گزیده سخنان عیسی کلانتری در مصاحبه با ایرنا

گزیده سخنان عیسی کلانتری در مصاحبه با ایرنا
بخش دوم ؛ کلانتری: مسئولین نظام برداشت اشتباهی دارند و آن اینکه حتما باید کشور را با کشاورزی آباد کرد.
@sahatzist
◀️ایرنا:نگرانی ها درباره تشدید بحران آب در مناطق مرزی کشور از سوی برخی متخصصین مطرح شده است. اینکه اگر این مناطق خالی از سکنه شود از نظر امنیتی چه اتفاقی می افتد؟ آیا این نواحی تبدیل به حیاط خلوت جریان های تکفیری مانند داعش و القاعده نخواهد شد؟
کلانتری: مسئولین نظام برداشت اشتباهی دارند و آن اینکه حتما باید کشور را با کشاورزی آباد کرد. برای همین فکر می کنند بخش کشاورزی مکلف است1. غذای همه مردم ایران را تولید کند2. مسائل ژئوپولیتیک را حفظ کند3. هیچ گونه تغییری هم در منابع آبی کشور به وجود نیاورد.
یعنی جمع نقیضین! در حالی که می توان مناطق مرزی را با توسعه تجارت، خدمات و صنایع توسعه داد و از آب آنها نه در راه کشاورزی، بلکه برای حفظ محیط زیست این مناطق بهره برد.
یادم هست در دهه 70 که وزیر کشاورزی بودم مدام به من توسری می زدند که عربستان که یک بیابان است در تولید گندم خودکفا شده است ولی ما هنوز گندم وارد می کنیم!؟ همان موقع پاسخ می دادم که باید دید این خودکفایی به چه قیمتی رخ داده است.
@sahatzist
◀️ایرنا: منتقدان می گویند باید برای کاهش مصرف آب، بر کشت گلخانه ای سرمایه گذاری شود؟
کلانتری: شاید بهره وری کشت گلخانه ای از نظر میزان آب مصرفی 5 برابر کشت عادی باشد. اما در گلخانه غیر از خیار،گوجه فرنگی و فلفل دلمه ای چه چیز به عمل می آید؟ علوفه را می توان در گلخانه کاشت؟ برنج و غلات، چغندر قند و درختان میوه را کجا می خواهید به عمل آورید؟!
@sahatzist
** فشار غیرمنطقی برخی نمایندگان مجلس به وزارت نیرو
ایرنا: برخی ، عده ای از متخصصان را متهم می کنند که چون از این روند مصرف آب سود می بردند هشدارهای لازم را نمی دادند؟
کلانتری: این را از خود اینها باید پرسید. ولی تعدادی از آنها که مشاور پیمانکاران سد سازی و غیره بودند نانشان در بهره برداری بی رویه از آب بود. برخی دیگر هم همانطور که گفتم سیاسی کاری می کردند و عده ای دیگر هم به سرنوشت سرزمینشان بی تفاوت بودند. البته الان که وارد بحران شده ، آهسته آهسته صدایشان دارد در می آید. در حالیکه این هشدارها را باید 20 سال قبل می دادند.
@sahatzist
◀️ایرنا: سوالم بی پاسخ ماند. اگر آب کشاورزان را بخریم بیکاری گسترده ای بین آنها ایجاد می شود؟ با توجه به اینکه صنعت ما هم کشش جذب این افراد را ندارد؟
کلانتری: مثال جنگ را برای همین زدم. وقتی جنگ ایران و عراق شروع شد کسی در وهله اول به این فکر نمی کرد و نباید هم می کرد که با موج بیکاری ناشی از جنگ و بمباران ها چکار باید کرد؟ بلکه ابتدا فکر و ذکر همه ، مقابله با پیشروی عراق بود.
برای همین درباره بحران آب با قاطعیت می گویم هیچ اولویت دیگری را نباید به بحران آب ترجیح دهیم. یعنی باید ابتدا حق آب کشاورزان را بخریم و مصرف را حداقل 30 میلیارد متر مکعب در سال کاهش دهیم، سپس به آن فکر کنیم که برای این حجم وسیع کشاورزان بیکار چگونه باید شغل ایجاد کرد. اگر عکس این راه را برویم شکست حتمی است. بنابراین نمی توان گفت ابتدا برای 4 میلیون کشاورزی که بیکار می شوند کار درست کنیم بعد حق آب آنها را بخریم. چرا که این روند ممکن است 10 تا 20 سال طول بکشد و تا یک دهه دیگر همه آبها خشکیده اند. آن وقت شما به جای 4 میلیون نفر با 20 میلیون انسان مواجه می شوید که دیگر در این بیابانها نمی توانند هیچ شغلی برای امرار معاش پیدا کنند چرا که عملا امکان زیست برای آنها وجود ندارد.
صریح بگویم حل این مساله بسیار سخت است ولی اگر حل نشود ما را نابود خواهد کرد. هزینه های صرفه جویی در مصرف آب را هم همه باید بدهند؛ هم حکومت، هم مردم؛ چرا که از سازمان نیمه فشل و بی پول وزارت نیرو کار بیشتری برنمی آید. هر چند همه در حرف حامی این وزارتخانه هستند.
متاسفانه در این وضعیت، شاهدیم عده ای از نماینده های مجلس آقای چیت چیان را تحت فشار گذاشته اند که چرا سدهای نواحی تحت نمایندگی ما را نمی سازید تا کشاورزی مان را توسعه دهیم؟
@sahatzist

http://s1.upzone.ir/62320/27861554_19060220fddee.jpg