ناامنی و امنیت آب.: تارنمای شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی..، ‌دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی

ناامنی و امنیت آب
@sahatzist

منبع :تارنمای شبکه مطالعات سیاست گذاری عمومی

#مجید_دکامین، ‌دانشجوی دکتری اکولوژی گیاهان زراعی

قسمت دوم : الگوهای استفاده از آب

✅با در نظر گرفتن محدودیت‌های مکانی و زمانی در تاریخ ایران، ایرانیان کهن دریافته بودند که چگونه از منابع آب موجود، بهترین استفاده را به صورت مؤثر و کارآمد ببرند، اما با فراموشی چنین تجارب گران‌سنگی، الگوی استفاده از منابع آب حاکم بر کشور، منجر به تشدید کمبود آب در اکثر حوضه‌ها، به‌خصوص در مناطق مرکزی (اصفهان، یزد و سمنان) و حوضة آبریز ارومیه شده است.

✅در سطح ملی، در نیم‌قرن گذشته با در نظر گرفتن روند کاهشی منابع آب تجدیدپذیر (71%) و 4 برابر شدن جمعیت ایران در طی 50 سال گذشته، کل مصرف آب شیرین در ایران به‌سرعت در حال افزایش است، و در این میان مصارف کشاورزی (بیش از 90%) بزرگ‌ترین میزان مصرف آب در بین تمام بخش‌ها را به خود اختصاص داده است. باید در نظر داشت که کشاورزی کنونی، 11% در اقتصاد و 32 % در فضای کسب‌وکار مؤثر است.
@sahatzist
✅هرسال بیش از 50 درصد آب‌های تجدیدپذیر کشور مصرف می‌شود درحالی‌که این میزان، باید زیر 20 درصد و در کشورهای خشک و نیمه‌خشک حداکثر 40 درصد آب‌های تجدیدپذیر باشد، اما در ایران این رقم هم‌اکنون 107 درصد است.

✅طبق آمارهای وزارت نیرو در حال حاضر سالیانه، کل آب‌های تجدیدپذیر کشور 78 میلیارد مترمکعب است ولی برداشت ما 96میلیارد مترمکعب است.

✅اگر بخواهیم به درک درستی از میزان استفاده از آب در زمینه اجتماعی-اقتصادی برسیم، باید کل نرخ رشد مصرف آب، تولید ناخالص ملی و جمعیت را در یک بازه زمانی بلندمدت، مدنظر قرار دهیم. رشد جمعیتی ایران (3/1 درصد در سال) در طی دهه گذشته، به اندازة نرخ افزایش مصرف آب نبوده است. با توجه به نرخ رشد جمعیت و کمبود آب موجود، ایران با چالش جدی در زمینة استفاده از آب روبرو شده است. افزون بر این، آمار بانک جهانی نشان می‌دهد که متوسط نرخ رشد درصد جمعیت شهرنشینی ایران از کل جمعیت کشور، طی ۵۰ سال گذشته تقریباً دو برابر میانگین جهانی بوده است. درنتیجه، کل مصرف آب در تمامی بخش‌ها، سریع‌تر از رشد جمعیت و کل آب موجود است که ناشی از افزایش شهرنشینی (73% شهرنشینی در ایران در مقایسه با 60% میانگین جهانی) و به‌تبع آن، تغییر سبک زندگی است.
@sahatzist
✅با توجه به میزان منابع آب و میزان مصرف، ایران از جمله کشورهایی است که در گروه کشورهای مواجه با کمبود فیزیکی آب قرار دارد (این گروه شامل کشورهایی است که در سال ۲۰۲۵ با کمبود فیزیکی آب مواجه هستند). همزمان با شرایط ملی، می‌توان گفت که در سطح محلی نیز ناامنی آب، هم‌اکنون بروز کرده است. این ناپایداری، و الگوی ناامن استفاده از آب که در بالا ذکر شد نشان‌دهندة اهمیت مدیریت یکپارچة منابع آب و شکست ساختار حکمرانی آب و تأکید بر آن در برنامه‌های توسعه و مدیریت است. با توجه به توضیحات پیش‌گفته، نیاز مبرم به مطالعات آینده‌پژوهی آب در سطح ملی و حوضه‌ای وجود دارد.
#امنیت_آب
#تاامنی
@sahatzist
تصویر مربوط به ناآرامی های مربوط به شهر بلداجی است.
http://s4.img7.ir/YN3Bq.jpg