🌎شکارچی فقرا!.. قسمت سوم: زنان بیش از دو برابر مردان می‌میرند!

🌎شکارچی فقرا !

🔻این مطلب در پرونده محیط زیست نشریه "قلمرو رفاه" نشر یافته و ساحت زیست با اندکی تغییر به بازنشر آن پرداخته است.

🖊ایمان معمار

قسمت سوم: زنان بیش از دو برابر مردان می میرند!
@sahatzist
🔸کودکان و سالمندان: تغییر اقلیم از طریق تاثیر در محصولات کشاورزی باعث سوء تغذیه در کودکان می شود و سوء تغذیه بلند مدت نیز پیامدهایی چون کاهش مهارت های شناختی و موفقیت های تحصیلی و یا حتی مرگ های زودرس را در پی خواهد داشت. در گزارش «یونسف 2008» از قاره آفریقا، افزایش بیماری های واگیردار و تاثیر آن بر سلامت کودکان ناشی از پیامدهای تغییر اقلیم همچون تغییر کاربری اراضی، مهاجرت های گسترده و جنگل زدایی، دانسته شده است. همین سازوکار سالمندان جامعه را نیز متاثر می کند. سستی و ضعف جسمانی سالمندان نسبت به تغییرت آب و هوایی آنان را بسیار آسیب پذیر می کند. در مواجهه با بلایای طبیعی ناشی از تغییرات آب و هوا سالمندان به واسطه تحرک کم و همچنین اولویت نجات کودکان بر آنان از سوی خانواده یا نیروهای امداد، قربانیان اصلی را تشکیل می دهند به گونه ای که مثلا در طوفان کاترینا 74درصد مرگ و میر مربوط به سالمندان 65سال به بالا بوده است.

🔸زنان: گروه بزرگ دیگری از فقرای جهان زنان هستند. بنا بر یک گزارش سازمان شبکه زیست محیطی زنان(ون) که سازمانی است مستقر در انگلستان، سالانه بیش از ده هزار زن در اثر بلایای مرتبط با آشفتگی های اقلیمی می‌میرند، در حالی که این آمار برای مردان چهار هزار و پانصد نفر است! زنان گرچه برخلاف کودکان یا سالمندان توانایی فیزکی و ذهنی لازم برای شرکت در فعالیت های اقتصای را دارند اما به علت نابرابری های تاریخی دوجنس هیچ گاه به اندازه مردان مهارت و منابع مالی لازم برای سازگاری با تغییر اقلیم را کسب نکرده اند. زنان طبق برخی از سرشماری ها تا 70درصد فقرای جهان را تشکیل می دهند و نکته غم انگیز کننده تر این است که نابرابری های نظام مند جنسی در کشورهایی شدیدتر است که بیشتر تحث تاثیر تغییر اقلیم قرار دارند. از آن جا که وظیفه تهیه آب و غذا در کشورهای توسعه نیافته به عهده زنان است پدیده هایی چون گرمایش زمین باعث افزایش زمان و سختی کار زنان شده و این امر خود باعث تهدید سلامت جسمی و جنسی یا آموزش های تحصیلی آنان میشود. تاثیرات تغییر اقلیم بر مباحث مربوط به جنسیت از فرط گستردگی و تنوع نظریه پردازان حوزه جنسیت را واداشته است که آن را نه "امری طبقاتی" که "پدیده ای جنسیتی" بدانند؛ تا این حد که شعار فمنیست ها در سمینار اقلیم در بالی 2007 به این شکل نهایی شد که «هیچ عدالت آب و هوایی بدون عدالت جنسیتی به دست نمی آید». لازم به ذکر است که اعمال تبعیض بر هر اقلیت دیگری اعم از اینکه مذهبی، قومی، نژادی، فرهنگی و...باشد مشابه زنان نتایج فاجعه باری در مواجه با تغییر اقلیم به همراه خواهد داشت.
@sahatzist
🔸کشاورزان: کشاورزان در خط مقدم جنگ اند و تنها گروهی هستند که تغییر اقلیم بدون متغیر واسطه ای فقر بر آنها تاثیر می گذارد. شکارچی روایت ما نه تنها فقیر "می خورد" بلکه از طریق کاهش محصولات کشاورزی فقیر هم "می سازد".سیل، آتش سوزی، خشک سالی، ریزگرد و...باعث قطع درآمد بخش کشاورزی شده و آنان را فارغ از هر جنس و سن و نژاد و گروهی در معرض پیامدهای فقر قرار می دهد.

🔸تغییر اقلیم از طریق تولید و تشدید فقر چنان سازوکارهای تاثیرگذاری را به جریان می اندازد و زنجیره های علی پیش بینی نشده ای را به ایجاد می کند که مهار و کنترل همه آنان غیرممکن می نماید در چنین شرایطی تنها دولت ها هستن که می توانند آسیب های اجتماعی را به حداقل برسانند. همان طور که در هنگام هجوم یک کشور خارجی و "تغییر یافتن" چرخه اقتصادی جامعه تنها اتخاذ سیاسی های رفاهی است که مانع سقوط افراد جامعه به پرتگاه های اقتصادی می شود، در هنگام "تغییر یافتن" اقلیم نیز دولت ها وظیفه تضمین دسترسی همه طبقات جامعه به رفاه و خیر عمومی را خواهند داشت؛ چنان که عده ای، دولت های در معرض تغییر اقلیم را "دولت های تضمین گرا" می خوانند. آنتونی گیدنز جامعه شناس برجسته معاصر نیز جوامع درگیر با تغییرات آب و هوایی را نیازمند "دولت های توانمندساز"ی می داند که هم تسهیل گر عبور گروه های آسیب پذیر از بحران اند و هم با تنوع بخشیدن به گروه ها و ذی نفعان، یافتن "راه حل"ها را ممکن می سازند.
ادامه دارد