اکو فمنیسم چیست؟ قسمت دوم.. این مطلب برگرفته از سایت تحلیلی خبری مهرخانه می‌باشد …🖋 سیمین یکتایی …

اکو فمنیسم چیست؟ قسمت دوم

این مطلب برگرفته از سایت تحلیلی خبری مهرخانه می باشد.

🖋 سیمین یکتایی

...گفتیم که اکوفمینیست ها به روندِ به خدمت گرفته شدن طبیعت توسط انسان در فرآیند مدرنیته، که ارزش ذاتی طبیعت را زیر سوال می برد و آن را تنها ابزاری برای بهتر کردن زندگی انسان می داند، روندی که انسان را همچون ارباب و طبیعت را همچون برده زیردست درنظر می گیرد، اشاره می کنند؛ و بیان می دارند که سلطه مردان بر زنان و ساخت جامعه پدرسالارانه، با سرکوب طبیعت توسط انسان ارتباط دارد. به زعم آنان این هر دو سرکوب از یک جنس بوده و ناشی از یک نوع مواجهه با جهان اطراف است. اما اکوفمینیست ها چگونه میان این دو نوعِ به ظاهر متفاوتِ سلطه، رابطه برقرار می کنند؟ کارن وارن (1993) بیان می کند که در مجموع می توان در نوشته های اکوفمینیست ها، هشت نوع رابطه میان انقیاد زنان و طبیعت یافت. این ارتباطات عبارتند از: ارتباط تاریخی، مفهومی، تجربی و عملی، سمبلیک و نمادین، معرفت شناختی، سیاسی و عملکردی، اخلاقی و نظری. ما در این یادداشت تنها یک نوع از این روابط یعنی ارتباط تاریخی را واکاوی خواهیم کرد. دیگر انواع این ارتباطات در یادداشتی جداگانه مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.

بنابه ادعای آریل ساله Ariel Salleh بحران ِجهانیِ زیست محیطی امروز، نتیجه قابل پیش بینی فرهنگ پدرسالار آنهاست. با بررسی داده های تاریخی درباره ریشه های تسلط بر زنان و طبیعت، بعضی از اکوفمینیست ها بیان می دارند که الگوهای اصلی تسلط با استیلای جوامع هند و اروپایی بر قبایل چادرنشین اروپا و آسیا در حدود 4500 سال پیش از میلاد مسیح آغاز شد. ریانه آیزلر دوران پیش از این جایگزینی را یک دوره کشاورزی صلح آمیز، مادرتباری و مادرسالارانه می خواند. دیگر اکوفمینیست ها این ارتباط تاریخی را به دوگانگی پدرسالارانه، و مفاهیم عقلانیت در فلسفه کلاسیکی و نانوسنت عقلانیت نسبت میدهند. به گفته آنها اندیشه غربی از میراث یونانی گذشته حاوی دوگانه های انسان/طبیعت، مرد/زن، خرد /احساس، ماده /روح، فرادست/فرودست، غالب /مغلوب و... بوده است. بدین معنا مفاهیم انسان، مرد، خرد، روح، فرادست و غالب در کنار یکدیگر، و مفاهیم طبیعت، زن، احساس، ماده، فرودست و مغلوب در کنار یکدیگر می نشینند.

بعضی دیگر از فمینیست ها که بر تحولات علمی و فرهنگی متأخرتر تأکید دارند، ریشه این پدیده را به انقلاب علمی قرون شانزده و هفده میلادی بر می گردانند. این دسته بیان می کنند که پیش از انقلاب علمی و صنعتی، در جهان سنت نظمی هماهنگ میان انسان و طبیعت وجود داشت، اما این هماهنگی با نگرشی تقلیل گرایانه و مکانیکی از علم مدرن جایگزین شد، که بهره کشی از طبیعت، گسترش بی رویه تجارت و صنعت و واداشت زنان به فرمانبرداری را تجویز می کرد. اکوفمینیسم بیان می کند که جامعه غربی به شکلی مشابه با زنان، طبیعت و همچنین گروه های فرودست اجتماع(نظیر سیاه پوستان) روبرو شده است. بنابراین شکلی مشابه از سلطه هم بر زنان، هم بر طبیعت و هم بر گروه های فرودست اجتماعی اعمال گردیده است. به این معنا این هر سه (طبیعت، زنان و گروه های فرودست اجتماعی) به لحاظ ذاتی، کم ارزش شمرده شده، تحت استثمار درآمده و مظلوم واقع شده اند.

ادامه دارد....

#سیمین_یکتایی
#اکوفمنیسم
#مطالب_وارده
#سلسله_مقالات
#فلسفه_محیط_زیست


کانال و وبلاگ ساحت زیست را برای دیدن مطالب بیشتر دنبال کنید:
https://telegram.me/sahatzist


http://sahatzist.blogfa.com/

برای ارائه نظرات ارزشمند و انتشار مطالبتان برای ما ایمیل بفرستید:
[email protected]



@sahatzist