متن زیر تلخیصی است از مصاحبه روزنامه ایران با دکتر هایده شیرزادی، دانش آموخته اکولوژی حفاظت از محیط زیست از آلمان، بنیانگذار بازیا

متن زیر تلخیصی است از مصاحبه روزنامه ایران با دکتر هایده شیرزادی، دانش آموخته اکولوژی حفاظت از محیط زیست از آلمان، بنیانگذار بازیافت پسماند در ایران، کارآفرین سبز، عضو انجمن زنان کارآفرین و برگزیده جشنواره رهبران کارآفرین :
@sahatzist
✅با پول نفت می‌شود همه چیز وارد کرد جز محیط زیست
این شعار من است که «با پول نفت می‌شود همه چیز می‌توان وارد کرد جز محیط زیست.» شما اگر محیط زیست‌تان از دست رفت نمی‌توانی از خارج و به اتکای پول نفت محیط زیست وارد کنی.
آیا عربستان توانسته با دلارهای نفت از خارج جنگل و مرتع وارد کند؟ هیچ کس نمی‌تواند. چند وقت پیش می‌گفتند مردم نگران نباشید اگر پرتقال‌ها یخ زده است. ما از مصر پرتقال وارد می‌کنیم اما آیا می‌شود محط زیست را هم وارد کرد؟
3 هزار سال پیش نیاکان ما جشن «نیازردن چهارگوهران» می‌گرفتند، جشنی برای آزار ندادن آب، باد، آتش و خاک. ما این ریشه‌ها را داریم اما برایش برنامه‌ریزی‌ای نمی‌کنیم و می‌گوییم ایران هنوز بزرگ است، هنوز برای زباله جا دارد. همان کاری که گربه‌ها می‌کنند، برو بپوشان و نبین. زباله را بریزید آن دور و این دور دارد مدام به ما نزدیک و نزدیک‌تر می‌شود.
@sahatzist

✅از زمان ناصرالدین شاه قانون پسماند نداشتیم
توجه کنید که قانون پسماند در ایران سال 83 تصویب شد. یعنی از زمان ناصرالدین شاه که شهرداری‌ها پا گرفتند ما قانون پسماند نداشتیم. سال‌هایی هم که درآمدهای خوبی از نفت نصیب کشور شد، با طرح «هدرمندی یارانه‌ها» - من اسم این طرح را گذاشته‌ام هدرمندی - عملاً منابع را به هدر دادند، در حالی که می‌شد با این منابع یک بار برای همیشه مشکل زباله را در ایران حل کرد. من برآورد کرده‌ام اگر بخواهیم برای پسماند کشور برنامه‌ریزی کنیم حداقل برای 100 هزار نفر شغل ایجاد می‌شود.


✅امروز در دنیا اقتصاد را به سه دسته تقسیم می‌کنند:

1️⃣ اول «اقتصاد فروش منابع» که منابع کشور را بفروشید و کشور را اداره کنید.
2️⃣دوم «اقتصاد بهره‌وری» به جای اینکه نفت را 60 دلار بفروشی، کاری کنی که از همان نفت 900 دلار درآمد ایجاد شود
3️⃣سوم «اقتصاد نوآور».
ما الان چندین دهه است همچنان در مرحله‌گذار به بهره‌وری هستیم. شما نمی‌توانی به بهره‌وری برسی، مگر اینکه در زمان و وقت خودش بتوانی تکنولوژی را به خدمت بگیری، نه اینکه در هر وقتی و هر تکنولوژی‌ای، می‌گویند روزی انیشتین سؤال‌های امتحانی را به دستیارش داد. دستیارش گفت استاد! اینها سؤالات سال قبل است.
انیشتین در جواب گفت می‌دانم اما جواب‌ها فرق می‌کند، چون شرایط تغییر کرده است این یعنی هر لحظه شرایط در حال تغییر است و راهکاری که مثلاً 30 سال پیش جواب می‌داد امروز جواب نمی‌دهد در حالی که ما همیشه چند قدم عقب‌تر هستیم.
@sahatzist
✅ایران، رتبه 111 پذیرش تکنولوژی در دنیا
در سال 92 رتبه پذیرش تکنولوژی‌مان در میان 148 کشور، تازه با صعود چند پله در دولت جدید به 111 رسیده است. خب من کارآفرین همه اینها در کارم اثر می‌گذارد. من از خودم می‌پرسم چرا پذیرش تکنولوژی ما این قدر پایین است؟ اگر می‌خواهیم پذیرش تکنولوژی در کشور پایین باشد، فن سالار باید در جایگاه خودش قرار بگیرد تا بتواند تصمیم درستی بگیرد. ما از حیث کارآیی نیروی کار در گزارش رقابت‌پذیری از میان 148 کشور در رتبه 145 قرار داریم، این یعنی هیچ کس در جای خودش نیست.
@sahatzist
✅فعالیت 2 هزار و 200 کارخانه کمپوست در آلمان
دیدم کشاورزی ما مدرن شده اما فقط ظاهرش، تراکتور آمده جای گاو اما چیزی عوض نشده. گفتم بروم کشاورزی نوین بخوانم و برگردم سر زمین‌های خودمان. با مشکلات زیاد سال 64 رفتم آلمان و در شهر کوچکی حومه کاسل دیدم که آنها سطل‌هایی برای تفکیک پسماندها قرار داده‌اند. صاحبخانه‌ام در خانه سطل سبزی را نشانم داد و گفت پسماند غذایت را بریز در این سطل. گفتم برای چه؟ گفت برای کمپوست و همان جا جرقه کمپوست در ذهن من زده شد.
خب آنجا این طور است که دولت توسعه‌گرا چالش ها را پایش می‌کند و به مراکز تحقیقاتی و پژوهشی بودجه می‌دهند که راه برون رفت از آن چالش را پیدا کنند و بعد هم به صورت پایلوت اجرا و تبدیل به قانون می‌کنند، این اتفاقی بود که من سال 77 میلادی در آلمان می‌دیدم که آنها از یک شهر کوچک 6 هزار نفر به حومه کاسل آن طرح را شروع کردند و بتدریج به کل آلمان سرایت دادند تا سال 90 میلادی که همه شهرهای آلمان واحد کمپوست و تفکیک زباله از مبدأ داشتند و ام