به جام جهانی برای نظام تصمیم گیری کشور!.. مهران صولتی

#درسهای_صعود_تیم_ملی_فوتبال
به جام جهانی برای نظام تصمیم گیری کشور!

@Social_Science
✍ مهران صولتی

🌱تیم ملی فوتبال ایران در اوج اقتدار و زودهنگام به جام جهانی صعود کرد. به نظر می رسد جمهوری اسلامی در زمینه ورزش به مثابه یکی از مصادیق بارز قدرت نرم در جهان، توانسته به الزامات ناگزیر آن وفادار بماند. پذیرش مقررات جهانی، تلاش برای حل مشکل ورود خانم ها به ورزشگاه (افزایش تدریجی دایره تسامح) و پرهیز از دخالت دولت در انتخابات فدراسیون ها. شاید بتوان یکی از مهمترین جلوه های این امر را برگزاری یکی از دیدارهای مقدماتی جام جهانی در شب تاسوعای حسینی در تهران دانست. به عبارت دیگر ایران به سوی پذیرش منطق حاکم بر عرصه ورزش با همه الزامات آن پیش می رود و از همین رو توانسته موفقیت های درخشانی را در ورزش هایی مانند فوتبال و والیبال کسب کند. اما نظام تصمیم گیری در ایران هنوز هم با گذشت یکصد سال از نهضت مشروطیت حاضر نشده است به منطق و الزامات سایر عرصه های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی تمکین کند. مقاومتی که موجب شده کشور دچار کژکارکردهای بسیاری در این حوزه ها شده و سرمایه های زیادی به هدر رود. در ادامه می کوشم تا به تفکیک در این زمینه ها سخن بگویم:

✅ #سیاست: منطق حاکم بر سیاست در جهان عبارت از مدیریت کشور به وسیله حکومت های انتخابی، حزبی، و توام با به رسمیت شناختن مخالفان سیاسی است. فرآیندی که می تواند عرصه رقابت های سیاسی را پیش بینی پذیر و به دور از تکانه های التهاب آفرین مدیریت کند. متاسفانه در ایران کنونی ما همچنان نتوانسته ایم در مورد معیارهای فوق به توافق برسیم؛ فرآیند حزبی شدن انتخابات و کادر سازی سیاسی همچنان به کندی پیش می رود، ابهام در تایید صلاحیت های انتخابات مختلف، موجب پیش بینی ناپذیری آن شده و رقابت های سیاسی به صورت نابرابر تداوم یافته است.

✅ #اقتصاد: در اقتصاد جهانی شده امروز، منطق حاکم بر یک اقتصاد موفق عبارت از توسعه صادرات، گسترش شفافیت، خصوصی سازی کارآمد و مبارزه با رانت های اقتصادی در جهت رقابت پذیر کردن این عرصه است. حال آنکه هنوز اقتصاد ایران در بسیاری از این استانداردها نتوانسته با الزامات مورد نیاز همراهی کند. به طور مشخص هنوز اقتصاد ایران بسیار دولتی می باشد، در فقدان آزادی مطبوعات حجم رانت ها و عدم شفافیت بالا است و خصوصی سازی در آن بیشتر صوری و تشریفاتی می باشد. لذا اقتصاد ایران هنوز نتوانسته حتی به اندازه ورزش در عرصه های جهانی حضور موثر داشته باشد.

✅ #فرهنگ: منطق حاکم بر عرصه فرهنگ عبارت از آزادی اندیشه، امنیت فکری اندیشمندان و هنرمندان، و حمایت از فرهنگ در مقابل مداخله سیاست و کالایی شدن اقتصاد می باشد. اما متاسفانه هنوز هم عرصه فرهنگی به شدت وابسته به شیوه فکری سیاستمداران باقی مانده است.‌ خطوط قرمز سلیقه ای، نهادهای فرهنگی متعدد و موازی، عدم وجود کپی رایت و مداخله گاه و بی گاه افراد متفرقه، موجب احساس عدم رضایت مزمن در اهالی فرهنگ شده است. لذا این عرصه نیز نتوانسته با وجود قابلیت های بسیار از پویایی و گسترش جهانی برخوردار شود و ما همچنان باید به ذکر دستاوردهای افتخارآمیز بزرگانی همچون حافظ و مولوی، یا اصغر فرهادی در عرصه جهانی بسنده کنیم.

❇️نکته پایانی: توسعه متوازن و پایدار بیش از همه در گرو تفکیک و به رسمیت شناختن منطق حاکم بر هر یک از عرصه های جهانی شده ورزش، سیاست، اقتصاد و فرهنگ می باشد. مداخله آمرانه در جهت تحمیل منطق یک حوزه بر حوزه های دیگر می تواند پیامدهای زیانباری برای کارآمدی کلیت سیستم به همراه داشته باشد.
@solati_mehran

yon.ir/ZXBA9

👥کانال علوم اجتماعی، مسائل روز👥
https://telegram.me/joinchat/B8dgVjzw2lSWh3ZSpj1VhQ