اقلیم، معماری و شهر.. 🌬 قسمت دوم: آسایش در پناه باد.. 🖋

اقليم، معماري و شهر

🌬 قسمت دوم: آسایش در پناه باد

🖋 #نازلي_قريب
@sahatzist 👈🏿

هربار كه از منزل خارج ميشوم با چنان آشوبي در شهر مواجه مي گردم كه دلايل ايجاد آن برايم به مراتب غير منطقي تر از خود مسئله مي نمايد. اين بار به يكي از كم اهميت ترين ها به زعم بسياري خواهم پرداخت تا تفاوت برخورد و مواجهه با اين مهم را دريابيم.
هم چون شمشیری دو لبه، باد نیز نقشی دوگانه ایفا می کند. این امر از لحاظ اقلیمی در فراهم آوردن آسایش و یا سلب آن به وضوح قابل مشاهده است.
@sahatzist 👈🏿
▫️ معماران سنتی ایران همواره از این پدیده ی جوی به شیوه ای بسیار هوشمندانه بهره برده اند. ایشان به خوبی می دانستند که بایستی معابر، بازشوها ، فرم و جهت بناها درجهت باد مطلوب و خنک تابستانی واقع شوند و از سوگیری آنها در برابر بادهای نامطلوب گرم و پرغبار پرهیز گردد. نمونه های بسیار جالبی از این تفکر در جای جای شهرهایی که هنوز دچار سندروم بسازبفروشی و انبوه سازی نشده اند ، هم چنان قابل مشاهده است.

🌊 در شهرهای جنوبی و شمالی کشور با در نظرگیری رطوبت بالای محیط، تهویه ای دو سویه در نظر گرفته می شد تا جریان هوا از سویی وارد بنا و معابر گشته و از جهتی دیگر خارج شود. در این حالت از همراهی باد با رطوبت بالای محیط خنکای مطلوبی نیز بدست می آمده است
@sahatzist 👈🏿
🔆 در بخش های مرکزی، بناها پشت به باد بسیار گرم و پرغبار و روی به جریان هوای مطلوب داشتند و به منظور بهره گیری هر چه بیشتر از این باد مطلوب از بادگیر استفاده می شد.
@sahatzist 👈🏿
💨 در نوار شرقی کشور، با گذر بادهای 120 روزه سیستان از دریاچه ی سابقا پرآب هامون و خشک شده امروز ، خنکای مطبوعی حاصل می گشت. جهت گیری معابر، ارتفاع بناها و بازشوها متناسب با جهت وزش باد تنظیم شده بود تا به این سبب در ماه های خشک نیز از انباشت خاک و ماسه در معابر و نفوذ آن به داخل ساختمان جلوگیری به عمل آيد.
@sahatzist 👈🏿
⚙️ اما اکنون چه می بینیم؟ استفاده ی بی حد از سیستم های برودتی که نه تنها آب که انرژی های پاکی نظیر برق را می بلعد. علت این امر را می توان در شیوه ی نادرست جهت گیری معابر، بناها و بازشوی ساختمان ها به بادهای نامطلوب و بی توجهی به تهویه طبیعی هوا در موارد مذکور دانست. این بی خردی محض سبب شده تا نه تنها به آسایش مناسب با توجه به میزان مصرف بی اندازه نرسیم که به مراتب بحران های زیستی قابل توجهی را نیز رقم زنیم.
@sahatzist 👈🏿
💴 با توجه به ظرفیت متفاوت کولرهای آبی، این سیستم- با 10 ساعت کار در شبانه روز- چیزی حدود 200 لیتر آب و نزدیک به 5000 وات برق را مصرف می نماید. هر کولر گازی نیز تا حد قابل توجهی رطوبت هوا را کاهش داده و حدود 20000 وات برق را در بازه ی زمانی مذکور طلب می کند. از سویی دیگر نیز گرمای قابل توجهی را به محیط تحمیل می سازد و ....
پرسش اصلی نگارنده آن است که آیا با داشتن چنین گذشته پرباری لازم است هم چنان به تخریب محیط زیست و درنهایت آسیب جدی به خود ادامه دهیم یا می توان راهی دیگر را برگزید!
@sahatzist 👈🏿

http://uupload.ir/files/wbyi_af886abea7e93cdba314eb4efccdaaa7.jpg

عنوان، از کتاب دکتر محمود رازجویان قرض گرفته شده است.