فلسفه اکوفمینیسم. 🖋

فلسفه اکوفمینیسم
@sahatzist
این مطلب تلخیصی است از مقاله ای به همین نام که در مجله بازتاب اندیشه، شماره 54 نشر یافته است
🖋#کرن_جی_ورن
ترجمه :#مجیدلباف_خانیکی

موضوعات زیست محیطی چه ارتباطی به مسئله زنان پیدا می کند؟
@sahatzist
◀️بر اساس آموزه های «اکوفمینیسم یا فمینیسم اکولوژیکی»، روابط مهمی میان رفتار زنان، رنگین پوستان و طبقات پست اجتماعی از یک طرف، و رفتار طبیعت غیرانسانی از طرف دیگر وجود دارد. فمینیسم اکولوژیکی مدعی است که هر نوع تفکر فمینیستی و زیست محیطی که چنین روابط مهمی را به حساب نمی آورد، کاملاً در اشتباه است. تبیین این روابط، به ویژه رابطه زن طبیعت و تعیین آنچه بالقوه موجب رهایی زن و طبیعت غیرانسانی می شود، اساسی ترین طرح فلسفه اکوفمینیسم است. این گفتار بر روابط عملی و تجربی میان زن و طبیعت تکیه دارد.
@sahatzist
◀️همان طور که تنها یک نوع فلسفه فمینیسم وجود ندارد، یک نوع فلسفه اکوفمینیسم هم وجود ندارد. اکوفمینیسم یا فمینیسم اکولوژیکی (بوم شناختی) ریشه در تنوع فراوان نحله های فمینیستی دارد، از قبیل

فمینیسم لیبرال
فمینیسم مارکسیستی
فمینیسم رادیکال
فمینیسم سوسیالیست
و فمینیسم سیاه یا جهان سومی
@sahatzist
◀️آنچه اکوفمینیسم را از فمینیسم متمایز می کند، تأکید اکوفمینیسم بر طبیعت غیرانسانی و طبیعت گرایی و به عبارت دیگر، تسلط توجیه ناپذیر بر طبیعت است. فلسفه اکوفمینیسم انتقادهای همیشگی فمینیستی از نظریه (ایسم)های اجتماعی را شرح و بسط می دهد و آنها را متوجه مسئله طبیعت و طبیعت گرایی می کند، نظریه ها و تفکرهایی از قبیل جنسیت گرایی، نژاد پرستی، طبقه گرایی، پیرستیزی و سامی ستیزی که به نوعی متضمن سلطه اند.
@sahatzist
◀️طبیعت در فلسفه اکوفمینیسم نیز مقوله ای فمینیستی است.درختان، جنگل ها و جنگلبانی مقولاتی فمینیستی است. برای اثبات آن می توان به جنبه هایی اشاره کرد که نخستین آن در کشورهای در حال توسعه است که زنان بیشتر از مردان به درختان و محصولات جنگلی وابسته اند. پنج عنصر اساسی اقتصاد خانوارهای این مناطق، از درختان تأمین می شود یعنی

غذا
سوخت
علوفه
مصالح خانه داری از قبیل مصالح ساختمانی، وسایل آشپزخانه، رنگ و داروهای گیاهی
و درآمد.

در جنبه دوم، زنان از تخریب محیط زیست و کاهش منابع جنگل متضرر می شوند. زیرا زنان اند که باید راه بیشتری را برای یافتن هیزم و علوفه طی کنند و دوباره همین راه را با بار سنگینشان بازگردند.
@sahatzist
◀️آب نیز از مقولات اکوفمینیستی است. بیشتر زنان و کودکان در نیمکره شمالی وظیفه تهیه آب را بر عهده دارند. با کاهش منابع طبیعی آب، زنان ناچارند مسافت طولانی تری را برای تهیه آن طی کنند. از آنجا که زنان و کودکان بیشترین مصرف کنندگان آب خانگی هستند، بیشتر در معرض آب های آلوده اند و هدف اصلی انواع بیماری های ناشی از مصرف آب های آلوده قرار می گیرند.
@sahatzist
◀️برآورد می شود که حداقل 59% از غذای جهان را کشاورزان زن تولید می کنند و گاهی این مقدار به 80% نیز می رسد. یک سوم تا نیمی از کارگران بخش کشاورزی را در جهان سوم، زنان تشکیل می دهند و همچنان تقسیم کار بر حسب جنس به نوعی صورت می گیرد که مردان به محصولات قابل فروش رسیدگی می کنند؛ درحالی که زنان به امور محصولات مصرفی و غذایی می پردازند.

◀️در اغلب موارد، فن آوری هایی که از کشورهای شمالی (توسعه یافته) به کشورهای جنوبی (در حال توسعه) وارد می شود، مشکل کاهش درختان، آب و غذا را برای زنان جدی تر می کند. با اینکه هیچ کدام از دو جنس زن و مرد در برابر عوامل سمی به طور طبیعی مقاومت بیشتری نشان نمی دهند و میزان مقاومت غالبا به نوع ماده سمی بستگی دارد، مدارک موثقی وجود دارد که حاکی از تفاوت های دو جنس در واکنش نسبت به مواد سمی محیط است. مواد شیمیایی سمی پایدار به خوبی می توانند از جفت عبور کنند و در بافت های بدن ذخیره شوند و به صورت ترکیب های خطرناک درآیند. بنابراین تهدیدی جدی برای سلامتی کودک و مادر محسوب می شوند.
@sahatzist