📈استفاده از یورو به جاى دلار: درمان یا گرفتاری جدید؟.. ✍محمد طبیبیان

📈استفاده از يورو به جاى دلار: درمان یا گرفتاری جدید؟

✍محمد طبیبیان

♦️این خبر جديدا در رسانه ها آمده:
با تصمیم هیأت دولت، یورو جایگزین دلار در تکالیف ارزی شد

🔹بانک مرکزی موظف شد نرخ برابری ریال در مقابل یورو را به صورت مستمر اعلام و مدیریت کند.
🔹هیأت وزیران در جلسه روز چهارشنبه خو، کلیه وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی را موظف کرد ارز یورو را به عنوان ارز مبنای گزارشگری و انتشار آمار، اطلاعات و داده‌های مالی خود مورد استفاده قرار دهند./جماران

✅اين اقدامات نمايشى جز هزينه اضافى نتيجه اى در بر ندارد. دلار يك پول بين المللى است و واحد سنجش و مقياس بسيارى از معاملات بين المللى هم هست. از جمله قراردادهاى بيمه ، تعهدات پرداخت و مانند آن. دستگاه هاى دولتى طبعا نمى توانند شرايط بين المللى را تغيير دهند و نهاد هاى جهانى را مجبور به استفاده از يورو كنند. بلكه خود بايد يك محاسبه اضافى هم انجام دهند. يعنى در واقع معامله را با دلار انجام داده و سند هايى هم بسازند كه گويا با يورو انجام شده. امروزه معاملات ارزى در كسر ثانيه قيمت هاى متغير دارند(به همين دليل براى ثبت معاملات مالى در بازار هاى عمده مثل لندن و نيويورك از ساعت هاى اتمى استفاده مى شود). در بازار جهانى معاملات با كسر ثانيه ثبت مى شوند. چون يكصدم ثانيه بعد قيمت مبادله ارز ها متفاوت خواهد بود. طبعا براى طرف ايرانى تعقيب اين قيمت ها و تبديل بر اساس آن ممكن نيست و هزينه هاى ريسك اين نوع محاسبه هم توسط طرف هاى ديگر تقبل نمى شود. و بايد توسط طرف ايرانى تقبل شود. همچنين دستگاه ها و از جمله خود بانك مركزى چون نخواهند توانست برحسب كسر ثانيه نرخ به كار ببرند و بخش مهمى از در آمد هاى نفت و هزينه ها هم دلارى است بايد با تقريب حساب سازى كنند.
✅اوائل انقلاب هم تصويب شد كه به جاى دلار از واحد اس. دى . آر. كه يك واحد سنجش موهومى متعلق به صندوق بين المللى پول است و ميانگين قيمت يك سبد از چند ارز مختلف استفاده شود. جالب اين كه قلم عمده داخل همان سبد هم دلار است. اين كار سال ها موجب سر در گمى و هزينه كلان براى كشور بود تا اين كه در زمان دولت آقاى هاشمى كنار گذاشته شد.
✅اين يك اشتباه پر هزينه ديگر است. ما اگر مورد تحريم ديگران هستيم نبايد خود نيز خودمان را تحريم كنيم و محدوديت هاى اضافى براى خودمان وضع كنيم. در امر معاملات نقدى هم اين سياست مى تواند پر هزينه باشد. مثلا اگر صادر كننده اى دلار كسب كرد بايد با پرداخت هزينه تبديل آن را به يورو تبديل كند اگر وارد كننده اى دلار لازم داشت بايد با هزينه تبديل ديگرى آن يورو را مجددا به دلار تبديل نمايد. يعنى دو هزينه تبديل از جيب ايرانى ها. تصور كنيد كسانى كه در فرودگاه از يورو مرحمتى بر خوردار مى شوند و عازم سفر به كشور هايى هستند كه دلار رواج بهترى دارد، در اولين فرودگاه بايد يورو را به دلار تبديل كنند و در صد قابل ملاحظه اى هزينه تبديل پرداخت نمايند. صرافان خارجى هم كه متوجه اين نياز ايرانى ها خواهند شد هزينه مباله بالاترى را به مسافران ايرانى تحميل خواهند كرد. ياايهاالناس اين ها تصميم هاى اشتباه است، و نهايتا پر هزينه و نا موفق .

@Shabcheragh_Monthly