اقتصاددانان بزرگ دنیا را بشناسید. آدام اسمیت

اقتصاددانان بزرگ دنیا را بشناسید
آدام اسمیت

اقتصاددانان بزرگ دنیا معمولا تاثیرگذارترین قشر جامعه بر تاریخ انسانی بوده اند.
آنها بودند که سازوکارهای مالی را طراحی کردند و نحوه ارتباط مردم را شکل دادند. اگر اقتصاددانان بزرگ دنیا نبودند، شاید هنوز نمیدانستید پول چیست؟ ثروت چیست؟ سرمایه یا دارایی چیست؟ و این یعنی فاجعه ! چون تمام منابع طبیعی کشورها هدر میرفت، انسان ها نمیتوانستند به صورت عادلانه با همدیگر معامله کنند و ظلم به طرز فجیعی بر مظلوم حکمفرما میشد…
قبل از شروع، بگذارید لطیفه‌ای قدیمی درباره اقتصاددانان بزرگ دنیا برایتان تعریف کنیم :
«سه اقتصاددان به شکار اردک رفته بودند. اولی بیست متر جلوتر از دسته اردک‌ها شلیک کرد. دومی بیست متر عقب‌تر از اردک‌ها را هدف گرفت و سومی داد زد: “کارتون فوق‌العاده بود! گرفتیمشون !»
حالا این لطیفه‌ را که فراموش کنید…(!) چون بسیاری از اقتصاددانان بزرگ دنیا هستند که دست به کارهایی بزرگ زده‌اند.
برخی از آنها در تاریخ مسائل مالی مشارکت‌هایی داشته‌اند که بر روی بسیاری از جوانب تاریخ اجتماعی مؤثر بوده است.

آدام اسمیت
«تراژدی واقعی درباره افراد فقیر این است که فقر در آرزوهای آنها جای گرفته است.»
آدام اسمیت فیلسوفی اسکاتلندی بود که در میانه دوران روشنگری اسکاتلند به یکی اقتصاددان بزرگ دنیا بدل شد. شهرت وی به خاطر نوشتن کتاب‌های «نظریه احساسات اخلاقی» و «بررسی درباره ماهیت و علل ثروت ملل» می‌باشد. امروزه، عمدتاً از کتاب دومی با عنوان «ثروت ملل» یاد می‌شود.
این کتاب یکی از اولین و مشهورترین نوشته ها در باب صنعت و تجارت است که نقش مهمی در اقتصاد مدرن و منظم آکادمیک داشته است.
استدلال آدام اسمیت بر ضد سیاست بازرگانی و به نفع تجارت آزاد چالشی تمام‌عیار برای سیستم حمایت از تولیدات داخلی، تعرفه‌های گمرکی و خوابانیدن طلا بود که در آن زمان غالب شده بود. اسمیت در 15 سالگی به دانشگاه گلاسکو راه یافت و فلسفه اخلاق خواند.
از وی به عنوان «پدر علم اقتصاد مدرن» نیز یاد می‌شود. تصور کنید که چقدر زندگی کُند می‌بود اگر معامله آزاد برانگیخته نمی‌شد و احتکار دارایی‌ها غالب می‌بود؟
درواقع، دنیا برای اقتصاددان‌ها کاملاً دلگیر و تاریک می‌شد. در اواخر زندگی وی، اغلب دست نوشته‌های آدام اسمیت از بین رفت و باوجود اینکه تعدادی از آنها نجات یافت، هیچ‌گاه نتوانستیم به آخرین نوشته‌های وی دسترسی پیدا کنیم.

@shabcheragh_monthly