🔴حل بحران محیط زیست نیازمند «بازگشتن به خویشتن» و پرهیز از سرمایه داری است/دانشگاه یوتا بابت توصیه‌های غیرعلمی درباره مرتع داری از

🔴حل بحران محیط زیست نیازمند "بازگشتن به خویشتن"و پرهیز از سرمایه داری است/دانشگاه یوتا بابت توصیه های غیرعلمی درباره مرتع داری از ما معذرت خواست!

⚫️به مناسب درگذشت دکتر "محمدتقی فرور" اکولوژیست، تسهیلگر اجتماعی و از چهره های تاثیرگذار در حوزه محیط زیست و فرهنگ جوامع بومی برشی از مصاحبه نشریه کی دبلیو سی با ایشان را بازنشر می دهیم..برای خواندن متن کامل این مصاحبه جذاب و خوندنی از لینک انتهای مطلب استفاده کنید.

🔸مصرف گرایی فقط مخصوص ایران نیست بلکه نفوذ نظام سرمایه‌داری نوین است که باعث می‌شود مصرف گرایی بالا برود، زیرا آن نظام احتیاج دارد که مردم دائم مصرف کنند و بیشتر بخرند تا او بتواند سودش را ببرد.
@sahatzist
🔸 همین الگو برداری و تبعیت بی چون و چرا، در مدیریت محیط زیست و منابع طبیعی هم به وجود آمد. در حالی که در همان زمان نظام‌های آبیاری سنتی ما جوابـــگو بودند و مقدار بسیار زیادی از شیوه‌های تولید کشاورزان ما هنوز به خوبی کارآمد بودند، ولی محمد رضا شاه دوست داشت، هر کدام از شئون مملکت را به یک نهاد خارجی و به خصوص آمریکایی بسپارد. منابع طبیعی و جنگل و مرتع را نیز دربست به دانشگاه ایالتی یوتا سپرد. به همین دلیل ما نظام مرتع‌داری غربی به خصوص آمریکایی را از دانشگاه ایالتی یوتا گرفتیم، بزرگان مرتع شناس ما نیز آنجا تحصیل کردند و دانشجویان آن‌ها شدند استادهای استادهای فعلی ما. ما الان داریم به صورت دست سوم و چهارم مرتع‌داری ۶۰ یا ۷۰ سال پیش آن‌ها را به دانشجویان‌مان یادمی دهیم در صورتی که خود آن‌ها از آن شیوه مرتع‌داری صرف نظر کردند و فهمیدند غلط بوده.
@sahatzist
🔸 مثال ما هم در جنگل‌داری و هم در مرتع‌داری یک نظام مدیرت منابع طبیعی خاص خودمان را داشتیم که مبتنی بر کوچ بود. دام داران سنتی ما متخصص جنگل و مرتع بودند و تخصص‌شان در این بود که دام را به موقع تالیف کنند و به موقع از یک جنگل یا مرتع معین به جای دیگر ببرند. این موقع را ریش سفیدان آن‌ها می‌دانستند، یعنی مشخصه نظام پایدار جنگل‌داری و مرتع‌داری ما مبتنی بر کوچ بود. کارشناس فرانسوی، آلمانی یا آمریکایی، سازمان ملل و بانک جهانی آمدند، ولی هیچ‌کدام توجه نکردند که نظام جنگل‌داری و مرتع‌داری ایران بر اساس کوچ است. اگر هم کوچ را دیدند، گفتند این‌ها چرا حرکت می‌کنند؟ همین‌ها باعث تخریب جنگل می‌شوند! پس باید ساکن شوند! به همین بهانه و بعضی دلایل دیگر تخت قاپو کردن عشایر آغاز شد.
@sahatzist
🔸 بز حیوانی است که به نظر دولت و طبق همان آموزه‌های یوتا مخرب محیط زیست است، درصورتی که بز کوچنده مخرب نیست، رفیق محیط زیست است، این بز ساکن است که تخریب می‌کند، عشایر ساکن مخرب محیط زیست هستند.شتر ساکن مخرب جنگل‌های اطراف کویر است. در صورتی که شتر کوچنده خودش می‌تواند شرایط را مدیریت کند. این شتر می‌داند که الان باید کجا را بچرد و از چه تاریخی باید برود جای دیگر را در ۱۰۰ کیلومتر دورتر بچرد. چندین سال پیش استادان قدیمی دانشگاه ایالتی یوتا مرا که دیدند، پرسیدند تو ایرانی هستی، گفتم بله گفتند از قول ما از کارشناسان و عشایر کشورت معذرت بخواه. گفتم چرا؟ گفتند چون ما چیزهایی را به آن‌ها یاد دادیم که خودمان بعداً پی بردیم غلط بود و خودمان هم دیگر آن‌ها را انجام نمی‌دهیم. پس سابقه تقلیدی بودن علم ما، عمل ما، توسعه ما، الگوهای حفظ طبیعت ما، الگوهای منابع طبیعی ما، الگوهای آب ما، همگی غلط است و از جای دیگر آمده و به درد ما نمی‌خورد.
@sahatzist
🔸هرچند الگوهای سیاسی و شاید اجتماعی ما تغییر کرده است، اما الگوی توسعه در بعد از انقلاب کلاً با الگوی توسعه در قبل از انقلاب فرقی نکرده است. همان الگوهای غلط زمان شاه را داریم مصرف می‌کنیم. چرا؟ چون نرفتیم دنبال پیدا کردن راه حل‌های مناسب خودمان. پرده انقلاب را یواشکی بالا زدیم و از زیر آن مطالعات مهندسان مشاور گذشته را برداشتیم و از آن‌ها استفاده کردیم. یک بار دفتر یکی از وزرای اسبق کشاورزی بودم. دیدم یکسری کتابچه‌های کت و کلفت روی میز ایشان است، از ظاهر کتاب‌ها فهمیدم که این‌ها مطالعات مهندسان مشاور باید باشد و تا آنجا که می‌دانستم ما این کار را بعد از انقلاب نکرده بودیم. پرسیدم این‌ها چیست؟ برای خواندن ادامه مطلب از INSTANT VIEW استفاده کنید.
@sahatzist
ساحت زیست

https://goo.gl/5PwUh2