«در ‌های_اجتماعی ۱».. (🖋 سعید کشاورزی)

« #تبیین_مشارکت در #جنبش‌های_اجتماعی ۱»

(🖋 سعید کشاورزی)

✅ این ماه از رساله خود در مقطع دکتری با عنوان «تبیین جامعه‌شناختی میزان مشارکت در جنبش‌های محیط‌زیستی» دفاع کردم. داده‌های این مطالعه؛ حاصل پیمایش سراسریِ یکی از حرکت‌های جمعیِ مسالمت‌آمیز در ایران به نام «رفتگران طبیعت» می‌باشد. به نظر من، نتایج این تحقیق می‌تواند با رعایت کردن برخی نکات روش‌شناختی، به جنبش‌های اجتماعی دیگر (به‌ویژه جنبش‌های مسالمت‌آمیز) تعمیم یابد؛ چراکه در این رساله سعی شده از چشم‌انداز جنبشی به حرکت‌های جمعی در ایران نگاه شود. قاعدتاً نتایج این پژوهش در مجلات جامعه‌شناسی منتشر خواهد شد، اما نگارنده سعی می‌کند در اینجا به‌مرور برخی از یافته‌های مهم و کاربردی این پژوهش را به زبان ساده منتشر نماید:

✅ یافته‌های این پیمایش نشان داد که تمامی مشارکت‌کنندگان در این جنبش‌ها از وضعیت محیط‌زیست ناراضی هستند. بااین‌حال این‌طور نبوده که هر چه افراد ناراضی‌تر باشند، بیشتر در جنبش مشارکت کنند. اتفاقاً اگر نارضایتی با احساس «ناامیدی» همراه باشد، از میزان مشارکت افراد در جنبش‌های مسالمت‌آمیز کاسته می‌شود. برعکس، نارضایتی اگر امیدوارانه باشد می‌تواند موجب مشارکت بیشتر افراد در این حرکت‌های جمعی شود. به‌عبارت‌دیگر٬ امید مفهومی کلیدی در مشارکت مسالمت‌آمیز شهروندان است.

✅ هم‌چنین در این مطالعه پی بردیم که اگر بخواهیم افراد بیشتر در جنبش‌های محیط‌زیستی مشارکت کنند، باید تصور «سودمند بودن» مشارکت٬ در آن‌ها تقویت شود. احساس اثربخش بودن می‌تواند موجب مشارکت افراد در این حرکت‌های جمعی شود. نکته جالب این است که با مشارکت بیشتر در این حرکت مسالمت‌آمیز به‌مرور تصور سودمندی مشارکت نزد افراد یا ثابت مانده یا کاهش می یابد. در واقع، ما در اینجا با دو موضوعِ به‌ظاهر متناقض مواجه هستیم؛ تصور افراد از مفید بودنِ مشارکتشان، باعث می‌شود تا در این کنش جمعی مشارکت کنند اما پس از مشارکت و درگیر شدن در موضوع، انتظارات آن‌ها از سودمندی فعالیتشان معمولا کاهش می‌یابد. افراد با مشارکت بیشتر، تصورشان از سودمندی حرکت، منطقی‌تر می‌شود. به عبارت دیگر، میزانِ احساس سودمندی مشارکت ممکن است نزد فعالان گروه و کسانی که مشارکت نمی‌کنند٬ به‌لحاظ آماری برابر باشد؛ اما جنس آن متفاوت است؛ چراکه این احساس سودمندی به مرور زمان با متغیرها و دانسته های دیگری همراه می‌شود. این موضوع می‌تواند به دلیل افزایش دغدغه محیط‌زیستی٬ فهم مناسب‌تر از مشکلات پیش‌رو و هم‌چنین بهبود وضعیت متغیرهای دیگری باشد که سعی می‌کنم در قسمت‌های بعد به آن‌ها بپردازم.

(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید).
@PoliticalSocio