نگاهی ساختی- کارکردی به کمیته ملی المپیک.. 📝کامبیز محسن پور

نگاهی ساختی- کارکردی به کمیته ملی المپیک

📝کامبیز محسن پور
دانشجوی کارشناسی ارشد جامعه شناسی ورزش

🔸کمیته بین‌المللی المپیک یک نهاد بین‌المللی که مسئولیت اجرای المپیک را دارد و این کمیته در 23 ژوئن 1894 تاسیس شد. تاکنون در این کمیته 205 کشورعضو میباشند مرکز رسمی این کمیته در لوزان سوییس قرار دارد.
شعار این کمیته "سریعتر…قوی تر…بالاتر" است.

🔸وظیفه ذاتی این کمیته ورزش وبرگزاری مسابقات بصورت غیر حرفه ایی (آماتور) درجهت پیوند و اخوت و برابری بین سایر کشورها بوده مسابقات المپیک تاکنون به دلیل جنگ جهانی اول و دوم تعطیل و بصورت غیررسمی برگزار گردید. شرط اصلی حضور در مسابقات المپیک داشتن ملیت خاص و بدست آوردن حدنصاب حضور در رشته ورزشی بود که قبلا توسط کمیته فنی تعیین شده باشد. همانطور که قبلا اشاره شد مسابقات المپیک هر چهار سال یکبار برنامه ریزی و اجرا میشود. تعیین میزبانی حضور کشورها جهت اجرای مسابقات به انتخاب کمیته برگزاری و با ابلاغ رئیس وقت کمیته بین المللی المپیک صورت می پذیرد. تمامی 205 کشور و عضو کمیته بین المللی المپیک دارای تشکیلات منسجم با بودجه و کمیته های مشخص در کشورهای خود فعالیت نموده و بنا به ابلاغ رسمی, تحت نظارت کمیته بین المللی اداره میشوند که بنام کمیته ملی المپیک نام گذاری شده اند. اعضاء و رؤسا و دبیران کمیته ملی المپیک طی فرایند زمانی مشخص و تعیین شده ای ازطریق رأی گیری انتخاب شده فعالیت می کنند. رؤسا, دبیران و نواب از میان افراد سیاسی و ورزشی خود را کاندید نموده و با رأی گیری انتخاب میگردند. در کشور ما چندین سال آقایان مهندس هاشمی طبا, علی آبادی و درحال حاضر کیومرث مسئولیت ریاست را به عهده داشته اند که اختصارا در مطالب آتی پیرامون شکل انتخابی رؤسا توضیحاتی ارائه خواهد شد.

🔸ساختار کمیته بین المللی المپیک به شرح ذیل میباشد:
مجمع عمومیANOC که در ذیل آن
شوراو 8 کمیسیون و نمایندگان ANOC و گروه کاری و 13کمیسیونIOC از بدنه شورا ریاست انتخاب میگردد که در ذیل فعالیتهای ریاست نواب رئیس مدیر اداری دبیر اجرایی و دبیر کل و خزانه دار هستند. تقسیم کار نایب رئیس ها
در قاره های اقیانوسیه, آمریکا, آفریقا, اروپا, و آسیا با اعضای مشخص که طبق شیوه نامه های مندرج در اساسنامه تعیین میگردد.

🔸نمودار سازمانی شورای المپیک آسیا به شرح ذیل میباشد:
-ریاست و چند نایب رئیس
-دبیرکل تحت نظارت رئیس
-اعضای هیئت اجرایی
-نواب ریاست در قاره های مختلف

🔸اما در قاره آسیا نواب رئیس به شرح ذیل وظایف مشخص دارند
نایب رئیس:
شرق آسیا,جنوب شرق آسیا,جنوب آسیا, آسیای میانه,غرب آسیا.

میزبان بازیهای تابستانی آسیایی, میزبان بازیهای زمستانی آسیایی , میزبان بازیهای داخل سالن

🔸اعضای هیئت اجرایی شامل یک نفر مدیرکل مدیر فنی و کمیته های تخصصی به ترتیب زیر است:

-کمیته مقررات
-کمیته ورزشی
-کمیته مالی
-کمیته پزشکی
-کمیته اطلاعات وآمار
-کمیته رسانه ها
-کمیته ورزشکاران
-کمیته ورزش و زنان
-کمیته آموزشی وفرهنگی

🔸وظایف چند کمیته و تورنمنت ورزشی که ذیل کمیته بین المللی المپیک تشکیل شده به اختصار بیان می شود:

-کنگره المپیک: کارشناسان و مدیران ورزشی در این حوزه بدنبال جذاب نمودن ورزش در المپیک می باشند و کرارا رشته نو زیبا را به مجموعه رشته های ورزشی اضافه می کنند. مثلا اسنو برد و والیبال ساحلی از رشته های زیبا و پر طرفداری است که پس از طرح در کنگره المپیک با اخذ بیشترین آراء اضافه شدند.

-حضور ورزشکاران آماتور:
کوبرتن مؤسس نوین برگزاری مسابقات المپیک معتقد بود تنها نجیب زادگان هستند که میتوانند در مسابقات به عنوان ورزشکار شرکت نمایند ودر واقع نجیب زادگان همان ورزشکاران آماتور میباشند که از راه ورزش امرار معاش نمی کنند.

🔸در المپیک روح آماتوریسم حکم فرماست ولی به مرور زمان این موضوع دستخوش تغییرات زیادی شده به گونه ای که از سال 2004 به بعد تنها رشته ای که صرفا آماتوری برگزار میشود رشته بکس میباشد.

در رشته فوتبال نیز بازیکنان باید زیر 23 سال و تنها سه نفر بالای 23 سال بوده که توجه به روحیه جوانگرایی را نشان می دهد.

*منبع: وی کی پدیا و نشریه تخصصی کمیته ملی المپیک و پارالمپیک

@sociology_of_sport