نقش زنان در نشست کنشگری «محیط زیستی و جامعه پایدار»

نقش زنان در نشست کنشگری «محیط زیستی و جامعه پایدار»

نشست حلقه مطالعات مسائل اجتماعی زنان انجمن جامعه شناسی ایران با موضوع "زنان، کنشگری محیط زیستی و جامعه پایدار"، عصر دوشنبه 13 دیماه 1395 در محل سالن اجتماعات انجمن جامعه شناسی ایران و با همکاری مرکز صلح و محیط زیست برگزار شد. در این نشست سخنرانان؛ دکتر گیتی خزاعی جامعه شناس فعال در موسسه مطالعات و تحقیقات دانشگاه تهران به موضوع شاخص‌های کنشگری محیط زیستی ، دکتر اسماعیل کهرم مشاور ارشد سازمان محیط زیست به جایگاه زنان در حفاظت از محط زیست و دکتر خدیجه کشاورز به مسئله تاثیر مثبت برابری جنسیتی درکنشگری های محیط زیستی پرداختند.
@sahatzist
منبع :تارنمای قانون


تاثیر بالای جنبش های محیط زیست بر توسعه‌ی حقوق زنان

گیتی خزاعی:
@sahatzist
◀️همزمان با تغییر دوره‌ی زمانی و همراه با تغییر در مساله‌های محیط ‌زیستی در سطح جامعه، شکل کنشگری محیط زیستی هم تغییر کرده است. مثلا اگر در دنیا در دهه‌ی ۷۰ و ۸۰ میلادی، تاکید اصلی جنبش‌های محیط زیستی و محورهای کنشگری محیط زیستی بر مشکلات محلی و ملی متمرکز بود و آنها هم عمدتا متکی بر مسائل خاص و جزئی، من‌جمله مساله حفاظت و رفع آلودگی محیط زیستی، امروز با افزایش مشکلات محیط زیستی، و تشدید روند قهقرای محیط زیستی و به ویژه مساله‌ی تغییراقلیم، مسائل موردتوجه کنشگران محیط زیست هم تغییر کرده و در کنار موضوعات گذشته که طرح آنها همچنان ضروری است، کنشگران محیط زیست بر مسائل جدیدی نیز متمرکز شده‌اند. در عین حال در شیوه کنشگری محیط زیستی هم طی این دهه‌ها تغییر بنیادی ایجاد شده است. اگر در گذشته، کنشگری محیط زیست به مشارکت مدنی و حضور جدی در فضای شهری و حوزه عمومی محدود می‌شد، امروز تلاش می‌شود تا هم از سایر ابزار کنشگری مدنی مثلا رسانه، و به خصوص رسانه‌های مدرن برای تولید گفتمان کنشگری محیط زیستی استفاده‌ی بیشتر و بنیادی‌تری بشود و هم اینکه کنشگران محیط زیست به حوزه مدنی محدود نمانده‌اند و در حوزه آکادمی، با ایجاد پیوند بین حوزه آکادمی و مدنی، شکل جدیدی از کنشگری علمی را معرفی کرده‌اند. بنابراین شیوه کنشگری بنا به موضوع و مسائل جدید محیط زیستی در طول زمان تحول یافته است و طبیعتا کنشگری محیط زیستی باید بتواند خود را با وضعیت امروز محیط زیستی و مسائل و مشکلات جدید محیط زیست منطبق سازد و به روز نگه دارد.
@sahatzist
◀️ تقلیل موضوعات محیط زیستی به حوزه‌های حفاظت و آلودگی محیط زیستی، مانع از اثربخشی کنشگری محیط زیستی شده است. همچنین تقلیل کنشگری به حوزه‌های خاص و نه چندان اولویت‌دار محیط زیستی مثل حفاظت و آلودگی محیط زیستی، مانع از جدی گرفتن مقوله محیط زیست، مانع از جدی گرفته شدن کنشگران محیط زیست و مانع از کارآمدی جنبش‌ها، حرکت‌ها و فعالیت‌‌های محیط زیستی شده است. امروزه همچنان کنشگر محیط زیست به کسانی اطلاق می‌شود که ساده‌ترین پیام‌های محیط زیستی نه چندان روزآمد را در حوزه حفاظتی و رفع آلودگی صادر و منتشر می‌کنند. روی چمن‌ها راه نروید. مراقب حیوانات باشید. در جنگل‌ها آشغال نریزید. از خودرو‌های تک سرنشین استفاده نکنید. از کیسه‌های قابل بازیافت استفاده کنید، حواستان به محصولات تراریخته باشد و ... برای تقویت کنشگری محیط زیستی چاره ای نداریم الا اینکه در حوزه کنشگری محیط زیستی حرکت‌های موجود را که به نام کنشگری محیط زیستی معرفی می‌شوند نقد کنیم. موضوعاتی مهم همچون خاک و فرسایش، قهقرای فزاینده محیط زیستی، خشکیدن رو به تزاید، تغییر اقلیم و تاثیر بر زندگی افراد و القای فعالیت‌هایی که باید برای محافظت از محیط زیست به نظام سیاسی و اجتماعی قبولاند، عموما در کنش‌های متعارف محیط زیستی در کشور جایی ندارند. دامنه محیط زیست بسیار از این پارامترها گسترده‌تر است. بخشی از کنشگری محیط زیستی در ارسال این پیام‌هاست، اما اینها تنها بخش کوچکی از حوزه کنشگری محیط زیستی را شامل می‌شود.
@sahatzist
#کنشگری
#گیتی_خزاعی
#زنان

http://s4.img7.ir/cZdTy.jpg