🌐 توسعه بینش جامعه شناختی.. مطالعه جامعه شناسی نمی‌تواند تنها یک فرآیند عادی کسب آگاهی باشد

🌐 توسعه بینش جامعه شناختی

🔺یادگرفتن این که جامعه شناسانه بیاندیشیم به معنای پرورش نیروهای تخیل است. مطالعه جامعه شناسی نمی تواند تنها یک فرآیند عادی کسب آگاهی باشد. جامعه شناس کسی است که می تواند خود را از تاثیر مستقیم اوضاع و احوال شخصی آزاد سازد.

🔺کار جامعه شناسانه بستگی دارد به آنچه سی رایت میلز در عبارتی مشهور ، تخیل جامعه شناسانه نامید. در واقع بیشتر کتابهای درسی جامعه شناسی توجه خواننده را به این اصطلاح جلب می کنند. اما برخلاف خود میلز معمولا آن را کاملا عاری از قدرت تخیل به کار می برند.

🔺تخیل جامعه شناسانه مخصوصا مستلزم توانایی دورساختن اندیشه مان از جریانهای عادی زندگی روزانه برای از نو نگریستن به آنهاست. واقعیت ساده نوشیدن یک فنجان قهوه را در نظر بگیرید. از دید جامعه شناختی درباره چنین رفتار ظاهرا پیش پا افتاده ای چه می توانیم بگوییم؟ پاسخ این است: خیلی زیاد.

🔺نخست می توانیم بگوییم که قهوه تنها یک نوشیدنی نیست که به حفظ میزان مایع لازم در بدن فرد کمک می کند. بلکه به عنوان جزئی از شعایر اجتماعی روزمره دارای ارزش نمادی است.

🔺غالبا شعایر همراه با نوشیدن قهوه خیلی مهمتر از عمل صرف خود این نوشیدنی است. به عنوان مثال دونفر که قرار می گذارند با همدیگر قهوه صرف کنند احتمالا به دیدار و گپ زدن با یکدیگر بیشتر علاقمندند تا به آنچه می نوشند. نوشیدن و خوردن در همه جوامع فرصتهایی برای کنش متقابل اجتماعی و اجرای شعایر هستند و این فرصت ها موضوعی غنی برای مطالعه جامعه شناختی ارایه می کنند.

🔺دوم، قهوه یک ماده مخدر است، محتوی کافئین که تاثیری محرک بر روی مغز دارد. معتادان به قهوه را اکثر مردم در فرهنگ غربی به عنوان معتاد تلقی نمی کنند. اینکه چرا باید چنین باشد خود سوال جامعه شناختی جالبی است.

🔺قهوه مانند الکل یک ماده مخدر از نظر اجتماعی قابل قبول است در صورتی که مثلا ماری جوانا چنین نیست. با وجود این فرهنگهایی هستند که مصرف ماری جوانا را تحمل می کنند اما مصرف قهوه و الکل را ناپسند می شمارند.

🔺سوم، فردی که دارد یک فنجان قهوه را جرعه جرعه می نوشد در مجموعه فوق العاده پیچیده ای از روابط اجتماعی و اقتصادی که در سرتاسر جهان گسترده است درگیر است.تولید، حمل و نقل و توزیع قهوه نیازمند معاملات مستمز بین افراد زیادی است که هزاران مایل از نوشنده قهوه دورند. مطالعه این گونه داد و ستدهای جهانی یکی از وظایف مهم جامعه شناسی را تشکیل می دهد، زیرا بسیاری از جنبه های زندگی ما اکنون از ارتباطات و مبادلات بازرگانی جهانی تاثیر می پذیرد.

🔺پرورش تخیل جامعه شناسانه به معنای استفاده از مطالب انسان شناسی (مطالعه جوامع سنتی) و تاریخ و نیز خود جامعه شناسی است.

🔺بعد انسان شناختی تخیل جامعه شناسانه بسیار مهم است زیرا به ما امکان می دهد تا صور مختلف حیات اجتماعی را مشاهده کنیم. با مقایسه انها با شیوه زندگی خودمان، به تفاوت الگوهای ویژه رفتارخودمان بیشتر پی می بریم.

🔺بعد تاریخی تخیل جامعه شناسانه به همان اندازه اساسی است. ما تنها هنگامی ماهیت متمایز جهان امروز را می توانیم درک کنیم که بتوانیم آن را با گذشته مقایسه کنیم. گذشته آینه ای است که جامعه شناس باید برای شناخت امروز در دست داشته باشد. هریک از این وظایف متضمن دورساختن اندیشه مان از رسوم و عادات خودمان است برای اینکه شناخت ژرفتری از آنها به دست آوریم.

🔺جامعه شناسی نه تنها به ما کمک می کند که الگوهای موجود زندگی اجتماعی را تحلیل کنیم، بلکه امکان می دهد برخی " آینده های ممکن" را که در برابر ما گشوده است مشاهده کنیم. پی جویی خلاق کار جامعه شناسانه نه تنها می تواتد چگونگی وضع موجود را به ما نشان دهد، بلکه می تواند نشان دهد که در صورت تمایل ما وضع چگونه می تواند بشود.

📌منبع این مطلب کتاب جامعه شناسی آنتونی گیدنز، ترجمه منوچهرصبوری، صفحات ۴۳و ۴۴ است.

https://t.me/joinchat/AAAAAEJLNLu9Gs-xukoTpA