‍ ‍ ‍. شماره ۲۱.. ‌

‍ ‍ ‍. شماره ۲۱.. ‌

‍ ‍ ‍ #معرفی_کتاب
شماره ۲۱

#فصلنامه_هستی‌
(فصلنامه‌ای در زمینه‌ی تاریخ، فرهنگ و تمدّن)
🌷🌷🌷🌷🌷🌷
کاشکی "هستی" زبانی داشتی
تا زِ هَسـتان پــرده‌ها برداشتـی
"مولانا"

"هستی" نام فصلنامه‌ای وابسته به ایرانسرای فردوسی بوده است که در زمینه‌ی تاریخ، فرهنگ و تمدّن منتشر می‌شد. صاحب امتیاز و مدیر مسئول این نشریه دکتر محمّد‌علی اسلامی‌نُدوشن بوده و افراد برجسته‌ای چون دکتر عبدالحسین زرّین‌کوب، دکتر محمّدرضا شفیعی‌کدکنی، دکتر شیرین بیانی و دکتر فتح اللّه مجتبایی اعضاء هیئت مشاوران تحریریه‌ی آن را تشکیل می‌دادند. از این‌رو مقالات و مطالب آن از وزانت خاصّی برخوردار بوده و به ویژه برای ایران دوستان و ایران شناسان مغتنم شمرده می‌شده است. شماره‌ی نخست این فصلنامه در بهار ۱۳۷۲ منتشر شد و پس از سه سال به دلیل پاره‌ای از مسائل، چاپ آن به صورت موقّت، متوقّف شد. در سال ۱۳۷۹ رَوَند چاپ فصلنامه از نو به کار افتاد. آخرین شماره‌ی آن در زمستان ۱۳۸۵ چاپ گردید(در سال ۱۳۸۶ هم سه شماره به نام "صحیفه‌ی هستی" انتشار یافت) آنچه در پی می‌آید نوشته‌ای از دکتر اسلامی‌ندوشن درباره‌ی فصلنامه‌ی هستی می‌باشد:
***
(ما در این چند ساله کوشیدیم که آنچه را در "هستی" انتشار می‌دهیم، در خور مبانی‌ای باشد که به آنها پایبند بودیم، یعنی فرهنگ، تاریخ و تمدّن. اگر انتظار خود و خوانندگان خود را چنانکه باید برآورده نکرده باشیم، سبب عمده‌اش آن بود که از لحاظ دریافت مقاله تا اندازه‌ای در دوره‌ی "عُسرت قلمی" به سر می‌برده‌ایم.
نه حافظ را حضور درس خلوت
نه دانشمند را علمُ الیقینی

با اینهمه "هستی" طیّ این مدّت توانست لااقل رابطه‌ی گرمی میان خود و خوانندگانش برقرار دارد. در مورد فرهنگ حرف ما این بوده است که ایران کنونی قبل از هر چیز نیاز دارد که آن را در مرکز توجّه خود داشته باشد. در این‌باره در درجه‌ی اوّل، تکّیه بر جهان‌بینی و اخلاق عمومی داشته‌ایم. گفتیم و واگفتیم که قوائم کور بر فرهنگ به مفهوم وسيع آن استوار است و اگر این یک در غفلت قرار گیرد، خُسران‌های بزرگ به بار خواهد آمد. ما در این سرزمینی که ایران باشد، جزئی از جهان هستیم سهیم در سرنوشت جهان، شاید هم اندکی با سهم بیشتر؛ زیرا در نقطه‌ی حسّاسی از جغرافیا به سر می‌بریم. "هستی" در این چند ساله كوشش داشت که در آنچه آن را وظیفه‌ی انسانی خود می‌دانست، از گفتن و واگفتنش باز نماند؛ ولی آب باریکی بیش نبود در میان رودِ مسائل. دل خود را به این خوش می‌کردیم که:
آب دریا را اگر نتوان کشید
هم به قدر تشنگی باید چشید

محمّدعلی اسلامی‌نُدوشن )

🌷🌷🌷🌷🌷🌷
فصلنامه‌ی هستی که آمیزه‌ای از صدها مقاله‌ی تحلیلی، ادبی و فرهنگی در زمینه‌های تاریخ، فرهنگ و تمدّن ایران و جهان(از نویسندگان بزرگ ایران و جهان) است، پس از قطع انتشار، تمامیِ شماره‌های آن صحافی و بصورت کتاب آراسته شد(هر چهار مجلّه در یک جلد) که مجموع آنها به تعداد ۱۰ جلد وزین در دسترس علاقمندان قرار گرفت.

💎کانال دکتر محمّد‌علی اسلامی‌ندوشن

🆔 @sarv_e_sokhangoo