🔰نظریه طبقه تن آسای وبلن و ساخت‌های جسمانی پیر بوردیو. 🖊رضا صادق پور

🔰نظریه طبقه تن آسای وبلن و ساخت های جسمانی پیر بوردیو
🖊رضا صادق پور

🔸پرسش خبرنگار از وینستن چرچیل:
"جناب نخست وزیر راز سلامتی شما چیست؟"
و پاسخ وینستون چرچیل:
"ورزش....... من هرگز ورزش نکردم، من ورزش نمیکنم و این افتخار من است".

🔸این جواب غافلگیر کننده را وینستن چرچیل در پاسخ گفتگوگر می گوید و بیش از آنکه نشانگر شخصیتی شوخ باشد نشانه طبقه مرفه در نظام سرمایه داری آن زمان است. دستان لطیف و شکم های فربه نشان از مصرف تجملی و نبود فعالیت های سنگین در قشرهایی بود که می خواستند تمایز خود را هرچه بیشتر از بدنه جامعه نشان دهند. درست از همین جاست که تولد اثری مهم درجامعه شناسی رقم خورد: تورستین وبلن در کتاب «طبقه تن آسا». وبلن نشان می دهد که این قشر نوپدید از دامان سرمایه داری مدرن ، به دنبال ایجاد جداسری و جدانمایی در سبک زندگی خود و حتی بدن های خود هستند و پیام مهمی را به جامعه منتقل می کند : «من مصرف میکنم، پس هستم».

🔸امروزه مشاهده می کنیم که هر یک از قشرهای اجتماعی دارای نشانه های نمادین و سبک زندگی خاص خود می باشد. نوع و شیوه ورزش کردن، فرهنگ های بدنی طبقات پایین و بالای اجتماع متفاوت است. ورزشکاران محله هایی چون نازی آباد، جوادیه، شهر ری، میدان خراسان، جیحون، هاشمی، کمیل، بدنهایی ابزاری برای کارکردن و نان درآوردن دارند ،نه برای نمایش،که رابطی ابزاری برای کسب شغل و درآمد.

🔸 ورزش رسانه بسیار مناسبی برای نمایش شیوه زندگی است؛ قلعه نوعی، فرهاد کاظمی، حمید استیلی، محمد خاکپور، علیرضا بیرانوند، خدادادعزیزی، یا کریم باقری متولدین جنوب شهرهای استان خود بوده و برای کسب درآمد و جایگاه طبقاتی وارد فوتبال شده و توانسته اند از حرکات بدن و فنون بدنی و اصل انعطاف پذیری ورزشی به طبقات بالایی جامعه کوچ کنند. این چهره ها صرفا با اهداف زیبایی شناختی، اندام متناسب، سرگرمی یا لذت به فوتبال روی نیاورده اند بلکه کسب درآمد نیز مورد توجه بوده است. سه عنصر اخلاق بدنی، عادت واره و شیوه زندگی زیر یک سقف، همنیشین یکدیگرند. از سوی دیگر عادت واره و به عبارتی ساخت جسمانی، نظامی از تمایلات است که از پیچیدگی های کنشگر انسانی به دست می آید که با این تعریف می توان ورزش را یکی از عرصه های مهم ظهور نمادین سبک زندگی دانست.

🔸طبقه ثروتمند جاها و ورزشهایی را برمی گزیند که من و شما توانایی و استطاعت مالی برای ورود به آن رشته ها و مجموعه ها را نداریم از جمله مجموعه ورزشی انقلاب، که اسم پرمعنای انقلاب را یدک می کشد "انقلابی که ظاهرا از آن محرومان و کوخ نشینان است". جالب اینجاست که ورودی مجموعه انقلاب از ورود محرومان جلوگیری خواهد کرد، مجموعه«طبقه ممتاز» دارای ثروت از طریق انتخاب رشته ورزشی خود را از دیگران جدا کرده و با پرداختن به ورزش های خاص همواره فاصله اجتماعی خود را از دیگران حفظ می کند آن اقشار نیز بدنبال تمایز های طبقات اجتماعی خود هستند و میدان ورزش به یک میدان بزرگ اجتماعی برای رسیدن به این هدف تبدیل می شود. فوتبال نیز با توجه به ورود پول وثروت، قراردادهای دلاری و یورویی، ورودیه های مدارس فوتبال چند میلیونی دیگر متعلق به پایین شهری ها دیگر نیست. طبقه کارگر و نابرخوردار جامعه، دیگر نمی تواند ادعا کند که فوتبال، متعلق به زیرین جامعه است. انتظار پایگاه های اجتماعی از ورزش متفاوت است.

🔸با توجه به این موارد می توان به ارتباط معنادار بین استفاده از ساخت های جسمانی «تن آسا» و استفاده از امکان خاص ورزشی میان طبقات اجتماعی جامعه پی برد.

@sociology_of_sport