قرائت شود.
**فرقه راهبان کهتر یا فرانسیسکن‌ها به جمعیت پیرو عقاید فرانسیس قدیس اطلاق می شود. این فرقه از مهم‌ترین فرقه‌های عالم مسیحیت است و در میان مسیحیان جهان پیروان فراوان دارد. این فرقه تأثیرات عمده ای بر جریان اندیشه داشته است. اندیشه فرانسیسکن‌ها اساساً بر مبنای فقر استوار است. به همین سبب بر فرقه فرانسیسکن و فرقه دومینیکن نام کلی فرقه‌های مسکینان را نهاده‌اند.
***فرانسیس آسیزی بنیانگذار فرقه فرانسیسکن هاست.
#نائومی_کلاین
#پاپ
#الهیات
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/64810/greencross.jpg