‍ ما و زمینی که غارت شد. (محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی)

‍ ما و زمینی که غارت شد
(محمد فاضلی – عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی)
✳️ شامگاه یکشنبه دوم دی‌ماه 1397 در خانه هنرمندان به همراه جمعی از هنرمندان از جمله رضا کیانیان، میترا حجار و دیگرانی از سینمای ایران به تماشای فیلم «تالان» به کارگردانی محمد صادق دهقانی نشستم. مستندی پژوهشی درباره غارت منابع آب زیرزمینی این سرزمین که پیش‌تر درباره‌اش بسیار شنیده بودم.

✳️ جمعی که در سالن نشسته بودند قریب به اتفاق از اقشار هنرمند و فرهیخته کشور بودند، اما در چهره‌های ایشان، واکنش‌های‌شان به صحنه‌ها و سخنان‌شان وقتی از سالن خارج می‌شدند می‌توانستم بفهمم که شوکه شده بودند و کاملاً معلوم بود که شاید هیچ گاه این‌ گونه به وخیم بودن وضعیت منابع آب زیرزمینی این سرزمین نیندیشیده بودند. آن‌ها گویی هرگز به زمین غارت‌شده و کمرشکسته بر اثر تخلیه آبخوان‌های ایران کهن، این گونه نگاه نکرده بودند.

✳️ تالان حکایت غریب و قریبی است از چگونگی هم‌دست شدن سیاستمداران، شکست سیاست‌های توسعه اقتصادی، مردمان در جست‌وجوی معاش، نمایندگان طالب رأی، منفعت‌طلبی‌های پیمانکاران، الگوی نادرست حکمرانی، اصرار بر تکرار اشتباهات، انکار مسائل محیط‌زیست و چشم بستن بر واقعیت است. تالان را باید ایرانیان ببینند تا بدانیم چگونه در کنار یکدیگر زمین را غارت کردیم.

✳️ تالان، فیلمی که شایسته است در هر مدرسه، دانشگاه، شورای شهر و روستا، مسجد روستا و هر جایی که گوش شنوا و چشم بینایی هست نمایش داده شود. یک جلسه علنی مجلس را باید به نمایش تالان اختصاص داد تا عاقبت قانون‌گذاری مخرب به حال محیط‌زیست آشکار شود. تالان را باید سیاست‌گذاران ببینند. تالان بازگویی صدای ناهنجار توسعه بی‌خردانه ماست که در گوش طبیعت پیچیده و به ما بازگشته است. این صدا را باید همگان بشنوند.

✳️ تالان اگرچه هشدار می‌دهد و فریاد می‌کشد، اما سیاه نیست، امیدوارکننده هم هست. تالان هشدار می‌دهد که اگرچه دیر شده، اما مهلت به پایان نرسیده است. تالان فیلم بیم و امید است. اگر بازگردیم و راه عقلانیت در پیش گیریم، هنوز می‌شود آب‌های زیرزمینی این کشور را نجات داد. تالان ما را به درس گرفتن از گذشته و به‌کار بستن عقلانیت برای آینده فرامی‌خواند.

✳️ «تالان» را به دانشگاه، مدرسه، روستا و شهرتان دعوت کنید (تماس برای دعوت: @m_s_dehghani) و همگان را به تماشای آن دعوت نمایید. تماشای تالان بخشی از فرایند گفت‌وگوی اجتماعی گسترده‌ای است که برای «#سازگاری_با_کم‌آبی» و «#پایدارسازی_منابع_آب_ایران» به آن نیازمندیم.

✳️ (این مطلب را اگر می‌پسندید، برای دیگران نیز ارسال کنید.) @fazeli_mohammad
@IR_S_S
مطالب مرتبط
🔹شیخ بهایی در محاصره «ژول ورن»ها: https://t.me/fazeli_mohammad/1244
🔹چرخ را از نو اختراع نکنید: https://t.me/fazeli_mohammad/1158
🔹کم‌کم زیر پای‌مان خالی می‌شود و در آغوش فاجعه بدبخت می‌شویم: https://t.me/fazeli_mohammad/1346
🔹جامعه، آب و اقتصاد: https://t.me/fazeli_mohammad/1474
🔹ژرفای سیاستی آب ژرف: https://t.me/fazeli_mohammad/1457
🔹هفت توهم درباره مسأله آب در ایران: https://t.me/fazeli_mohammad/1175
🔹دموکراسی و آب‌های ژرف: https://t.me/fazeli_mohammad/1125