تأثیرات اجتماعی حضور خانواده‌ها در میادین ورزشی.. ■سعید معدنی

تأثيرات اجتماعي حضور خانواده ها در ميادين ورزشي

(اين مقاله در روزنامه «روزگار»، در تاريخ 19 دي ماه 1390 چاپ شده است.)

■سعید معدنی

در این سالها حوادثي در ميادين ورزشي فوتبال رخ داد که اخلاق را به چالش کشيد و بسياري از مردم، مسئولان و علاقمندان به ورزش را نگران کرد. جهت جلوگيري از تکرار چنين رفتارهايي، پيشنهاداتي ارائه گرديد. از جمله دو مربي فوتبال، آقايان مجيد جلالي و حميد استيلي در مصاحبه هاي جداگانه اي حضور زنان را در ورزشگاه ها به عنوان تماشاگر، راهي براي جلوگيري از رفتارهاي خشونت آميز و ناهنجاري هاي موجود دانستند. به نظر نگارنده، اين دو مربي معروف درست مي گويند، ولي من فراتر از آنان، براين باورم که که در کنار بانوان مي بايست خانواده ها را تشويق کنيم تا در ورزشگاه ها حاضر شوند. بنا به دلايل زير اين امر به تدريج موجب کاهش ناهنجاري ها خواهد شد:
1ـ اصولاً فرهنگ از طريق نهادهاي اجتماعي، بويژه خانواده به نسل بعدي انتقال مي يابد. متأسفانه با عدم حضور خانواده ها در پس از انقلاب در ورزشگاه ها، جوانان به حال خود رها شدند و آنچه که نمي بايست، رخ داد. بعضاً فحش هاي رکيکي سرداده مي شود، که گاهي صدا و سيما مجبور مي شود صداي تماشاگران در ورزشگاه ها را کم کند! آنان فرهنگ را از چه کسي ياد مي گيرند به جز خانواده ها؟ متأسفانه تلقي عموم براين قرار گرفته که تماشاگران در ورزشگاه ها ، يک عده ـ با عرض پوزش ـ بي فرهنگ و اراذل و اوباش هستند. درحالي که در اصل اين ها فرزندان همين جامعه و خيابان هستند که در مکان هاي عمومي، مثلاً سينما، مراسم عزاداري، مساجد و مانند آن، اينگونه نيستند. پس چگونه مي شودکه در آنجا به ياغيان سرکش تبديل مي شوند و در اينجا انسانهاي مبادي آداب و بهنجار هستند.؟ امروزه کار به جايي رسيده است که بسياري از خانواده ها حتي اجازه ي حضور فرزندان ذکور خود را هم در ورزشگاه ها نمي دهند. به نظر مي رسد اگر کار به همين منوال پيش برود، ورزشگاه ها به صحنه هايي تبديل خواهند شد که سيماي جمهوري اسلامي ايران نتواند پخش مستقيم داشته باشد! بنابراين مي توان گفت بهترين راه انتقال فرهنگ صحيح از يک نسل به نسل ديگر، حضور خانواده ها و افراد ميان سال و مسن در محافل ورزشي، به عنوان تماشاگر است.

2ـ تجربه به دفعات نشان داده که جوانان ما از هر تيپ و فکري، وقتي در سر چهارراه ها و يا ميادين شهر مي ايستند و باهم با صداي بلند شوخي و صحبت مي کنند، وقتي خانواده اي از کنار آنها مي گذرد، به احترام خانواده صداي خود را پايين مي آورند. زيرا هنوز شرم وحيا در اين جوانان وجود دارد. بياييم همين تجربه را در ورزشگاه ها نيز شروع کنيم و با اجازه دادن به حضور خانواده ها در ورزشگاه ها، شرم و حيا را به اين ميادين بازگردانيم.

3ـ به نظر مي رسد به لحاظ شرعي منعي براي حضور دختران و بانوان در ورزشگاه ها وجود نداشته باشد. زيرا: الف) ـ بعضاً مشاهده شده که در مسابقات داخل سالن، خانم هاي تماشاگر نيز حضور داشته اند؛ ب) ـ لباس ورزشي فوتبال پوشيده تر از ساير رشته هاي ورزشي است و همچنين فاصله ي جايگاه تماشاگران تا فوتباليست ها در قياس با ساير ورزش ها مانند واليبال و بسکتبال، بيشتر است. اين فاصله تا جايي است که حتي وقتي گلي زده مي شود تماشاگران غير حرفه اي و آماتور نمي توانند بازيکن زننده ي گل را تشخيص دهند! ج) ـ و از همه مهمتر، بسيار مشاهده شده خانواده هاي سفرا و نمايندگي هاي سياسي جمهوري اسلامي ايران در خارج از کشور به تماشاي مسابقه ي تيم هاي باشگاهي و يا تيم ملي ـ در داخل ورزشگاه ـ مي نشينند. به اين ترتيب به نظر مي رسد حضور خانواده ها و بويژه بانوان، منع شرعي نداشته باشد. چون اگر اينچنين بود، خانواده هاي نمايندگان سياسي ايران در کشورهاي خارجي، بايد به چارچوب قانوني و شرعي پايبندي بيشتري داشته باشند، زيرا آنان نماينده ي نظام جمهوري اسلامي ايران هستند.

4ـ برخي نگران فضاي آلوده ي موجود در ورزشگاه ها هستند و نمي خواهند خانم ها در چنين مکان هايي حاضر شوند. اين نگراني به جاست. اما بايد سرانجام از جايي شروع کرد. نمي توان دست روي دست گذاشت و محيط هاي ورزشي که امروزه يکي از پرازدحام ترين محيط ها در جهان هستند، را به حال خود رها کرد و اگر بيش از اين غفلت شود، شايد در آينده به هيچ وجه نتوان اين محيط هاي نگران کننده را کنترل کرد.

5ـ مي توان حضور خانواده ها را با بازي هاي به اصطلاح سبک و کم تماشاگر شروع کرد. البته در ابتداي امر ممکن است بعضاً مخالفت هايي با حضور خانواده ها در ورزشگاه ها صورت پذيرد، اما در دراز مدت اين امر طبيعي خواهد شد. متقابلاً رفتارها نيز در ورزشگاه ها تصحيح خواهند شد.

6ـ حضور خانواده هاي بازيکنان فوتبال نيز مي تواند رفتار آنان را تصحيح نموده و از بروز رفتارهاي تلخ غير اخلاقي و خشونت آميز در بين بازیکنان جلوگیری نماید.

@Saeed_Maadani