«به مناسبت روز محیط زیست و مبارزه با آلودگی پلاستیک».. (🖋 سعید کشاورزی)

«به مناسبت روز محيط زيست و مبارزه با آلودگی پلاستیک»

(🖋 سعید کشاورزی)

امسال شعار «مبارزه با آلودگی پلاستیک» براي روز محيط زيست انتخاب شده بود. به همین مناسبت٬ در ادامه تلاش كرده ام برخي آمارها و هم چنين نتايج مطالعات مربوط به زباله را كه شامل موارد پلاستيكي هم مي‌شود، بياورم. با اينكه آمار مشخصي در كشورمان در خصوص زباله‌هاي رها شده در طبيعت وجود ندارد اما رواج رفتار زباله پراكني نشان مي‌دهد كه در اين مورد به نسبت ديگر كشورها به مراتب با وضعيت خطرناكي روبرو هستيم. آمار زير از رساله‌ي دكتری‌ام استخراج شده و امیدوارم بتواند اهمیت و ضرورت مبارزه با تولید زباله و زباله‌پراکنی را بیش از پیش روشن کند.

✅ ايرانيان با توليد حدود ۷۰۰ گرم سرانه توليد روزانه زباله در رديف کشورهای اول جهان قرار دارند. بر اين اساس، ميزان توليد روزانه زباله در جهان برای هر نفر حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ گرم برآورد می‌شود. اين موضوع به اين معني است كه ميانگين توليد زباله در ايران تقریباً دوبرابر نرخ جهاني است (ذكايي، ۱۳۹۴).

✅ هزینه‌ مستقیم پاک‌سازی زباله‌ها در آمریکا دست‌کم ۱۱ بیلیون دلار در سال برآورد می‌شود.

✅زباله‌ها منبع خطرات بالقوه‌‌اي هستند، خطراتي كه ایمنی و سلامت افراد را تهديد مي‌كنند. مطالعات نشان می‌دهد ۱۸ درصد از تمامی زباله‌هایی که در طبيعت انداخته مي شوند، توسط آب‌های سیلابی شسته شده و به درون جریان‌های آبی، رودخانه‌ها و دریاچه‌ها انداخته می‌شوند؛ به‌ویژه زباله‌های با وزن سبک مانند ته سیگارها. ته سیگارها كه حاوي مقدار زیادی آلکالوئیدهای شامل نیکوتین هستند، مشکلات بهداشتی براي حيات وحش ايجاد می‌کنند.

✅ مطالعات نشان می‌دهد که وجود زباله در يك مكان، موجب کاهش ارزش آنجا شده و در مناطق تجاری نیز باعث کاهش میزان فروش و تعداد مشتری‌ها می‌گردد.

✅ زباله‌ها مي توانند به عنوان ابزاری برای جرائم مختلف تلقي شوند و به این وسیله به افزایش میزان جرم و جنایت در یک منطقه کمک مي‌كنند. تحقیقات آرمسترانگ و مولینکس (۱۹۹۲)، نشان داد که ۵۰ درصد از تمامی جراحت‌ها با شیشه هايي انجام می‌شود كه در خيابان ها دور ريخته شده‌اند. در انگلیس و آمریکا ذرات شیشه‌ به‌عنوان علت جراحت و بریدگی گزارش‌ شده است؛ طبق اين آمار، ۱۵ تا ۲۷ درصد تمامی بریدگی‌هاي شهری به اين علت بوده است.

✅ طبق بررسی‌ها، ۷۰ درصد زباله‌های کنار جاده‌ای توسط عابران (۵۲ درصد اتومبیل‌های موتوری و ۱۸ درصد از رهگذران) دور ریخته می‌شود. هم‌چنین، ۲۱ درصد از این زباله‌ها، مربوط به بارهای ناایمن، ۵ درصد متعلق به قسمت‌هایی از اتومبیل‌ها (تایرها و مخروبه‌های اتومبیل) و نهایتاً ۳ درصد نیز ناشی از محفظه‌های ناایمن قرارگرفته در حومه نزدیک به آن مکان می‌باشد.

(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید).
@PoliticalSocio