الهیات و محیط زیست. بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی

الهیات و محیط زیست
بخش‌نامهٔ محیط‌زیستی پاپ؛ فقط یک نامه یا چرخشی رادیکال از کاتولیسیسم سنتی
قسمت پنجم : انجیلی شدن جنبش محیط زیست !


@sahatzist
این مطلب تلخیصی از سفرنامهٔ نائومی کلاین فعال محیط زیستی به واتیکان است که از تارنمای ترجمان اقتباس گردیده است. نائومی کلاین، روزنامه‌نگار و فعال اجتماعی کانادایی برای سخنرانی در کنفرانسی مطبوعاتی دربارهٔ نامهٔ اخیر پاپ فرانسیس دربارهٔ محیط زیست و سمپوزیوم دو روزه در همین رابطه به واتیکان سفر کرده است. به چالش کشیدن انسان‌محوری، جایگزین شدن زمین مادر با خدای پدر، واژگونی قرن‌ها سنت تفسیری که آشکارا با طبیعت دشمنی می‌کرد، جدی شدن تلقی‌های سوسیالیستی از آموزه‌های مسیح و تغییر در جغرافیای قدرتِ کلیسا، همه و همه تغییرات رادیکالی است که واتیکان دچار آن شده و توجه کلاین را به خود جلب کرده است.
@sahatzist


..تغییر مذهب شاید یکی از مفاهیم کلیدی بخش‌نامه پاپ نیز باشد، پاپ فرانسیس یک فصل کامل از بخش‌نامه را به موضوع نیاز به «تغییر مذهب محیط زیستی مسیحیان» اختصاص می‌دهد. این تغییر مذهب باید به نحوی باشد که «اثرات نزدیکی و مؤانست آنان با عیسی مسیح، در رابطه آنان با جهان اطرافشان هویدا شود. زندگیمان را به نحوی زیست کنیم که نگهبانان دست‌ساخته‌های خدا باشیم، این جنبه‌ای اختیاری یا ثانوی از تجربه مسیحی نیست، بلکه برای داشتن یک زندگی فضیلت‌مندانه ضروری است».
@sahatzist
فکر می‌کنم در این سه روز در رم، شاهد انجیلی شدن جنبش محیط زیست بودم. شواهد همه جا بود، در حرف زدن از «بشارت دادن خبر ِخوش بخش‌نامهٔ پاپ» و یا در «سفرهای زیارتیِ مردم برای زمین» و یا در طرح‌های میراندا برای بشارت دادن بخش‌نامه پاپ در برزیل از طریق رادیو، ویدئوهای آنلاین و...

سازوکار دیرینه‌ای که هدفش تغییردادن مذهب غیرمسیحی‌ها بود، حالا به درون معطوف شده است و آماده می‌شود تا مبلغین پرشور خود را به سوی کسانی روانه کند که از پیش ایمان آورده‌اند، با این هدف که باورهای بنیادین آن‌ها دربارۀ جایگاه انسان در جهان را تغییر دهد و به چالش کشد. پدر مک دونا پیشنهاد می‌کند که شواری کلیسایی سه‌ساله‌ای با محوریت بخش‌نامه پاپ تشکیل شود تا به اعضای کلیسا در خصوص این الهیات جدید و ارتباط درونی آن با مسائل زیست محیطی آموزش دهد.
@sahatzist
بسیاری حیران‌اند که بخش‌نامه پاپی چطور می‌تواند هم عمیقاً منتقد وضع موجود باشد و هم دربارۀ آینده امیدوار. با این‌حال ایمان کلیسا به قدرت ایده‌ها و ظرفیت رعب‌انگیزش برای تبلیغ ایده‌ها به نحو جهانی امری است که می‌تواند این تعارض را رفع کند و توضیح دهد. کلیسا به قدرت تبشیری خود ایمان دارد.
....و شاید معتبر‌ترین شاهد برای اثبات این ظرفیتِ تغییر، خود کلیسا باشد، خود واتیکان، واتیکانِ پاپ فرانسیس. با این‌حال این مدل تنها بر کلیسا صادق نیست، اگر یکی از قدیمی‌ترین و سنت-بنیاد‌ترین نهادهای جهان می‌تواند آموزه‌ها و روش‌هایش را چنین به سرعت و چنین رادیکال متحول کند، پس آنوقت می‌شود با قطع و یقین گفت که نهادهای جدید‌تر و انعطاف‌پذیر‌تر نیز می‌توانند این چنین کنند.

اگر این تغییر رخ دهد- و اگر تحول‌‌ همان قدر که در واتیکان فراگیر به نظر می‌رسد فراگیر باشد- آنوقت می‌توانیم بگوییم در مبارزه با تغییرات آب‌وهوایی شانسی برای پیروزی داریم.

#نائومی_کلاین
#پاپ
#الهیات

@sahatzist
http://s1.upzone.ir/64811/2575zieglerjpg_00000001777.jpg