غول «ارز» در خواب زمستانه است؟

غول " ارز " در خواب زمستانه است؟

🔻پویا ناظران، اقتصاددان می‌گوید مدیریت قیمت‌ها در ایران مانند بنا کردن یک شهر معلق است. همه چیز از دور خوب به نظر می‌رسد اما سیاستگذار همیشه باید توان و انرژی زیادی برای ایجاد تعادل در یک شهر نامتعادل هزینه کند. مدیریت قیمت‌ها در سطحی غیر از قیمت تعادلی انرژی زیادی می‌خواهد و به همین دلیل که انرژی زیادی می‌برد پایدار نیست. چراکه اگر ذره‌ای کوتاهی کند خانه‌ها سقوط می‌کنند و زلزله اقتصادی می‌آید.

🔻این اقتصاددان می‌گوید ۴۰ سال است داریم با بازار می‌جنگیم و می‌بینیم که پیروز این میدان نیستیم، چرا انرژی و توان را صرف سرمایه‌گذاری و نوآوری و افزایش بهره‌وری نکنیم؟ دولت به قدری انرژی صرف مدیریت قیمت‌ها کرده که توان مدیریت ریزگرد و زلزله و حتی یک برف زمستانی را ندارد. این اقتصادخوانده می‌گوید به جای جنگ با تعادل، بهتر است فکر دیگری کنیم. او می‌گوید بسته سه‌گانه بانک مرکزی برای مدتی بازار را متعادل می‌کند. اما این کار مانند دادن قرص خواب‌آور به غول ارزی است. شاید شش ماه به خواب برود اما رفته‌رفته از پاییز ۹۷ این غول از خواب بلند می‌شود و این بار قدرت تخریب آن به مراتب بیشتر است. بازار ارز مجدداً به حرکت درمی‌آید، بهار ۹۸ زلزله ارزی شدیدتری از ماه‌های اخیر خواهیم داشت.

🔻او در بررسی ریشه مشکل می‌گوید مشکل از جانب بانک مرکزی و کارشناسان آن نیست چراکه آنها عامل‌اند. مشکل از سازمان برنامه‌وبودجه است. نهادی که آمر است. به عقیده ناظران مشکل این است که سیاستگذار بودجه‌ای عملاً اختیار پایه پولی را به دست گرفته، که مصداقی از حکمرانی بد اقتصادی است. او پیشنهاد می‌دهد به جای این همه جنگ با تعادل و تلاش برای ایجاد یک بازار غیرمتعادل، سیاستگذاری ارزی را از سیاستگذاری پولی جدا کنیم و دست سازمان برنامه‌وبودجه را از هر دو قطع کنیم. او می‌گوید می‌توان سیاستگذاری ارزی را، پس از یکسری تغییرات اساسنامه‌ای، به صندوق توسعه ملی داد./ تجارت فردا

@shabcheragh_monnthly