⚽️ «کارکردهای اجتماعی بازی استقلال و پرسپولیس از منظر جامعه شناختی».. نویسنده: رضا صادق پور

⚽️"کارکردهای اجتماعی بازی استقلال و پرسپولیس از منظر جامعه شناختی"

نویسنده: رضا صادق پور
ویراستار: بی تا مدنی

🔰فوتبال بخشی از سیستم و ساختار کلان اجتماعی است که به همراه و در کنار سایر نهادهای اجتماعی کارکرد و نقش مؤثر و کارسازی در حفظ نظم و ثبات ساخت اجتماعی دارد. با توجه به دستگاه نظری با برد متوسط مرتن ورزش به عنوان پدیده مورد مطالعه فوتبال و رفتار جمعی تماشاگران به خودی خود یک سیستم و ساختاری هستند که دارای اجزائی است که عملکرد هر جزء سبب حفظ نظم اجتماعی و ثبات درونی سیستم می گردد.
پس رفتار تماشاگران فوتبال بخشی از یک خرده نظام اجتماعی در حوزه ورزش است که برخی مؤلفه‌های درونی و متاثر از عملکرد دیگر اجزاء این خرده سیستم است و برخی دیگر از مؤلفه های آن بیرونی و ملهم از عملکرد سایر خرده نظامهای اجتماعی است.

🔰خشونت و پرخاشگری هم در ساخت کنشهای ورزشی و هم در عرصه ی سایر فعالیت های اجتماعی می تواند عاملی در نظر گرفته شود که کژ کارکردی نامیده می شود. کارکرد اجتماعی می تواند آشکار یا پنهان باشد. کارکرد آشکار مربوط به کنشهایی می شود که ماهیتی از پیش تعیین شده و برای ورزش متصور بوده است. اما کارکردهای پنهان بدون قصد یا هماهنگی قبلی به بار می نشیند. هر پدیده ی اجتماعی کارکرد معینی دارد که به نحوی در دوام و اداره ی جامعه مؤثر است، کارکرد نامناسب زمانیست که آثار و نتایج یک پدیده ی اجتماعی تاثیر منفی داشته و به نحوی سبب و تزلزل نظام اجتماعی شود که کارکرد نامناسب یا منفی می گویند. هرگاه نتایج و آثار یک پدیده اجتماعی برای کل جامعه مفید باشد وبه تدوام و تثبیت آن کمک کند، کارکرد مناسب یا مثبت نامیده می شود.

🔰بازی استقلال و پرسپولیس دارای آثار و نتایج مناسب و مفیدی برای کل نظام اجتماعی است زیرا با تولید رفتار مناسب به بقاء اجتماعی و فرهنگی جامعه مدد می رساند و در فرآیند جامعه پذیری کودکان و نوجوانان نقش بی بدیلی ایفا می کند. فوتبال در عین مردمی بودنش بخش بزرگی از اشراف را نیز به سود خود جذب می کند.

🔰فوتبال سبک زندگی است که امر اجتماعی را شکل می دهد و تولید همبستگی اجتماعی می کند. فوتبال در واقع مجالی برای تنفس در جامعه فراهم می کند نوعی دم و بازدم اجتماعی است که تولید انرژی جمعی میکند و کمک می کند تا جوانان انرژی عاطفی خود را تخلیه کنند و از افسردگی و رکود روحی و فکری دور شده و به سلامت و نشاط روحی برسند تا در نهایت زمینه نشاط و سلامتی روحی جامعه فراهم شود.

🔰در این رشته ورزشی به خصوص طی برگزاری شهرآوردها تولید انرژی روحی زیاد است و تخلیه آن موجب شادی و فرح فراوان می شود. شهرآورد می تواند تولید اخلاق ، معنا، مناسبات سالم اجتماعی، هویت و خود جمعی، و کنشهای شادیانه کند. از طرفی کارکرد ورزش پارادوکسیکال است زیرا می تواند تولید وندالیزم، تعصبات و دشمنی ها را نیز سرعت بخشیده چه بسا آنها را تقویت و بازتولید کند.

🔰دیدگاهی دیگر در جامعه شناختی ورزش، پدیده فوتبال را دارای کارکرد منفی ارزیابی می کند چرا که با قدرت جادویی و هیجاناتش سبب می شود حوزه عمومی جامعه دنباله روی این هیجانات شود. ورزش در این معنا به نوعی افکار عمومی را تخدیر می کند، مخاطرات اجتماعی ایجاد می کند و جامعه را دوقطبی می نماید. تعصبات تیمی، تقابل های تیمی، پیوستگی جریان رقابت ها و پیگیری آن در رسانه ها از سوی افکار عمومی اتفاق افتاده و نتیجه آن تخریب انسجام یا چسب اجتماعی و تاثیرات منفی آن بر حوزه عمومی و اجتماعی است.

🔰با توجه به دیدگاههای ساختی- کارکردی در رابطه با ورزش و کارکردهای اجتماعی شهرآورد، عملکرد دستگاه ورزش، از جمله برگزاری منظم مسابقات، کیفیت فنی دو تیم، برگزاری مراسم برترین ها توسط سازمان لیگ، زمان و روز بازی، آرای کمیته انضباطی در طول فصل مسابقات، برنامه های آموزشی صداوسیما برای باشگاههای پر هودار، بسترهای لازم رفاهی-بهداشتی ورزشگاهها، مدت زمان حضور در ورزشگاه تا شروع بازی و تهیه و اجرای برنامه های مفید طی این ساعات، نقش سازنده و تأثیر گذار رسانه در طول فصل مسابقات، نقش سرمایه گذاران و اسپانسرها، روش فروش بلیط، تکریم تماشاچیان در ورزشگاه کارکردهای آشکار، پنهان، مناسب و نامناسب دربی را می توانیم در فضای کنش جامعه داشته باشیم. بدین ترتیب است که عملکرد اشخاص حقیقی و حقوقی با دربی در طول فصل با کارکردهای اجتماعی نظام ورزشی ارتباطی معنادار پیدا می کند.

@sociology_of_sport