✅ مدهای فکری؛ هم‌پای مد در پوشش.. ✏️، جامعه‌شناس کلاسیک آلمانی، مقاله‌ی مشهوری دارد با عنوان «مد»

✅ مُدهای فکری؛ هم‌پای مد در پوشش

✏️ #زیمل، جامعه‌شناس کلاسیک آلمانی، مقاله‌ی مشهوری دارد با عنوان «مد». در این مقاله تحلیل‌های جالبی از مد و علل جذابیت و رواج آن ارائه می‌دهد. برش زیر، یکی از این تحلیل‌ها است. فراموش نکنیم که زیمل این مقاله را در سال ۱۹۰۴ یعنی ۱۱۳ سال پیش نوشته است!

🔹«می‌توانیم یکی از دلایل این امر که چرا در روزگار اخیر، مد چنین نفوذ قدرتمندی بر آگاهی ما می‌گذارد، ‌به شرایطی نسبت دهیم که اعتقادات بزرگ، ابدی و تردیدناپذیر در حال از دست دادن قدرت نفوذ خود هستند که در نتیجه‌ی آن، عناصر گذرا و لرزان زندگی جای بیشتری برای فعالیت خود پیدا می‌کند. گسست از گذشته که حدود یک قرنی می‌شود که نوع بشر متمدن بی‌وقفه در پی آن است، آگاهی را بیش از پیش متوجه زمان حال کرده است. این اهمیت‌یافتنِ حال، در عین حال، تأکیدی است بر عنصر تغییر و تا حدی بر طبقه‌ای که کارگزار این گرایش فرهنگی است که در همه زمینه‌ها، ‌نه فقط در پوشش، به مد روی می‌آود. این امر، تقریبا نشانه‌ای است از قدرت رو به افزایش مد که از مرزهای قلمرو اصلی‌اش پا را فراتر گذاشته است؛ یعنی قلمروی که فقط مربوط به پوشش و لباس بود و حالا به مرحله تأثیرگذاری رو به افزایش بر ذوق، بر اعتقادات نظری و حتی بر بنیان‌های اخلاقی زندگی رسیده است.»

🔰 مأخذ: مقاله «مد» از کتاب «گئورگ زیمل: گزیده مقالات با مقدمه زیگفرید کراکاور». تألیف گئورگ زیمل (۱۳۹۵). مترجم: شاپور بهیان. تهران: انتشارات دنیای اقتصاد. صفحات ۵۸ و ۵۹

📚 مشخصات کتابشناختی مقاله‌ی اصلی:
Simmel, G. (1957 [1904]). Fashion. American journal of sociology, 541-558.

🔰 از کانال ندا رضوی‌زاده

🌐جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology
@sociology_of_sport