🔹 قانون گذارانی که قانون شکن می‌شوند!!.. مهران صولتی

🔹 قانون گذارانی که قانون شکن می شوند!!

@solati_mehran

✍ مهران صولتی

🌱 سخنان رکیک قاضی پور نسبت به زنان، ضرب و شتم نگهبان پارکینگ شرکت نفت توسط محافظین کرم پور، حمله چنارانی با پایه میکروفن به معاون استاندار و در نهایت فحاشی دراز دهی نسبت به مامور گمرگ از چه پدیده ای خبر می دهد؟ بدون شک اکنون نمایندگان مجلس ایران در زمره قدرتمندترین مسئولان جمهوری اسلامی محسوب می شوند که می توانند بعد از تایید صلاحیت خود توسط شورای نگهبان به طیف متنوعی از قانون شکنی اقدام نمایند. اما چرا شاهد شکل گیری این پدیده هستیم؟!

🖌 قانون شکنی به مثابه توانمندی: با گذشت بیش از یکصد سال از نهضت مشروطه هنوز هم احترام به قانون در ایران غریب است. بخشی از این نارسایی به عدم حاکمیت قانون بر می گردد که می تواند توجیه گر قانون شکنی های موجود باشد. همین امر موجب شده که خرده فرهنگی شکل بگیرد که قانون گرایی را سوسول بازی می داند و عبور از آن را نشانه توانمندی می شمارد! هنوز هم در میان اقشاری از مردم نماینده خوب کسی است که معطل محدودیت های قانونی نماند، هوای دوستان و فامیل را داشته باشد و بتواند مانند رابین هود از دولت پول و امکانات بگیرد و در اختیار مردم قرار دهد!

🖌 نظارت استصوابی شورای نگهبان: در حالی که به نظر می رسد شورای نگهبان بیش از همه به سابقه سیاسی نامزدها حساس است این فرصت برای بسیاری دیگر فراهم شده است که بدون هیچ خط مشی سیاسی و صرفا با عنوان فریبنده نماینده مستقل وارد مجلس شوند. در آن جا هم تنها هیات نظارت بر رفتار نمایندگانی وجود دارد که بیش از همه به برخی امور سیاسی از جمله معدودی از نطق های رادیکال نمایندگان رسیدگی می کند. بنابراین در عمل با نوعی نظارت ناپذیری و حتی رها شدگی عملکرد نمایندگان مواجه هستیم. در حقیقت مازاد سیاست در ایران به شدت در کار تخریب بنیان های فرهنگی جامعه به عنوان عوامل پشتیبانی از حاکمیت قانون است!

🖌 مخدوش شدن مرز میان مجلس و دولت: شاید نتوان هیچ مجلسی را به اندازه دوره فعلی نمادی از اختلاط میان امور تقنینی و اجرایی معرفی کرد. نمایندگانی که آشکارا در امور اجرایی دخالت می کنند و حتی برای انتصاب نزدیکان خود اقدام می کنند. طرح های استیضاحی که نه به نیت بازخواست از وزیر بلکه با قصد انجام فشار بر او جهت امتیاز گیری تهیه شده و بعد از وادادگی وزیر، استیضاح هم متوقف می شود. در این میان برخی از نمایندگان نیز سوار بر موج پوپولیسم ادعا می کنند که پیگیر خواست های مردم حوزه انتخابیه خود برای ایجاد تغییر در دستگاه های اجرایی هستند ولی در عمل شاهد هستیم که صرفا از فعالان ستادهای انتخاباتی خود در این پست ها استفاده می کنند!

🖌 حزبی نبودن انتخابات ایران: از عجایب روزگار در ایران وجود احزاب در کشوری است که هنوز نپذیرفته انتخابات آن حزبی باشد. در چنین شرایطی احزاب صرفا محافلی هستند که می کوشند تا تنور انتخابات مختلف را گرم نمایند. اتفاقا وقتی احزاب به مثابه کانونی برای پرورش و معرفی افراد توانمند به حاشیه می روند و حتی تا سومین لایه نیروهای آن از طرف شورای نگهبان رد صلاحیت می شوند دیگر با فیلتری برای شناسایی نامزدهای شایسته هم روبرو نیستیم. بنابراین افرادی به مجلس راه می یابند که به جای دغدغه های ملی، منافع منطقه ای را دنبال کرده و می کوشند دستگاه های اجرایی را با انتصاب نیروهای نزدیک به خود در عمل به بنگاه های کسب رای تبدیل نمایند!

🔹 نکته پایانی: با ادامه وضع کنونی نمی توان به تداوم موثر فعالیت مجلس امید داشت. گسترش امتیاز گیری نمایندگان از طریق ارائه طرح های استیضاح هم در عمل به ناکارآمد شدن این نهاد انتخابی انجامیده است. پدیده؛ قانون گذارانی که قانون شکن شده اند تنها یکی از پیامدهای تداوم وضع موجود است. سفت تر کردن کمربند نظارت استصوابی هم می تواند به کاهش مشارکت نیروهای شایسته و بدتر شدن اوضاع کنونی بینجامد. نفس های دموکراسی در ایران به شماره افتاده است!

@solati_mehran

#مجلس
#نمایندگان