جامعه شناسی ورزش [۳].. تحلیل جامعه شناختی در منابع و مطبوعات به دلیل سختی آن اندک است

جامعه شناسی ورزش[3]

تحلیل جامعه شناختی در منابع و مطبوعات به دلیل سختی آن اندک است . زیرا ابتدائی ترین صورت های رفتارهای گروهی بسیار پیچیده است . عناصر وضعیت اجتماعی مانند روندهای اقتصادی ، سیاسی و مذهبی و فرهنگی همینطور شناخت اعضای یک گروه ورزشی نسبت به یکدیگر ، حقوق و تکالیف و انتظارات نسبت به یکدیگر ، هماهنگی بین نقشها ، سازگاری همنوایی ، رقابت ، تعارض ، همکاری و غیره در تحلیل جامعه شناختی باید همزمان شناخته شوند .

در جامعه شناسی ورزش ادبیاتی غنی در مورد گروهها ، انواع آنها و فراینده های درون گروهی وجود دارد ، که برخی از حوزه هایی که از رفتارهای گروهی گریز نیست ، همچون اقتصاد ، سیاست ، از این ادبیات غنی بهره های فراوان گرفته شده است . توفیق بسیاری از این فعالیت ها مرهون بینش جامعه شناختی مدیر آنان است.

اساساً جامعه شناسی می تواند برای هر نوع مسئولیت شغلی کمک ارزنده ای عرضه کند. دستیابی به دانش شناخت جامعه و فراینده های اجتماعی ورزش مقدمة ایفای نقش سازندگی در قلمرو ورزش است . جامعه شناسی ورزش با طرح " بینش جامعه شناختی " در چهارچوب ورزش نشان می دهد توفیقات ورزشی وابسته به خواست مربی و ورزشکار نیست . نیروهای اجتماعی و فرهنگی و عملکرد تیمها و گروههای ورزشی مؤثرند .

مطالعة جامعه شناسی ورزش قادر است خواننده را به ورای شناخت عمومی و عادی از ورزش سوق دهد . نگرانی در مورد جنبه انتزاعی و نظری جامعه شناسی ورزش به ویژه برای برنامه ریزان و سیاستگذاران طبیعی است . نگرانی مزبور آنگاه از بین می رود که گرایشهای متنوع جامعه شناسی ورزش در ابعاد نظریه پردازی و روشهای تحقیق شناسایی گردد . جامعه شناسی ورزش به دو شاخه تقسیم می شود :

1- رویکرد فارغ از ارزش .

2- رویکرد هنجاری .

رویکرد اول تنها در جست و جوی ارضای علایق و شناخت نظری است و ورزش را همچون پدیده های اجتماعی میدانی برای اصلاح ، تأیید یا عدم تأیید قضایای جامعه شناسی تلقی می کند . اما در مقابل رویکرد هنجاری قرار دارد که دغدغه اش همچون یک مسئول ارزیابی عملکردهای سازمان ورزش برای بهبود عملکرد آن است .