«پنج دولت در فاجعه سد گتوند مسئول هستند»

«پنج دولت در فاجعه سد گتوند مسئول هستند»

این مطلب برگرفته از سایت دویچه وله فارسی می باشد.

وزیر پیشین کشاورزی احداث سد گتوند را جنایتی در حق سرزمین ایران می‌داند. مجری طرح مطالعاتی آسیب‌شناسی سد گتوند نیز احداث آن را یک اشتباه ملی می‌خواند و می‌گوید این سد در شورتر شدن آب کارون سهم دارد.
سد گتوند در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهری به همین نام در استان خوزستان قرار دارد و یکی از بزرگ‌ترین سدهای ساخته شده در مسیر رودخانه کارون محسوب می‌شود.
آغاز احداث این سد به دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی بازمی‌گردد. تکمیل آن در دو دولت محمد خاتمی ادامه یافت تا این که در نهایت در سال ۱۳۹۰ در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد به طور رسمی افتتاح شد.
بی‌توجهی به ویژگی‌های زیست محیطی مکان احداث سد گتوند و نزدیکی مخزن آن با سازندهای نمکی گچساران از سالیان پیش به شور شدن آب ذخیره شده پشت آن و آلوده‌تر شدن آب کارون منجر شده است.
دولت یازدهم از دی‌ماه ۹۳ مسئولیت طرح مطالعاتی آسیب‌شناسی سد گتوند را به موسسه آب دانشگاه تهران واگذار کرد اما با گذشته نزدیک به یک‌سال و نیم هنوز تصمیم مشخصی در مورد این سد گرفته نشده است.
سایت خبری "تابناک"، سه‌شنبه ۱۴ اردیبهشت در گفت‌وگو با محمد علی بنی‌هاشمی، عضو هیأت علمی و رئیس موسسه آب تهران، به بررسی آخرین نتایج مطالعات انجام شده پرداخت.
بنی‌هاشمی می‌گوید: «به دلیل انتخاب نامناسب محور سد و وجود سازند نمکی گچساران در ۵ کیلومتری بالادست محور سد، با پدیده انحلال نمک‌ها و شور شدن مخزن سد و به تبع آن افزایش شوری آب ‌‌رها شده به داخل رودخانه کارون در مقطع گتوند روبه رو هستیم.»
او افزود که از سال‌های گذشته تا کنون بین وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با سد گتوند و تبعات زیست محیطی آن اختلاف نظر وجود داشت و به همین دلیل هیئت دولت مطالعه وضعیت این سد را به یک نهاد علمی بی‌طرف سپرد.

@sahatzist

http://s1.upzone.ir/15655/0__18231902_303_00.jpg