مردان جمهوری اسلامی چگونه تکنوکرات شدند …مصاحبه خوبی که جناب امویی با دکتر طبیبیان انجام داده است درباره تجربه کاریش در ایران و سا

مردان جمهوری اسلامی چگونه تکنوکرات شدند.

مصاحبه خوبی که جناب امویی با دکتر طبیبیان انجام داده است درباره تجربه کاریش در ایران و سازمان برنامه. این فرازها جالب بودند:

✅عده‌اي كه كمونيست بودند فكر مي‌كردند يك حكومت سوسياليستي در ايران ايجاد مي‌شود و كشور آباد مي‌شود. مذهبي‌ها فكر مي‌كردند اگر يك حكومت مذهبي برقرار شود، مسايل به خواست‌الهي حل مي‌شود و بعد هم كه انقلاب شكل گرفت و رهبري امام مطرح شد، همه، حتي كمونيست‌هاي قديمي نيز پذيرفتند كه رهبري با ايشان است و مردم هم دنباله‌رو ايشان شدند.

✅بعد از پيروزي انقلاب عده‌اي ساده‌لوحانه فكر مي‌كردند در ايران زمان شاه سيستم سرمايه‌داري اجرا و حاكم بود. بسياري از نمايندگان مجلس اول پس از انقلاب و پس از آن در بحث‌هاي مربوط به برنامه و بودجه‌هاي سالانه ، مي‌گفتند اگر بخواهيم به اقتصاد بازار برگرديم، يعني همان شرايط قبل از انقلاب و حكومت شاه. در حالي كه اصلا اين‌طور نيست. به نظر من شاه به شكل‌هاي مختلفي سوسياليست بود.

✅اين‌كه چرا همه ما تا به اين حد رفتار و عمل ساده‌لوحانه‌اي داشتيم، من اين را به حساب يك داستان مفصل‌تر مي‌گذارم و آن اين‌كه عقلانيت مدرن بين ما ايرانيان رشد نكرده بود و همچنان هم رشد نكرده است. به عمق بحث و اين‌كه چه نكاتي در آن بود كم‌تر توجه شده است. عقلانيت يك مساله اجتماعي است نه فردي. ممكن بود ما دانشجويان خوبي بوديم و نمرات عالي كسب مي‌كرديم و اگر هم در دانشگاه‌هاي خارجي تدريس مي‌كرديم ، اين كار را به خوبي انجام مي‌داديم. با فرهنگ عقل‌گرايي و خردگرايي كه در كشورهاي اروپايي و آمريكايي و ژاپن وجود دارد هم آشنا شده بوديم، اما همه آن ها را عملا نفي مي‌كرديم.

✅جلو سازمان برنامه با هم قرار گذاشتيم. من هرگز آن صحنه را فراموش نمي‌كنم. با دكتر مشايخي كه مي‌رفتيم منظره عجيبي را در حياط سازمان برنامه ديديم كه شگفت‌آور بود. ظاهراً گفته بودند اگر اسناد و مدارك طاغوتي در اتاق هر كسي پيدا شود با آن افراد برخورد مي‌شود. حالا شايعه بود يا واقعيت نمي‌دانم. تمام محتواي پرونده‌ها و فايل‌ها، اسناد دولتي، اسناد بودجه، اسناد مالي و گزارشات مطالعاتي را در مدتي كه سازمان تعطيل بود از پنجره‌ها به حياط ريخته بودند و روي هم تلنبار بود. محوطه بيروني ضلع غربي سازمان برنامه ، پوشيده از گزارشات، مقالات، اسناد و مداركي بود كه از فايل‌ها درآورده و از پنجره‌ها بيرون انداخته بودند.

✅مي‌گفتند شما در برنامه‌هاي اقتصادي چه فكري كرده‌ايد، براي خداگونه‌شدن انسان. در حالي كه مدارس كم و ناكافي بود. معلم كم داشتيم، مساله پرستار و پزشك مطرح بود و تدارك جبهه‌ها مطرح بود. مساله شغل و بيكاري بود و در آن زمان به هر دليل افرادي اين‌گونه مطالب را مطرح مي‌كردند و راجع به اين مسايل ماوراءالطبيعه صحبت مي‌كردند، ذهنيت‌ها چيز ديگري بود. روي هم دوران بسيار پردردسري بود . ما فكر مي‌كرديم اين مسايل زود حل خواهد شد.
@shabcheragh_monthly