🔸به رغم نمایشگری‌های ترامپ، حفظ برجام محتمل است …▫️به گزارش جامعه نو استیون بلاکمنز، پژوهشگر مرکز مطالعات سیاسی اروپا، ضمن یادداشت

🔸به رغم نمایشگری‌های ترامپ، حفظ برجام محتمل است.

▫️به گزارش جامعه نو استیون بلاکمنز، پژوهشگر مرکز مطالعات سیاسی اروپا، ضمن یادداشتی برای خبرگزاری سی‌ان‌ان، شیوه سخن و رفتار ترامپ در مواجهه با برجام را یادآور عملکرد او در برنامه‌های تلویزیونی رئالیتی- تی وی دانسته و نوشته: به رغم دعاوی ترامپ پیرامون قطعی دانستن لغو برجام، اتحادیه اروپا پایبندی خود به این قرارداد را اعلام کرده چون بر اساس دست‌کم ده گزارش از آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، ایران هیچ اقدامی که ناقض قوانین برجام باشد مرتکب نشده است.
فدریکا موگرینی نیز اذعان داشته رد این توافق بین‌المللی برای همۀ کشورها از جمله آمریکا که مذاکره با کره شمالی را پیش رو دارد، جز ضرر چیزی در پی نخواهد داشت. ازاین رو آمریکا رویاروی این قانون بین‌المللی قرار خواهد گرفت که: "توافق‌های انجام‌پذیر باید حفظ شوند".
همچنین آمریکا با این عملکرد، یعنی رد برجام، صلاحیت شورای امنیت سازمان ملل را که اعضای آن حامی تحقق برجام بوده‌اند، زیر سوال خواهد برد، به علاوه بعید است بتوان بر بقایای برجام، که مذاکرات آن بیش از یک دهه به طول انجامیده، توافقنامۀ استوارتری بنا کرد.
بلاکمنز افزوده حالا هم درست مثل سال 2003 که عراق مورد حمله قرار گرفت، اتحادیه اروپا خود را تحت فشار رياست جمهوری در آمریکا حس می‌کند. انگلیس در برابر فشارهای ترامپ نرمش نشان می‌دهد و گروهی از کارشناسان را برآن داشته تا کاستی‌های برجام را رفع کنند. فرانسه و آلمان هم به دنبال راه‌هایی برای تأمین نظر موافق ترامپ به سوی این قرارداد هسته‌ای هستند.
از جملۀ این تلاش‌ها تحریم ایران به واسطه فعالیت‌های موشکی و تحریک سایر اعضای اتحادیه اروپا برای اعمال این تحریم‌ها بوده است. ممکن است ترامپ در اقدامی تلافی‌جویانه، تعرفه‌هایی بر وارادت اروپایی اعمال کند. در مقابل، دیپلمات‌های اروپایی در حال جلب رضایت مقامات آمریکا و اعضای کنگره برای معافیتِ کمپانی‌هایی هستند که ممکن است به واسطه اعمال تحریم‌های آمریکا بر ایران، متضرر شوند.
بلاکمنز تأکید کرده اتحادیه اروپا باید گام را فراتر بگذارد و طی روندی قانونی، از مجرای سازمان تجارت جهانی، آمریکا را به پرداخت غرامت در قبال شرکت‌هایی وادار کند که در اثر تحریم‌های آمریکا زیان دیده‌اند. به انضمام آن بهتر است اروپا در پی تنظیم "مقررات مسدودسازی" [جهت محدودکردن اختیارات آمریکا برای اعمال تحریم] باشد؛ نظیر آنچه اروپا علیه قوانین هلمز برتون(1996) اعمال کرد.

تلاش برای جلب اعتماد تهران؛
به گفتۀ این پژوهشگر، کشورهای اروپایی باید از گذشته درس بگیرند و برای منافع استراتژیک و مشترک، دیواری دفاعی علم کنند تا در برابر ایالات متحده از استقلال بیشتری برخوردار شوند. لازم است اروپا درصدد اتخاذ اهداف مشترک با روسیه، چین و دیگر قدرت‌های هوادار برجام باشد. اگر اتحادیه اروپا و کشورهای 5+1 بتوانند اعتماد ایران برای حفظ برجام را جلب کنند، بقای این توافقنامه محتمل خواهد بود. اروپا باید ایران را قانع کند که منافع این کشور بر اساس مندرجات برجام حفظ خواهد شد.

منبع: سی ان ان
@Shabcheragh_Monthly