الهیات و محیط زیست. بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی

الهیات و محیط زیست
بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی
قسمت دوم: سخنان الحاد آمیز پاپ
@sahatzist
این مطلب تلخیصی از سفرنامهٔ نائومی کلاین فعال محیط زیستی به واتیکان است که از تارنمای ترجمان اقتباس گردیده است. نائومی کلاین، روزنامه‌نگار و فعال اجتماعی کانادایی برای سخنرانی در کنفرانسی مطبوعاتی دربارهٔ نامهٔ اخیر پاپ فرانسیس دربارهٔ محیط زیست و سمپوزیوم دو روزه در همین رابطه به واتیکان سفر کرده است. به چالش کشیدن انسان‌محوری، جایگزین شدن زمین مادر با خدای پدر، واژگونی قرن‌ها سنت تفسیری که آشکارا با طبیعت دشمنی می‌کرد، جدی شدن تلقی‌های سوسیالیستی از آموزه‌های مسیح و تغییر در جغرافیای قدرتِ کلیسا، همه و همه تغییرات رادیکالی است که واتیکان دچار آن شده و توجه کلاین را به خود جلب کرده است
بخش دوم : اتحاد اکولوژیست ها و کاتولیک ها
@sahatzist
به چالش کشیدن انسان‌محوری برای اکولوژیست‌ها موضوعی تکراری و کسالت‌بار است، اما اگر همین حرف‌ها از دهان رأس قدرت واتیکان دربیاید، معنای دیگری دارند. هیچ روایتی در تاریخ، انسان محورانه‌تر از تفاسیر مستمر سنت یهودی-مسیحی نیست که می‌گوید خدا تمامی جهان را آفرید تا اختصاصاً در خدمت نیازهای آدم باشند.
این مسأله دربارۀ ایدهٔ دیگر هم صادق است، اینکه ما بخشی از یک خانواده بزرگ هستیم که موجودات زنده دیگری هم در آن هستند و زمین مادر زندگی بخش همهٔ ماست، این ایده هم در قلمرو اکولوژیست‌ها آشناست، اما چنین ایده‌ای در کلیسا؟ جایگزین کردن زمین مادر با خدای پدر و ادعای صدور تمامی جهان طبیعی از قدرت مقدس او، قلب ادعای مسیحیت در مواجهه با کفر و آنیمیسم بود.
@sahatzist
وقتی فرانسیس می‌گوید طبیعت ارزشی در خود و از برای خود دارد، قرن‌ها سنت تفسیری را واژگون می‌کند، سنتی که به جهان طبیعت با دشمنی آشکار نظر می‌کرد، به مثابه مصیبتی که باید از آن استعلا یافت و اغواگری که باید در برابر آن مقاومت کرد. البته پاره‌ای از سنت‌های مسیحی وجود داشته‌اند که طبیعت را به عنوان امری که ارزش حفاظت و نظارت دارد معرفی کرده‌اند. بعضی از این سنت‌ها حتی برای طبیعت جشن می‌گرفتند، با این حال طبیعت عمدتاً به عنوان زنجیره‌ای از منابع پایدار برای انسان بزرگ داشته شده است و نه از برای خود.
@sahatzist
فرانسیس نخستین پاپی نیست که نگرانی‌های عمیقی در خصوص محیط زیست دارد. ژان پل دوم و بندیکت شانزدهم نیز نگرانی‌های مشابهی بروز داده بودند. با این‌حال دوپاپ قبلی، زمین را خواهر یا مادر نخوانده بودند و نگفته بودند که سنجاب‌ها و قزل‌آلا‌ها خویشاوندان ما هستند.

@sahatzist
امروز افتتاحیه مراسم «مردم و زمین: الزام برای تغییر مسیر» است، دو روز گردهمایی برای شکل دادن به برنامهٔ اقدامی حول بخش‌نامه پاپ که «اتحاد بین‌المللی سازمان‌های گسترش کاتولیسیسم» و «شورای اسقفی عدالت و صلح» آن را به راه انداخته‌اند.

@sahatzist
نخستین سخنرانی را کاردینال «پیتر کودو آپیاه تورکسون» ادا می‌کند که یکی از نیروهای عمدهٔ حمایت‌کننده از بخش‌نامه پاپ است.

بیشتر سخنرانی تورکسون حول محور بخش‌نامه‌های پاپ‌های پیشین به عنوان پیشگامان طرح بخش‌نامه پاپ فعلی می‌گردد. پیام او روشن است، این حرف‌ها منحصر به یک پاپ نیستند، اینکه به زمین به عنوان امری مقدس نظر کنیم و اینکه میان وجودهای انسانی و طبیعت میثاقی ببینیم- میثاق و نه صرفاً ارتباط، بخشی از سنت کاتولیک است.
@sahatzist
کاردینال می‌گوید: لغت «مباشرت» تنها دوبار در بخش‌نامه تکرار می‌شود، حال آنکه لغت «مراقبت» ده‌ها بار تکرار می‌شود. این تصادفی نیست. مباشرت از وظیفه‌ای بر مبنای وظیفه سخن می‌گوید، حال آنکه وقتی کسی از کسی مراقبت می‌کند، این کار را از روی عشق و شور انجام می‌دهد.
#نائومی_کلاین
#پاپ
@sahatzist
http://s1.upzone.ir/59018/n00007349-b.jpg