پرونده امروز درباره سوسیوبیولوژی یا زیست جامعه شناسی به عنوان یک رشته نوظهور و جذاب _درست کم در ایران_ در حوزه مطالعات بین رشته‌ای

پرونده امروز درباره سوسیوبیولوژی یا زیست جامعه شناسی به عنوان یک رشته نوظهور و جذاب _درست کم در ایران_ در حوزه مطالعات بین رشته ای است. بعد از این هم چندین معرفی کتاب و نظرات در این حوزه خواهیم داشت.
زیست‌جامعه‌شناسی: تلفیق نوین

@sahatzist
کتاب زیست‌جامعه‌شناسی: تلفیق نوین یا " Sociobiology: The New Synthesis " از کتاب‌های ادوارد ویلسون و از تاثیرگذارترین کتاب‌های دهه‌های اخیر در زمینه دانش زیست‌جامعه‌شناسی است. ویلسون، زیست‌جامعه‌شناسی را به عنوان مطالعه سیستماتیک بنیان‌های زیستی در مورد همه رفتارهای اجتماعی تعریف می‌کند.

نخستین چاپ کتاب در سال ۱۹۷۵ بود که دیدگاهی مدرن و انقلابی در علوم زیستی خوانده شد، به طوری که انجمن بین‌المللی رفتارشناسان آن را مؤثرترین کتاب قرن بیستم نامید. زیست‌جامعه‌شناسی حوزه جدیدی از علم است که دربردارنده یافته‌های علوم اجتماعی، زیست‌شناسی و علوم انسانی بوده و دیدگاه‌های بین‌رشته‌ای و جامعی از حقیقت رفتارهای جانوران از جمله انسان ارائه می‌دهد.
@sahatzist
ویلسون در کتب خود به انسان در همان چارچوب‌های نظری و روش‌شناختی که در مورد سایر جانوران به کار رفته‌است، می‌پردازد. این کتاب در بسیاری از حوزه‌های علوم، طرح پرسش می‌کند و برخی از مفروضات و مقدمات ظاهراً بدیهی را به چالش فرا می‌خواند.


زیست‌جامعه‌شناسی (به انگلیسی: Sociobiology) مبحث علمی بررسی رفتارهای جانوران (و انسان) با فرض پدید آمدن آن‌ها در طی روند فرگشتی گونه‌ها است. این دانش تلاش می‌کند تا چرایی پدید آمدن رفتارهای گوناگون در جانوران را از دیدگاه فرگشتی توضیح دهد. به عنوان شاخه‌ای از زیست‌شناسی که با رفتارهای اجتماعی سر و کار دارد، زیست‌جامعه‌شناسی در خود شامل کردارشناسی، انسان‌شناسی، فرگشت، جانورشناسی، باستان‌شناسی، ژنتیک جمعیت، و دیگر شاخه‌های علمی است. در زمینه بررسی رفتارهای اجتماعی انسان، زیست‌جامعه‌شناسی به مباحث انسان‌شناسی داروینی، بوم‌شناسی رفتاری انسان، و روان‌شناسی فرگشتی بسیار نزدیک می‌شود.

از جمله رفتارهایی که در دانش زیست‌جامعه‌شناسی مورد بررسی قرار می‌گیرند می‌توان به الگوهای جفت‌یابی، درگیری‌های قلمرویی، شکار گله‌ای، و زندگی لانه‌ای در حشرات اشاره کرد. زیست‌جامعه‌شناسی بر این پایه استوار است که همان گونه که فشار انتخاب طبیعی باعث می‌شود تا جانوران روش‌های سودمندی برای سازگاری با محیط اطرافشان بیابند، این فشار باعث شکل‌گیری رفتارهای سودمند اجتماعی جانوران در برخورد با اعضای گروه خود و دیگر گونه‌ها نیز شد.
مهم‌ترین کتاب منتشر شده در زمینهٔ این دانش، زیست‌جامعه‌شناسی: تلفیق نوین اثر ادوارد او ویلسون بود که در سال ۱۹۷۵ چاپ شد. ویلسون خود واژه «زیست‌جامعه‌شناسی» را برای نخسین بار به کار برد.
#سوسیوبیولوژی
#ادوارد_ویلسون
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
تصویر طرح روی جلد کتاب ادوارد ویلسون

@sahatzist

http://s1.upzone.ir/73255/IMG_20161015_183606.jpg