چرا جامعه‌شناسی محیط زیست؟.. 🖋 دکتر گیتی خزاعی.. قسمت اول

چرا جامعه‌شناسی محیط زیست؟

🖋 دکتر گیتی خزاعی

قسمت اول

"جامعه‌شناسی محیط زیست" که "جامعه‌شناسی آب" هم زیر مجموعه‌ی آن قرار می‌گیرد، در دنیا نیز موضوعی جدید و نوپا است. اگر عمر جامعه‌شناسی را به مفهوم یک رشته‌ی تخصصی نهادی، در دنیا 200 ساله بدانیم، عمر "جامعه‌شناسی محیط زیست" بیش از 30 الی 40 سال نیست و در واقع از دهه 1970 به این طرف و در پی گسترش جنبش‌های حامی محیط زیست شکل گرفته است. طبیعی است با وجود نوپابودن این زیرشاخه‌ی جامعه‌شناسی در دنیا، در ایران هم این رشته‌ی تخصصی-کاربردی چندان شناخته‌شده نباشد.
"محیط زیست" موضوعی کاملا بین رشته‌ای است و ابعاد مختلف آن در تخصص‌های مختلف علمی قابل بررسی است. "جامعه‌شناسی محیط زیست" به معنای خاص در سه مفهوم کلیدی خاستگاه، پیامدها، و راهکارهای مهار و انطباق، که محورهای اصلی بحران‌های محیط‌زیستی را شکل می‌دهند، می‌تواند ورود پیدا کند و در چند حوزه‌ی مطالعاتی-پژوهشی موثر باشد:
حوزه اول، شناخت بسترهای تاریخی، سیاسی، فلسفی و اقتصادی است که مشکلات محیط زیستی و مسائل آب را ایجاد کرده‌اند. مثلا بخش مهمی از مشکلات محیط زیست در سراسر جهان و من جمله ایران، حاصل نگاه انسان-محور به جهان پیرامون است؛ نگاهی که تمامی کاینات را فروتر از آدمی و در خدمت او می‌داند و انسان می‌تواند برای راحت‌تر زندگی کردن خود، هرچه می‌تواند انجام بدهد و به هرکجا که دستش می‌رسد دست‌اندازی کند و در هرکجای زمین و هر نقطه‌ی آسمان و در قعر اقیانوس‌ها و آب‌های آزاد تعرض کند. با شروع خود-محوری انسان در طبیعت است که قهقرای بی‌بازگشت طبیعت آغاز شده و هرکجا که توسعه نایافته‌تر و توسعه ناپایدارتر، قهقرا هم به شکلی افزون‌تر و ویرانگرتر نمود یافته است. جامعه‌شناسی نقش مهمی در تبیین تاثیر بسترهای تاریخی، سیاسی و فلسفی و به ویژه فلسفه‌ی مدرن در ایجاد مشکلات محیط زیستی دارد.

ادامه دارد...

#گیتی_خزاعی
#جامعه_شناسی_محیط_زیست
#قسمت_اول

وبلاگ ساحت زیست را برای دیدن مطالب بیشتر دنبال کنید:

http://sahatzist.blogfa.com/

برای ارائه نظرات ارزشمند و انتشار مطالبتان برای ما ایمیل بفرستید:
[email protected]

منبع: «خبرگزاری مستقل محيط زيست»
http://iren.ir/detail/News/416/161

@sahatzist