🌎شکارچی فقرا!.. قسمت آخر: بازار آزاد دشمن «تغییر اقلیم زدگان» است!

🌎شکارچی فقرا !

🔻این مطلب در پرونده محیط زیست نشریه "قلمرو رفاه" نشر یافته و ساحت زیست با اندکی تغییر به بازنشر آن پرداخته است.

🖊ایمان معمار

قسمت آخر: بازار آزاد دشمن "تغییر اقلیم زدگان" است!
@sahatzist
🔸این که شاکله سیاسی- اقتصادی حکومت ها لیرالی و"رفاهی" باشد یا سوسیالیستی و "دولتی" بستگی به ریشه های تاریخی و ایدئولوژیک یک کشور داشته و به سادگی قابل تغییر نیست اما قدر مسلم این است که سیاست های مبتنی بر لیبرالیسم یا نئولیبرالیسم به هیچ وجه مناسب شرایط تغییر اقلیمی نیستند و دلیل اصلی انکار تغییر اقلیم از سوی اقتصادهای مبتنی بر بازار آزاد نیز همین نکته است که آنها می دانند به هیچ طریقی نمی توان این نوع اقتصاد را مناسب جهانی دانست که دچار بلایای طبیعی می شود. بهترین کار در چنین جهانی انکار کردن از اساس "تغییر اقلیم "است، کاری که امثال دونالد ترامپ می کنند.

🔸 "نظام حکمرانی حمایتگر" فارغ از اینکه چه شاکله سیاسی-اقتصادی برای خود برگزیند وظیفه دارد تا از طریق اصلاحات اجتماعی گسترده انعطاف پذیری جوامع را از طریق بالابردن توان تاب آوری گروه های آسیب پذیر، افزایش دهد. این کار مستلزم کاهش فقر، تبعیض های سنی و قومی و جنسیتی و نژادی و فرهنگی و سیاسی و ...است.

🔸کشاورزان:اقدماتی چون بیمه محصولات کشاورزی و ارائه اشتغال های جایگزین کشاورزی به منظور تنوع بخشی معیشتی همراه با سیاست های تشویقی مرتبط با آن،مانع فقیرشدن کشاورزان میشود.«طرح کاهش آسیب پذیری دربرابر تغییرات آب و هوا» در بنگلادش نمونه خوبی در این باره است. در این طرح کشاورزان تشویق شدند تا به جای دام های آسیب پذیر در برابر سیل و باران، طرح های پرورش اردک را اجرا کنند. در ایران نیز تاکنون اقدامات متعددی برای سوق دادن بخش کشاورزی به سوی گردشگری و صنایع دستی صورت گرفته است.

🔸سالمندان: ایجاد نظام های سلامت و بهداشت گسترده و ارزان برای سالمندان، پرداخت مستمری های اجتماعی و افزایش حقوق بازنشستگان می تواند سلامت جسمی و روحی آنان را تضمین کند.

🔸زنان و کودکان: مبارزه با انواع تبعیض های جنسیتی و تلاش برای ارتقای جایگاه زنان در جامعه مانع از آسیب پذیری زنان دربرابر تغییر اقلیم شده و دسترسی آنان به منایع مالی لازم برای عبور از بحران ها و بلایای طبیعی را هموار می کند. به جز این ها سهم برابر زنان از منابع قدرت اقتصادی-سیاسی جامعه به صورت مستقیم باعث بهبود شاخص های سلامتی کودکان و کاهش مواردی چون سوء تغذیه شده و نرخ مرگ و میر در کودکان را کاهش می دهد. علاوه بر آن اگرچه شاید کمی عجیب برسد اما افزایش تحصیلات زنان به صورت کاملا معنی داری بر یکی از ابعاد مهم تغییر اقلیم یعنی گرمایش جهانی تاثیر می گذارد! یافته های پژوهشگران اجتماعی نشان می دهد که افزایش تحصیلات در زنان به به غیر از توانمند ساختن آنان در عرصه های اجتماعی، باعث بالارفتن سن ازدواج و آگاهی آنان از حقوق خود از جمله حق بر بدنشان شده و نرخ فرزندآوری را کاهش می دهد.لازم به گفتن نیست که ایده آل ترین راه مبارزه با گرمایش زمین کنترل جمعیت بشر است.

🔸تقویت نظام آموزش و پروش نیز مهمترین اقدام دولت ها در زمینه کاهش آسیب پذیری کودکان است. نظام های آموزش فراگیر با برنامه های حمایتی چون تغذیه رایگان و حمایت های روانی از کودکان ضمن اینکه آنان را از خطرات مستقیم تغییر اقلیم می رهاند با افزایش مهارت های تحصیلی و اجتماعی آنان، شانس موفقیت های اقتصادی آنان را در آینده نیز افزایش می دهد.
در مجموعه می توان گفت هر اقدامی که از طرف دولت منجر به کاهش فاصله طبقاتی از طریق توانمند سازی و تسهیل حق دسترسی گروه های آسیب پذیر به منابع عمومی جامعه شود یک اقدام "پیشگیرانه" و "حفاظتی" در برابر تغییر اقلیم است. اما حکمرانی حمایتگر نه تنها وظیفه پیشگیری و حفاظت بلکه وظیفه "حمایت" از آسیب دیدگان را نیز دارد. آسیب دیدگان خشک سالی یا بلایای طبیعی چون سیل، ریزگردها، آتش سوزی های گسترده و..همچون جنگ زدگان نیازمند بسته های حمایتی با مدت های مشخص شامل حقوق بیکاری، بیمه، سبدهای کالا و ...هستند تا بتوانند مجددا خود را بازیابی کنند و از فقر مطلق بگریزند.

🔸نگاهی به سیاست های اقتصادی جمهوری اسلامی و بافتار غیرانعطاف پذیر و به شدت طبقاتی با شاخص های بالای شکاف جنسیتی جامعه ایران بیانگر این است که روش فعلی حکمرانی نتوانسته جامعه ای تاب آور و سازگار دربرابر تغییراقلیم شکل دهد. اگرچه نگاهی به ادبیات ج