ایا سیاست‌های ترامپ اقتصادامریکا را در بلندمدت متحول خواهد نمود؟.. ✍مجیددهقانی

ایا سیاست های ترامپ اقتصادامریکا را در بلندمدت متحول خواهد نمود؟

✍مجیددهقانی

اینکه ترامپ سخت ترین تحریم ها را علیه ایران اعمال کند در نهایت با همه سختی هایش بنفع مصالح و منافع ملی ایران است زیرا از طرفی دیگر میلیاردها دلار پول کشور توسط شبکه های مافیای قدرت و ثروت چپاول نخواهد شد و از سویی در منطقه تحت عنوان سیاست توسعه عمق استراتژیک نظام دیگر ثروت ملی ما بهدر نخواهد رفت.

لیک جناب ترامپ را باید رئیس جمهور بی نظیر تاریخ امریکا دانست زیرا معلوم نیست از کدام پیشرفت سریع قاعده مند 24 ماهه سخن می گوید. میانگین رشد 3 درصدی معنا و مفهوم پیشرفت سریع است؟؟

اینکه ترامپ مالیات سرمایه داران بزرگ را 15 تا 25 درصد کاهش داد و باعث رونق تولید و کسب و کار شد ایا این همه ی زنجیره منطق کارساز اقتصاد است؟؟ ایا اقتصاد امریکا با این برنامه در بلندمدت در ریل حقیقی خودش بحرکت در خواهد امد؟؟

سازمان ها و موسسات معتبر جهانی همچو بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و سازمان تجارت جهانی حقایق متغیرهای اقتصاد را اینطور تعریف نمی کنند. زیرا دامن زدن به جنگ تجاری و بخشودگی و معافیت سنگین مالیاتی در بلندمدت اقتصاد هر کشوری را فلج می کند، اقتصاد امریکا و کشورهای توسعه یافته سخت وابسته به درامد پایدار مالیات است لذا چشم پوشی از بخشی از یک درامد پایدار باعث افزایش کسری بودجه ان کشور می شود.

اقتصاد امریکا در حال حاضر با سیاست های ترامپ مکانیزم پوپولیستی را تجربه می کند که در کوتاه مدت مردم احساس رضایتمندی و امنیت روانی فراوان دارند امادر بلندمدت عواقب و عوارض جبران ناپذیری را بر کالبد و پیکر اقتصاد وارد می کند که ملت امریکا شاهد افزایش تصاعدی بدهی 21 تریلیون دلاری و کاهش مجدد ارزش دلار بعنوان ارز اول جهان و کوچک شدن حجم اقتصاد کشورشان و از دست دادن سهم بیشتری از کیک اقتصادی 24 درصدی جهان و عقب افتادن اقتصاد امریکا در رقابت از چین در اینده نچندان دور خواهند بود.

در مورد نرخ رشد اقتصادی و کاهش بیکاری هم که مشخصا بعلت معافیت های مالیاتی این متغیرها مثبت شده است لذا از منظر منطق کلی اقتصاد در بلندمدت متضمن و موجب تداوم رشد و توسعه و ثبات و پایداری شاخص ها نیست.

ترامپ تنها رئیس جمهوری امریکا است که اجازه برداشت نفت از ذخایر استراتژیک در موارد غیر بحران و اضطرار را صادر کرد، چیزی که در تمام دوران قبل نگرش متفاوتی نسبت به ان بود و روسای جمهور سابق امریکا متفق القول مخالف کاهش ذخایر نفت استراتژیک شان بودند.

ترامپ بلحاظ اینکه در درجه اول یک تاجر صفت با تفکرات ناسیونالیستی و نارسیسمی است. ذاتا نمی تواند شاهد بی تفاوت رشد سریع موتور پیشران توسعه اقتصادی چین باشد و مدام ضمیر حسادتش گل می کند لذا علی الدوام بدنبال راهی برای ضربه زدن به اقتصاد چین است.

ترامپ جنگ تجاری را تحت بهانه عدم تعادل و توازون در ترازتجاری، برعلیه کالاهای اروپایی و چینی با وضع تعرفه 25 درصدی کلید زد لیک خیلی زود متوجه خطای سیاست گذاریش شد زیرا چین بازار اول و عمده محصولات کشاورزان امریکایی است و سیاست مداران چینی بدرستی دست روی همین پاشنه اشیل امریکا گذاشتند و روی واردات محصولات کشاورزی امریکا با اقدام متقابل و تلافی جویانه تعرفه سنگین نهادند.

اروپائیان هم بیکار ننشستند و نسبت به جنگ تجاری و تعرفه ای ترامپ عکس العمل متقابل و تلافی جویانه نشان دادند لذا بعلت افزایش کالاهای واسطه ای وارداتی و فشارهای داخلی، اندکی بعد ترامپ در کاخ سفید برای کاهش خسارات دو طرف با رییس اتحادیه اروپا برای توقف جنگ تجاری به توافق رسید.

ترامپ بناچار در جنگ تجاری با چین هم ایضا کوتاه امد و در پشت پرده سیاست اتش بس جنگ تجاری را به چین داد زیرا از طرفی مجبور شد میلیاردها دلار به کشاورزان کشورش خسارت پرداخت کند و از طرفی وضع تعرفه روی مواداولیه و کالاهای واسطه ای چینی باعث افزایش قیمت تمام شده کالاهای بنگاه تولیدی امریکا شد و دیگر کالاهای مصرفی چینی هم تحت تاثیر تعرفه در بازار امریکا افزایش یافت.

بهرترتیب. به گفته بانک جهانی و صندوق بین المللی پول و اکثر اقتصاددانان برجسته امریکایی، استراتژی کاهش مالیات و جنگ تجاری و نقض پیمان ها و معاهدات بین المللی ترامپ در کوتاه مدت بنفع اقتصاد امریکا تمام خواهد شد لیک در درازمدت به اقتصاد امریکا شوک عمیق وارد خواهد کرد و از طرفی دیگر هم پیمانان نزدیک امریکا همچو اروپا و کانادا و مکزیک و برزیل و ترکیه نیز در اینده مشترکات منافع اقتصادی گسترده شان را با امریکا گره نخواهند زد.

نکته اینکه سیاست ها و اقدامات ترامپ در جنگ تجاری نه تنها به اقتصاد امریکا و چین خسارت فراوان وارد کرد بلکه ادامه ان موجب رکود در کل اقتصاد جهان خواهد شد.

@shabcheragh_monthly