💠 برای کسی مهم است؟. (به سمت نظارت اجتماعی بر پزشکی).. ▪️می‌پرسم: اسنپ؟

💠 برای کسی مهم است؟
(به سمت نظارت اجتماعی بر پزشکی)

▪️می‌پرسم: اسنپ؟
در جلو را باز می‌کنم و می‌نشینم. به آرامی سرش را تکان می‌دهد. جوان است. حدود 20 ساله. لباس مشکی پوشیده و موهایش آشفته است. ترافیک شدید است. آه می‌کشد. به جایی مبهم در آن دورترها خیره شده‌است. سر صحبت را باز می‌کنم. راه نمی‌دهد. طول می‌کشد تا اعتماد کند و «بگوید». اهل یکی از استان‌های غربی است. سه ماه پیش نامزد کرده بوده. یکی دو ماه بعد، نامزد جوانش برای بیماری نسبتاً ساده‌ای به بیمارستان می‌رود. پزشک تشخیص می‌دهد که عمل ساده‌ای باید انجام شود. عمل به خوبی پیش می‌رود. اما پس از عمل، مشکل عفونی ساده‌ای پیش می‌آید. می‌گفت رسیدگی خوب نبوده. عفونت بیشتر می‌شود و یک ماه قبل نامزد جوانش از دنیا می‌رود... می‌گفت نمی‌دانسته به کجا شکایت ببرد. شکایت ببرد که چه بشود؟ چه کسی می‌شنود؟ به مقصد رسیده‌ایم. اما دلم نمی‌خواهد پیاده شوم... فقط می‌توانم بگویم: خدا صبر بدهد... چقدر ناتوانند کلمه‌ها.

▪️همسرم گوش درد شدیدی گرفته. تحمل می‌کند اما بی‌تاب است. به درمانگاه محل‌مان می‌رویم. نوبت می‌شود و در اتاق دکتر را باز می‌کنیم و می‌نشینیم. صدایش آرام است. پزشکی با موهای جوگندمی و حدود 50 ساله. با حوصله گوش می‌کند. بعد دست می‌برد به ابزارش و با دقت و بی‌عجله معاینه می‌کند. هیچ عجله و غروری ندارد. لبخند محوی هم روی لب‌هایش هست. بعد توضیح می‌دهد که احتمالات مختلف بیماری چیست. اطمینان قلب می‌دهد، توصیه‌های دقیقی می‌کند و نسخه را می‌نویسد. برای پیگیری زمان دیگری می‌دهد. موقع رفتن، در جواب تشکر، می‌گوید: نگران نباشید. درمان کاملاً جواب داده. دو هفته بعد، برای پیگیری، اما با یک سی‌دی موسیقی کادو شده می‌رویم مطبش. با لبخند نگاه می‌کند و می‌گوید: ممنون. عادت به تشکر نداشتیم.

▪️از این‌ قاب‌ها این روزها فراوانند. پزشکانی که از پزشک بودن، تنها نامش را یدک می‌کشند و تجارتی پر سود را در پیش گرفته‌اند. تاجرانی که احساس می‌کنی به هیچ کجا پاسخگو نیستند و جان و سلامتی‌ عزیزانت را به دست کسی سپرده‌ای که به تو احساس امنیت روانی نمی‌دهد. گردش مالی عظیمی در پزشکی که تحقیقات نشان می‌دهند با کمتر کشوری از جهان قابل مقایسه است. اما پاسخگویی.... از سوی دیگر، پزشکان و کادر درمانی شریفی که جور بخش دیگر را می‌کشند. از سلامت و آرامش‌شان می‌گذرند تا سلامتی و آرامش را به جامعه برگردانند. بی‌چشمداشت ِ ناحقی و بی‌ توقع تشکری حتی. سختی‌ها را به جان می‌خرند و احساس می‌کنی پی «چیزی دیگر»اند. چیزی از جنس اخلاق و معنا. «طبیب»ی از جنس آنکه باید باشد.

▪️از دسته نخست کجا شکایت باید برد؟ حس قدردانی از دسته‌ی دوم را چگونه باید بیان کرد؟ چه نظارتی مؤثرتر از نظارت خود جامعه؟ حالا گروهی از پزشکان دسته‌ی دوم دست به کار شده‌اند تا نظارت جامعه را بر نظام سلامت و رفتار و تخصص کادر درمانی بیشتر کنند. کاری کنند که جامعه احساس کند پناهی دارد، گوش شنوایی دارد، کسی صدایش را می‌شنود و برای احساس از مراجعه به پزشک و بیمارستان ارزش قائل است. اگر شما، یا نزدیکانتان، دردی از مراجعه‌تان به پزشک در روح‌تان مانده، اگر برخوردی با شما شده که احساس می‌کنید حق‌تان پایمال شده، اگر پزشک و پرستاری چنان حال‌تان را خوب کرده که دلتان می‌خواهد امثال او بیشتر شوند، پیام‌تان را برای «پژواک» تندرست‌نیوز بنویسید. پیامتان را در این راه‌ها می‌توانید برایشان بفرستید؛ درد ما برای این‌ها مهم است:

👈شماره تلگرام: 0989210937457
👈آی‌دی تلگرام: @tandorostnews1
👈نشانی ایمیل: [email protected]
👈تلفن تماس: 02122133505
👈فکس: 02122374576
👈نشانی جهت ارسال پستی: تهران-شهرک غرب-بلوار فرحزادی-کوچه بهار-پلاک 3

🔰 از کانال اینکُجا

🌐 شبکه جامعه‌شناسی علامه
@Atu_Sociology