🔴 کنشگری در حوزه سیاست اجتماعی یعنی «صدا» شدن.. ✍🏼یاسر باقری

🔴 کنشگری در حوزه سیاست اجتماعی یعنی "صدا"شدن

✍🏼یاسر باقری

◀️توجه همزمان به هر دو وجه سیاست‌گذاری اجتماعی (وجه مدنی و اقتصادی آن) و غفلت از یک وجه آن، بیش از آنچه به نظر می‌رسد مهم است؛ واحد توسعه اجتماعی سازمان ملل بیش از همه به وجه مدنی آن توجه دارد و گرایش‌های چپ‌گرایانه به وجه اقتصادی آن. در ایران، سیاست اجتماعی تنها با وجه اقتصادی آن معنا می‌شود و وجه مدنی از قلمروی معنایی این مفهوم خارج می‌شود.
◀️ مرور تاریخی چند دهه اخیر این حوزه در ایران نشان می‌دهد که هرگاه وجه اقتصادی سیاست‌گذاری اجتماعی (به دلیل وخیم شدن شرایط اقتصادی و گسترش فقر) برجسته شده، وجه مدنی آن بشدت مورد اجحاف قرار گرفته است.
◀️این روند در تاریخ سیاست‌گذاری اجتماعی پساانقلاب در ایران به‌صورت دوره‌ای تکرار شده است؛ و همواره "فقر"، درفشی برای حمله به آزادی مدنی شده است.
◀️ یکی از مصادیق پرتکرار در همین زمینه این است که دست کم در تاریخ پساانقلاب به تکرار، "بیکاری" درفشی شده است برای حمله به "افغانستانی‌های مهاجر" در ایران بوده است.
و نکته عجیب سکوت بارز جامعه مدنی در این زمینه بوده است. این درحالی است که جامعه مدنی تنها در صورتی می‌تواند در برابر فشار صاحبان قدرت از خود دفاع کند که یکپارچه باشد و هیچ نوع تعدی نسبت به بخشی از پیکره خود را برنتابد.
◀️درحالی که هر محموله وارداتی از "چین" همچون بمبی در بازار اشتغال کشور، بخشی از پیکره آن را معدوم می‌کند، ما بی‌تفاوت نسبت به این سیل بی‌امان انفجارو پیامدهای ورود کالاهای چینی، به پستوها سرک می‌کشیم و بر پیکر نحیف افغان‌های نجیب لگد می‌زنیم.
◀️نکته تلختر این ماجرا آنجاست که در فضایی که کشور به‌شدت به "تولید" نیازمند است همه کاسبان و نهادهای کشور به دلالی مشغول شده‌اند و تولید را رها کرده‌اند و اتفاقا افغانستانی‌های مقیم ایران در زمره محدود مردمانی هستند که به تولید کمک می‌کنند و هرگز به "دلالی" روی نیاورده‌اند!
آنگاه ما با آن‌ها چه کرده‌ایم؟ ریشه کمبود اشتغال را بر گردن آن‌ها افکنده‌ایم!
◀️در تازه‌ترین حرکت قابل تاملمان، بیش از 50 مغازه و کارگاه کیف‌سازی افعانستانی‌ها را در هفته‌های گذشته پلمب کرده‌ایم!
با چه توجیهی؟! آیا نگران آنیم که کفش‌های وارداتی برادران چینی‌مان مشتری‌های کافی نداشته باشد؟!
◀️اگر استدلال تعطیلی زندگی افعانستانی‌های شریف، به راستی کمک به تولید داخل بوده است، چرا به جای این 50 مغازه کوچک تولیدی، آن چندصد مغازه برندهای خارجی تعطیل نشد؟! آیا بدین دلیل نبوده که آن‌ها صدایشان بلند است و صدای این بزرگواران را طالبان از سال‌ها پیش در گلویشان خفه کرده‌اند؟!
◀️ نمی‌توان از غرب انتظار کاهش فشار بر مهاجران را داشت اما با کسانی که تنها کلیشه دولت-ملت مرز میان "ما" و "آن‌ها" را مشخص کرده است، تندی کرد.
◀️ سیاست اجتماعی زمانی به سوی جایگاه واقعی خود خواهد نشست که مطرودیت از هر نوعی محدود شود؛ چه از نوع اقتصادی و چه از نوع اجتماعی.
◀️کنشگران حوزه سیاست‌های اجتماعی در ایران اندک‌اند اما آنچه از تعدادشان مهمتر است، همگرایی کنشگران فعال در هر دو وجه زیر پرچم "سیاست اجتماعی" است.
◀️به باور نگارنده رسالت کنشگران این عرصه بیش از هر چیز، رساندن صدای کسانی که فریادشان در گلو خشکیده یا دسی‌بل صدایشان پائینتر از آستانه شنوایی "جامعه" و "سیاست‌گذاران" است.
📢اینک من تنها یک صدایم، صدای افعانستانی‌هایی که می‌خواهند شرافتمندانه در ایران زندگی کنند و در تولید، مشارکت کنند.

#سیاستگذاری_اجتماعی
#جامعه

🌐جامعه‌شناسی علامه
@atu_sociology