‍ 📅..۲۰ بهمن (۹ فوریه ۱۹۴۳). زادروز جوزف استیگلیتز. اقتصاددان

‍ 📅 #تقویم_توسعه

۲۰ بهمن (9 فوریه 1943)
زادروز جوزف استیگلیتز
اقتصاددان

جوزف استیگلیتز امروز یکی از شناخته شده‌ترین چهره‌های علمی و سیاسی در حوزۀ اقتصاد به شمار می‌رود. گرچه عنوان برندۀ جایزۀ نوبل اقتصاد در سال2001 یا معاون بانک جهانی یا ریاست شورای مشاوران اقتصادی «کلینتون» برای شهرت یک اقتصاددان کافی است، اما استیگلیتز را بیشتر با مواضع انتقادی‌اش در برابر نهادهای پولی و مالی بین المللی می‌شناسند.

استیگلیتز در بخشی از شرح زندگینامۀ خود می‌نویسد:

"اغلب دوست داشتم تا در مسائل مرتبط با توسعه وارد شوم و هرچند دیدارهای زیادی از کشورهای در حال توسعه در بیست و پنج سال اخیر [سال 1997] داشتم هیچ گاه در مسائل آنها غوطه‌ور و دقیق نشده بودم. من سریعاً مجذوب مباحث توسعه شدم. در این زمینه مسائل زیادی برای من مطرح شد که مهمترین آن نظام فکری‌ای بود که توسعه می‌بایست در چارچوب آن صورت بگیرد.

صندوق بین المللی پول سیاست‌هایی را توصیه می‌کرد که از پیشرفت تئوریک علم اقتصاد در این بیست و پنج سال اخیر غافل مانده بود. سیاست‌های صندوق با آنچه من از کشورهای بحران‌زده می دانستم و همچنین با اصول علم اقتصاد، سازگاری نداشت.

اگر صندوق بین‌المللی پول تنها بر عقایدش اصرار می‌کرد، به اندازه کافی بد بود، اما متاسفانه علاوه بر اصرار، از قدرت اقتصادی خود به صورت موثری بهره می‌گرفت تا کشورها را مجبور کند که از این سیاست‌ها پیروی کنند."

جوزف استیگلیتز همچنین در سخنرانی خود در سمینار بانک جهانی تحت عنوان «دانش برای توسعه» اشاره می‌کند که "بیشتر دانشی که برای توسعه یافتگی کشورها لازم است، از نوع دانش‌های نوین نیست بلکه دانش‌های اساسی و پایه‌ای است؛ مانند این که چگونه بنگاه‌های اقتصادی را سامان دهیم؟ چگونه زندگی توأم با سلامتی و رفاه بیشتری را با حفظ محیط زیست همراه کنیم؟ چگونه سیاست‌های اقتصادی مناسبی برای رشد اقتصادی طراحی کنیم؟

بدین ترتیب نهادهای توسعه‌ای جهانی نیاز زیادی به جمع آوری و اصلاح این دانش‌ها دارند. دانشی که فراتر از انباشت تجربیات موفق کشورهاست. دانشی که باید نشان دهد چرا برخی تجربیات در اقتصادهای خاص جوابگو و مناسب است و در برخی دیگر نه. بنابراین تحقیق و پژوهش، یک عنصر محوری در دانش توسعه به شمار می‌رود."

@shabcheragh_monthly