ا می‌تواند به فرد سلیقه، ادب و شیوه‌هایی را بیاموزد که فرد را به منزلت خاص نزدیک می‌کنند (بوردیو، ۱۹۸۴: ۱۱۳ به نقل از ممتاز، ۱۳۸۳)

ا مي‌تواند به فرد سليقه، ادب و شيوه‌هايي را بياموزد كه فرد را به منزلت خاص نزدیک می‌کنند (بوردیو، 1984: 113 به نقل از ممتاز، 1383) و سرمایه‌ی فرهنگی فصل تمایز دانشگاهیان و بازاریان است.
بر اساس منطق بوردیو، سرمایه‌ها قابل تبدیل به یکدیگرند و سرمایه‌ی اقتصادی دانشگاهیان شکل تغییر یافته‌ی سرمایه‌ی فرهنگی آنان است اما دانشگاهیان سرمایه‌ی اقتصادی مکتسبه را بر خلاف بازاریان به «فعالیت اقتصادی» تقلیل نمی‌دهند. شبیه حالتی که «وبر» از آن تحت عنوان «مشروعیت‌بخشی» و «بوردیو» از آن با عنوان «اقتصاد نذر» یاد می‌کند و اظهار می‌دارد: اسقف‌ها «وقتی مثلاً برای توصیف اعمال کلیسایی تعبیر «بازار عرضه و تقاضا» به کار برده می‌شود، می‌خندند» (بوردیو، 1390: 274). آذین کردن محراب با گل نیم ساعتی وقت می‌گیرد که با قیمت کار یک زن خدمتکار اگر سنجیده شود، ارزش قابل توجهی دارد. اما، در همان حال، او به بازی مذهبی ملحق می‌شود و از تشبیه کار خود در خدمات دینی به کار یک خدمتکار مرد یا زن ابا می‌کند» (همان: 272-273). معبد عیناً مثل یک بانک عمل می‌کند ولی بانکی که به عنوان بانک دیده و اندیشیده نمی‌شود، بلکه این عملکرد مشروط به آن است که خزانه‌ی معبد به عنوان یک بانک فهم نشود ... اعتقاد عاملان دینی به آنچه که انجام می‌دهند و این برای کنش و کارکرد خود یک تعریف اقتصادی صرف را نمی‌پذیرند، خود شرط کارکرد و موفقیت عمل دینی است ... وظایف مقدس به یک تعبیر صرفاً اقتصادی یا اجتماعی قابل فرو کاهش نیستند (همان: 276).

ماهیت کنش علمی دانشگاهیان نیز تعریف اقتصادی را بر نمی‌تابد. بر این اساس، تفاوت دو گروه بازارایان و دانشگاهیان در سرمایه‌ی فرهنگی و خوانشی که از سرمایه‌ی اقتصادی دارند آیا می‌تواند مبنای مقایسه قرار گیرد؟ آیا می‌توان بر اساس منطق مارکس که مبتنی بر تعریف طبقه بر اساس سرمایه‌ی اقتصادی است، طبقات را به دو طبقه متوسط جدید (دانشگاهیان) و قدیم (بازاریان) تقسیم نمود و بر اساس منطق بوردیویی (سبک‌زندگی و مصرف) به مقایسه‌ی ترجیحات آنان پرداخت؟

منبع:
بوردیو، پی‌یر. 1390. نظریه کنش: دلایل و انتخاب عقلانی، ترجمه: مرتضی مردیها، تهران: نقش و نگار .
بوردیو، پی یر. 1391. تمایز، نقد اجتماعی قضاوت های ذوقی، ترجمه: حسن چاوشیان، تهران: نی
ممتاز، فریده (1383)، معرفی مفهوم طبقه از دیدگاه بوردیو، پژوهشکده علوم انسانی، شماره (42 – 41)، بهار و تابستان، صص 160-149