🔹 آینده گفت و گو در ایران! 🔹.. مهران صولتی

🔹 آینده گفت و گو در ایران! 🔹

@solati_mehran

✍ مهران صولتی

🔹 اپیزود اول: این هفته دومین جلسه مناظره تاج زاده- زاکانی برگزار شد. دو طرف با حرارت مواضع خود را درباره وقایع انتخابات ۸۸ با افکار عمومی در میان گذاشتند و به برخی از ابهامات در باره این رویداد پاسخ گفتند. این مناظره به ویژه برای کسانی که خواستار شنیدن برخی ناگفته ها درباره آن انتخابات پرمجادله بودند می توانست مفید باشد!

🔹 اپیزود دوم: همچنین این هفته برنامه زاویه قرار بود که میزبان دو گرایش اقتصاد بازار و نهادگرایان در اقتصاد امروز ایران باشد. مجری برنامه گفت که با وجود تمام پیگیری ها نمایندگان یک جریان مطرح اقتصادی حصور نیافتند. متاسفانه با عدم حضور نماینده یک طرف جلسه مناظره تبدیل به نوعی گفت و گو میان همفکران شد!

🌱 تاج زاده در مناظره خود به درستی از "معجزه گفت و گو" سخن به میان آورد. پدیده ای که فقدان آن موجبات انسداد فکری و انحطاط اخلاقی جامعه را فراهم آورده است. از این منظر می توان گفت و گوی دو طرف بر سر این رویداد پرمناقشه را گامی به پیش تلقی کرد ولی مشکل آن جاست که بیان مواضع دو طرف در این مناظره نمی تواند به تلطیف فضای سیاسی جامعه بینجامد. در حقیقت بیان ناگفته های دو طرف، تصلب بیشتر هویت های دو سویه مجادله را به همراه آورد تا دستیابی به یک درک مشترک حداقلی درباره سیاست در ایران امروز! بنابراین مناظره انجام شده نتوانست تداوم خود را از منظر کارکردی و فایده بخش برای آینده سیاسی کشور تضمین کند. مشکل دیگر مناظره این بود که دو طرف نه به عنوان دو شخصیت حزبی بلکه در قامت دو فعال سیاسی در این جلسه حاضر شدند. لذا این مناظره نتوانست به کنکاش درباره مواضع احزاب دو طرف درباره مسائل سیاسی موجود منجر شود. این مناظره همچنین می توانست مقدمات دستیابی دو طرف به یک تفاهم مشترک درباره چگونگی خروج از بن بستی به نام انتخابات ۸۸ و تاثیر آن بر قفل شدگی وضعیت موجود را فراهم آورد که در عمل این اتفاق هم نیفتاد. بنابراین معجزه گفت و گو از این پس تنها در صورتی می تواند اتفاق بیفتد که دو طرف بکوشند تا به جای مچ گیری، بیانیه خوانی و صحبت با افکار عمومی، با یکدیگر به عنوان نمایندگان دو جریان با مواضع متفاوت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی سخن گفته و در عمل تنوع نظرات موجود در جامعه را روی آنتن رسانه بازتاب دهند. اما آن چه می تواند آینده گفت و گو در ایران را دقیق تر به تصویر بکشد لغو مناظره میان اقتصاددانان در برنامه زاویه است. متاسفانه سال هاست که روشنفکران این دیار به جای گفت و گو با یکدیگر علیه هم بیانیه می خوانند و یک طرفه با هواداران خود سخن می گویند. حاکمیت مونولوگ به جای دیالوگ آن هم در جامعه ای که تنوعات عمیق اندیشگی کم کم جای خود را به تکثرات سطحی سیاسی می دهند. بنابراین "معجزه گفت و گو" زمانی می تواند در افق آینده ایران پدیدار شود که دو طرف بکوشند با به رسمیت شناختن رقیب و نشستن پشت میز مذاکره، به حداقلی از تفاهم بر سر خروج از وضعیت جاری دست یابند. آرمانی که هنوز با تحقق آن فاصله زیادی داریم!

@solati_mehran

#مناظره
#تاج_زاده
#زاکانی