‍ ✅ نرخ مشارکت در ورزش در سراشیبی سقوط. (ورزش به عنوان کالای لوکس)

‍ ✅ نرخ مشارکت در ورزش در سراشیبی سقوط
(ورزش به عنوان کالای لوکس)

🔻 با توجه به گزارش های 6 ماه اخیر مرکز آمار (تصویر پیوست) در زمینه شاخص قیمت مصرف کننده که به نوعی قدرت خرید خانوار را نشان می¬دهد، بررسی شاخص قیمت تفریح، فرهنگ و ورزش، نشان از کاهش قدرت خرید خانوار در این بخش (افزایش نرخ تورم این شاخص) می دهد و این نشان دهنده کاهش بیش از پیش نرخ مشارکت در ورزش در جامعه می باشد.

از آن جایی که ورزش یک کالای ضرروی در تمام سطوح درآمدی به شمار نرفته و به نسبت در هر یک از سطوح مختلف درآمدی به عنوان کالای پست، ضرروی و یا لوکس محسوب می گردد در ادامه به تبیین و چرایی این موضوع پرداخته خواهد شد.

بررسی مدل‌های مختلف اقتصادی، عوامل متفاوتی را بر هزینه مصرفی خانوار مؤثر می‌دانند، از درآمد جاری گرفته تا ثروت و دارایی (مدل مصرف کینز، مدل مصرف میلتون فریدمن و مدل دوره زندگی آندو- مودیلیانی). از طرف دیگر، عوامل چند دیگری نیز بر مصرف خانوار تاثیرگذار هستند. از جمله بعد خانوار، سطح عمومی قیمت‌ها، تورم، نرخ بیکاری و نرخ ارز.

از آنجایی که هزینه ورزشی خانوار جزئی از هزینه مصرفی خانوار است بنابراین خود تابعی است از عوامل مطرح شده فوق. اما با این تفاوت که کشش تقاضا برای ورزش با توجه به میزان درآمد مصرف کننده تغییر می‌کند، به طوری که در سطوح درآمدی پایین، ورزش به عنوان کالای لوکس؛ در سطوح درآمدی متوسط، به عنوان کالای ضروری؛ و در سطوح درآمدی بالا به عنوان کالای پست محسوب می گردد.

از یک سو باید به این نکته نیز توجه نمود که در كالاي لوكس کشش درآمدی بزرگتر از یک است؛ کالای لوکس کالایی است که درصد تغییرات تقاضا برای آن بیش از درصد تغییرات درآمد است. یعنی با افزایش درآمد تقاضا برای آن هم افزایش می یابد اما بیش از تغییرات درآمد. و بلعکس.

برای افرادی که کم درآمدند اکثر کالاها لوکس‌اند و ورزش نیز از این امر مستثنی نیست اما در سطوح بالاتر درآمدی، اکثر کالاها پست محسوب می‌شوند زیر کالاها کاملا برایشان در دسترس‌ می باشند.

از سوی دیگر هیچ کالائی را نمی‌توان در تمام سطوح درآمدی کالائی پست و یا لوکس تلقی نمود. چون در این صورت کسی آن را نمی‌خرد؛ هر کالایی تا سطح معینی از درآمد کالای معمولی است و فقط وقتی که درآمد از سطحی معین فراتر رود آن کالا پست و یا لوکس محسوب می‌گردد.

☑️ با کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نرخ تورم ورزش دو رویکرد از سوی افراد جامعه قابل پیش بینی می باشد.
1️⃣ کاهش قدرت خرید و حذف کالاهای غیرضروری و لوکس از سبد خانوار
2️⃣ افزایش نرخ تورم کالا و پیدا کردن جانشین برای آن

با توجه به مطالب مطرح شده در بخش مقدمه از یکسو با کاهش سطح درآمد جامعه و در نتیجه کاهش قدرت خرید مردم و از سوی دیگر با افزایش نرخ تورم ورزش این کالا از یک کالای معمولی به کالای لوکس تبدیل گشته و انتظار می رود در آینده ای نه چندان دور نرخ مشارکت در ورزش روند نزولی شدیدی را تجربه نموده و به پایین ترین سطح خود در طی چندین سال اخیر برسد.

🆔 @ecosportmark