🔰به بهانه باخت تراختور در تبریز: هولیگانیسم در فوتبال ایران؟.. ✍سید جواد میری …هولیگانیسم چیست؟

🔰به بهانه باخت تراختور در تبریز: هولیگانیسم در فوتبال ایران؟

✍سید جواد میری


هولیگانیسم چیست؟‌ این پدیده چه ربطی به فوتبال دارد؟ آیا هولیگانیسم نوعی ارتکاب جرم سازمان یافته است؟‌آیا هولیگانیسم پدیده ای منحصر بفرد به ورزش فوتبال است یا در دیگر رشته های ورزشی هم بروز و ظهور دارد؟ این پدیده در انگلستان تاریخچه درازنایی دارد اما در ایران جامعه شناسان کمتر به این موضوع پرداخته اند.

هولیگانیسم نوعی رفتار خشونت آمیز توسط جوانان یا افرادی که طرفدار یک تیم فوتبال هستند توصیف می کنند. اما پرسش اینجاست که این رفتار چرا در ورزش فوتبال در نسبت با دیگر ورزش ها بیشتر بروز پیدا می کند؟ ‌آیا در فوتبال خصلتی وجود دارد که توانایی بسیج کردن افراد گوناگون ذیل یک پرچم مشخص و هدف واحد دارد یا این فوتبال به مثابه ورزش نیست که این قدرت را دارد بل نوعی "گّنگ-محوری" در شهرها و کلانشهرهای مدرن وجود دارد که می تواند به فوتبال و "خلق روح جمعی" کمک کند؟ به سخن دیگر، اتفاقی که در تبریز در بازی تراختور-پیکان رخ داد می تواند به عنوان یک پدیده قابل مطالعه در فوتبال ایران مورد واکاوی قرار گیرد. آیا ما با ظهور نوعی لمپنیسم در جامعه ایران روبرو هستیم که هرگاه امکان ساماندهی و بسیج پیدا می کند تمایل به خشونت در آن ظهور می یابد یا این اتفاقات نشانه هایی و مدلول هایی از وقایع دیگر در سطوح زیرین جامعه ورزش ایران و علی الخصوص باشگاه های فوتبال در ایران دارد؟‌

به سخن دیگر، عدم ارتباط آموزش و پرورش با ورزش در ایران و پمپاژ پول های بی نظارت از بخش دولتی و غیر شفاف به درون باشگاه های ایرانی و عدم شفافیت در ورزش ایران ... آیا ربطی به گروه های منسجم هولیگان و خشونت آفرین دارد یا خیر؟ ‌به نظرم بدون اینکه هیجانی شویم ما نیاز داریم فوتبال را به مثابه یک نهاد تناورد و تنومند در شکل دهی روح جمعی هویت ایرانی مورد بازخوانی جدی قرار دهیم و در این زمینه مطالعات انتقادی جامعه شناسی فوتبال می تواند بسیار رهگشا باشد.

@sociology_of_sport