فاصله بین سیاست‌ها، باورها و حقایق زیست‌محیطی از کجا شکل می‌گیرد؟ (بخش اوّل)

فاصله بین سیاست‌ها، باورها و حقایق زیست‌محیطی از کجا شکل می‌گیرد؟ (بخش اوّل)
@sahatzist
↙️مردادماه سال گذشته بود که علیرغم تأکید جدّی و رسمی سازمان حفاظت محیط زیست بر غیرقابل‌پیش‌بینی بودن آثار برداشت آب‌های ژرف در آینده‌ی دور و نزدیک و احتمال‌ها و هشدارهای خطرناکی که در این خصوص توسط اساتید حوزه‌ی ژئوفیزیک و منابع طبیعی داده می‌شود، هیئت دولت، ورود به حوزه‌ی برداشت از آب‌های ژرف را به تصویب رساند. علیرغم این‌که کشمکش‌های میان حوزه‌ی علم و سیاست، اجرایی شدن این مصوّبه را چندماه به تأخیر انداخت، ولی سرانجام، در این کشمکش، سیاست پیروز شد و قرار است که عملیات طرح حفاری آب‌های ژرف، در فروردین ماه سال جاری در سیستان و بلوچستان آغاز شود.
@sahatzist
↙️از بازوی سیاست و عاملان اقتصاد فارغ از پایداری منابع، انتظاری نیست که این موضوعِ مهم و نیازمندِ سال‌ها تحقیق و مطالعه را در فضای مدیریت اخبار و آرامش رسانه‌ای عادی‌سازی نموده و به کار خود ادامه دهند؛ آنچه در این مسیر مورد شگفتی و تأسف است، عدم همگونی دیدگاه میان مدیریت سازمان محیط زیست با اساتید و پژوهشگران علمی منابع طبیعی، محیط زیست و ژئوفیزیک و حتّی با کارشناسان بدنه‌ی خود سازمان حفاظت از محیط زیست است. مدیریتی که نه تنها خود، اهرم مقاومتی کارا برای مقابله با سیاستگزاری‌های ضدپایداری منابع طبیعی نیست بلکه از بدو ورود، جایگاه تنها روزنه‌ی امید یعنی «سمن»ها را نیز تضعیف کرده و جایی که باید شاهد حضور پررنگ فعالان محیط‌زیستی و اعضای سازمان‌های مردم‌نهاد باشیم، شاهد سکوت و رکودی نسبی در این خصوص هستیم.
@sahatzist
↙️حتّی گاهی بین خود ما دلواپسان منابع طبیعی و محیط زیست نیز، اختلاف نظرهایی وجود دارد که اجازه نمی‌دهد در مقابل رویدادهای نامطلوب، مواضع محکم و اثرگذار اتخاذ کنیم. نکته این است که اگر تفاوتی بین مسائل زیست‌محیطی وجود داشته باشد، در سطح کیفی آن است وگرنه با کمال تأسف می‌توان گفت که به هرعرصه‌ای سرک بکشیم، از فرهنگ عمومی مردم، سبک زندگی و اولویت‌های زیستی و معیشتی آن‌ها گرفته تا تصمیم‌گیران بالادستی و مصوّبات‌شان، آب چنان از سر گذشته که مرزهای اولویت‌بندی مشکلات را محو کرده است.
@sahatzist
↙️شاید مرور بخش‌هایی از مقاله‌ی نسبتاً طولانی «باورها، سیاست و سیاست محیط زیستی»، نوشته‌ی «Antony Millner» و «Hélène Ollivier» بی‌ارتباط با این مسائل نباشد. نویسندگان این مقاله‌ی مروری نیز در پی پاسخ به این سؤال بوده اند که چرا و چه رابطه‌ای موجب می‌شود تا«بین باورها و انتخاب‌های سیاسی،یک جنبه‌ی نسبتاً پنهان تئوری تنظیم مقرّرات زیست محیطی وجود داشته باشد.» بسیاری از ما که در زمینه‌ی مسائل زیست‌محیطی کار می‌کنیم، با چالش‌هایی برای انتقال اهمیت آن‌ها به متخصصین غیرحرفه‌ای مواجه شده‎‌ایم. خویشان و دوستان ما اغلب افراد تحصیل‌کرده و متخصص در حرفه‌های خود هستند که نظرات بالقوه‌ی خود را برای زندگی، محیط زیست و پاسخ سیاسی مناسب به آن‌ها شکل داده‌اند که اگر تحت فشار قرار بگیرند، استدلال‌هایی را برای حمایت از دیدگاه‌های خود که اغلب تحت تأثیر قرار گرفتن در معرض رسانه‌ها و اعتقادات دوستان، مفسّران عمومی و شخصیت‌های مذهبی یا سکولار قرار می‌گیرند، ارائه می‌دهند.»
(منبع: مجلّه‌ی Review of Environmental Economics and Policy وابسته به دانشگاه آکسفورد، شماره‌ی منتشر شده در تابستان 2016- مقدّمه، ترجمه و تلخیص مقاله: زهرا انوشه)
@sahatzist
برای خواندن ادامه‌ی مطلب روی INSTANT VIEW کلیک کنید:👇
نکته: برای دسترسی به لینک زیر با رایانه از فیلتر شکن استفاده کنید اما در صورتی که از تلفن همراه استفاده می کنید نیازی به فیلترشکن ندارید.
@sahatzist
https://goo.gl/jBnLgJ