«در ‌های_اجتماعی ۴: ‌های». (🖋 سعید کشاورزی)

« #تبیین_مشارکت در #جنبش‌های_اجتماعی ۴: #شبکه‌های #جنبشی»
(🖋 سعید کشاورزی)

✅در قسمت‌های قبل توضیح داده شد که چگونه و از چه طریق افراد به‌منظور مشارکت در یک جنبش بسیج می‌شوند. در تحقیقمان درزمینه جنبش‌های مسالمت‌آمیز محیط زیستی متوجه شدیم که افراد معمولاً در سه نوع شبکه عضو هستند: الف. شبکه‌های آنلاین ب. شبکه‌های غیررسمی ج. شبکه‌های رسمی

✅ در این زمینه، بستر اجتماعی-سیاسی جامعه مشخص‌کننده‌ی میزان اقبال افراد به هر یک از این شبکه‌هاست. هم‌چنین هر یک از این شبکه‌ها خصوصیاتی دارند که آن‌ها را از یکدیگر متمایز می‌نماید. به‌عنوان نمونه، با توجه به هزینه پایین عضویت در فضای مجازی، شبکه‌های آنلاین از مزیت به‌صرفه و در دسترس بودن سود می‌برند؛ اما درعین‌حال، با توجه به گستردگی افراد عضو در شبکه‌های آنلاین، امکان اعتمادسازی معمولاً بالا نیست. شبکه‌های غیررسمی مانند شبکه‌های دوستی، خانواده، خویشاوندان و همکاران اگرچه معمولاً شامل اعضای زیادی نمی‌شود اما با توجه به اعتماد شکل‌گرفته در این شبکه‌ها، امکان تأثیرگذاری بالایی وجود دارد.

✅ شبکه‌های رسمی مانند سازمان‌ها و تشکل‌های مردم‌نهاد یا جنبشی معمولاً می‌توانند به شکل سامان‌یافته‌ای منابعی را جهت مشارکت در یک جنبش تأمین نمایند. این منابع شامل پول، وسایل ارتباطی، اخبار و اطلاعات، راهبری و ... می‌شود. شکل سامان‌یافته‌ی این سازمان‌ها، می‌تواند هدفمندی و یکپارچگی را برای جنبش به ارمغان آورد. هم‌چنین، رهبران این سازمان‌ها می‌توانند با نخبگان سیاسی وارد مذاکره شده و بسته به نوع فضای سیاسی، امتیازاتی را برای جنبش کسب کنند.

✅ تحقیق ما درزمینه جنبش‌های مسالمت‌آمیز نشان داد که عضویت افراد در هر یک از سه شکل شبکه‌ی گفته‌شده به شکل‌های مختلف بر میزان مشارکت در جنبش تأثیرگذار است، بااین‌حال، اهمیت عضویت در شبکه‌های رسمی از دو شکل شبکه‌ای دیگر بالاتر است. این شبکه‌ها طیف وسیعی از سازمان‌ها و تشکل‌ها را شامل شده که در میان آن‌ها، سازمان‌هایی که موضوعشان به موضوع جنبش نزدیک است، اثرگذاری بالاتری دارند. به‌عبارت‌دیگر، قرار گرفتن افراد در شبکه‌های رسمی مرتبط امکان بسیج بالایی را برای اعضاء فراهم می‌آورد.

✅ نکته جالب آنجا بود که قرار گرفتن افراد حتی در شبکه‌های رسمی‌ای که خیلی به موضوع محیط‌زیست نیز نزدیک نبودند، به شکل قابل‌ملاحظه‌ای بر توان بسیج و سازمان‌دهی آن‌ها می‌افزود. به نظر می‌رسد افراد در این شبکه‌های رسمی می‌آموزند که چگونه باید دیگران را بسیج کرده و یا اینکه چگونه یک قرار جنبشی را سامان دهند. هم‌چنین، افراد در شبکه‌های رسمی، کار هدفمند و گروهی را تمرین کرده و از این مهارت در زمان‌های دیگری بهره می‌برند. نهایتاً نتایج نشان داد که مشارکت بیشتر افراد در حرکت‌های محیط زیستی مسالمت‌آمیز تا اندازه زیادی به تقویت سازمان‌های مردم‌نهاد محیط زیستی وابسته است.

(این متن را اگر می‌پسندید، برای دیگران هم ارسال کنید).
@PoliticalSocio